bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:75/100)

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 169

zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego

karmelowy
Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki 134

ryż całkowicie wchłonie bulion, następnie dolewamy ponownie część bulionu. I tak do wykorzystania całego bulionu, powinno to potrwać około 18-20 minut. W tym czasie na suchej patelni smażmy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą cukinię kroimy w kostkę i smażmy na patelni, na której smażyła się szynka parmeńska (na wytopionym z niej tłuszczu), doprawiamy solą

Mango Papaja
Ryż z buraczkami. 236

Składniki: 200 g ryżu 75 g gotowanego buraczka pół średniej cebuli 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Przygotowanie:  Ryż przemywamy w zimnej wodzie ok. 5 razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę, a cebulę w bardzo drobną. Następnie na patelni z grubym dnem smażymy cebulę przez

Kuchnia Łukasza
Zupa z pieczonych batatow 135

przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką otartą z limonki. Mieszamy. Gorącą zupę podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 228

marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem

mojewypiekiinietylko
Zupa pomidorowa z bazylią 156

opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowaniePomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek.   Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i  dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem,  zabielić

Stare Gary
Zupa z dyni i pomidorów - pikantna 115

papryki w płatkach lub chili1 l bulionu1-2 łyżeczki harissy opcjonalnieprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieDo cebuli dodać pomidory, dodać posiekany czosnek i posiekaną papryczkę,  przyprawy, obsmażać chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem

Stare Gary
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 145

złoty kolorna tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minutw międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki,a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.Jabłko obrać i pokroić także w kostkęposiekać majeranekdo schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem,posypać majerankiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka w herbacie 257

wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy

Ostra na Słodko
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 229

każdej strony. Do garnka wlewam 800ml wody i gotuję, następnie wrzucam kostkę rosołową. Myję dynię i ścieram na tarce z grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa ziemniaczana z pesto 171

będzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka  – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii(...)parmeńską kroimy w paseczki.Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ).Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy

Ostra na Słodko
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 230

łodygi selera naciowego  1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin(...)naciowy, szynkę, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień

Blondynka Gotuje
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 219

skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy w smaku. Rozmarynowy kurczak Składniki: 800 g kurczaka, obkrojona noga z piersią 4 duże ząbki czosnku 1 gałązka ususzonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g leśnych pieczarek 300 ml bulionu z drobiu 1 łyżka mąki(...)Wyjmij mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż aż pieczarki się zrumienią i odparują z wody, wtedy dodaj kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej bulionem i smaż mięso do miękkości, około 35 minut. Rozrób mąkę z dwoma łyżkami zimnej wody i zaciągnij sos. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Kukurydzę mrożoną ugotuj w lekko osolonej wodzie

codojedzenia
Fasolowa zupa-krem 155

postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską.Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże(...)ząbek* kiełbaska- wedle uznania* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząberFasolę namoczyć dzień wcześniej (minimum 8 godzin).Do garnka wlać bulion, dodać namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki).10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę

Kraina Miodem Płynąca
Lasange, zapiekanka z cukinii 138

dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli

Apetyczna babeczka
Risotto z pieczarkami 129

czosnku 2 łyżki oleju 200 g. ryżu arborio 6 dużych pieczarek ok. 1,5 litra bulionu (np. rosołu) sól pieprz 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dla NIEalergików 2 łyżki masła) 1 łyżka posiekanego koperku parmezan do posypania (dla NIEalergików) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni uważając, by nie przypalić cebuli, bo risotto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wołowina Blue 142

zagęszczenia sosu)  Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem

mojewypiekiinietylko
Sos curry do białej kiełbasy 199

mnie domowej robotyprzygotowanieCebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizowaćDodać curry i przesmażyć razemDodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minutNastępnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać

Stare Gary
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 368

Następnie wrzuć ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż kasza wchłonie całkowicie bulion i będzie miękka (około 15-20 minut). Po tym czasie przełóż kaszę do miski i ostudź.Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 187

śliwek, pokrojonych na kawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka(...)średnich oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj listek laurowy , ziele angielskie i owoc jałowca . Przysmaż na złoto , mieszając od czasu do czasu, a następnie wyjmij wszystkie przyprawy z patelni. Wrzuć teraz startego selera i smaż go prze około 5 minut . Później zalej go gorącym bulionem i duś przez około pół godziny , aż cała woda

Food Square
ZUPA KALAFIOROWA Z KURCZAKIEM 156

porcji 1 l gorącego bulionu, wywaru lub wody 3-4  szklanki różyczek kalafiora ¹⁄₄ szklanki śmietanki 30% ¹⁄₄ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¹⁄₂ szklanki mleka 1 łyżka masła (25 g) 1 łyżka oliwy 1 cebula / posiekana 1 duży ziemniak / pokrojony w kosteczkę 1 duża marchewka / pokrojona w plasterki 1 mała pierś kurczaka / pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka posiekanego koperku(...)często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafior. Smażymy przez kolejne 4-5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szałwią. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy.  Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości warzyw. W miseczce o wysokich ściankach mieszamy kwaśną śmietanę ze słodką śmietanką

cool and minty
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 558

narodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan(...)się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu

Food Square

Proponowane wyszukiwania