wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę(...)zmiękły. Na drugi dzień grzyby odcedzić od wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami. Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz. Uszka
Mama Gotujeszklanek bulionu lub wody do podlaniaPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.Jagnięcinę umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę(...)mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu
Stare GaryCzego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy(...)kawałków, małej ilości, aby nasze mięso się usmażyło a nie ugotowało ;)) Zarumienione kostki przekładamy do garnka z grubym dnem i dopiero teraz je solimy. Na pozostałym oleju podsmażamy chwilę marchewkę z selerem i cebulą oraz czosnkiem - przekładamy je do mięsa. Całość zalewamy bulionem warzywnym(bulionu może być potrzebne więcej niż 1 szklanka, chodzi
Symfonia Smakówoliweksól, pieprzPrzygotowanie:Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewamy bulionem według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, odsączone i pokrojone suszone pomidory i dodajemy do przygotowanej kaszy kuskus.Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy do kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą(...)odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone oliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakfolię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu czosnek wyciągamy. Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenyśmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już bulionu wyciągamy kulki ziela angielskiego. Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby
Gotowanie moimi oczamiodsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą chrupiące. Chłodnik podawać z grzankami, listkami
Gosia gotujeperliczka 1-2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 i 1/2 szklanki czerwonego wina gałązka pietruszki, tymianku, liść laurowy przygotowanie Wolnowar rozgrzać
Stare Garywody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki;Sól;Pieprz;Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.Zacierki:1 jajo;Mąka pszenna.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)kostkę.Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion
Gospodyni Miejskapapryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na drobna kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy na kosteczkę, podobnie postępujemy z cebulą. Czosnek(...)minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek. Tak uduszone warzywa umieszczamy w wyższym rondlu i dodajemy do niego około 400 ml wody wymieszanej z bulionem wegetariańskim. Kiedy warzywa zalejemy płynem, gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji. Nie należny przesadzać
MarciochaKucharzySkładniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka(...)Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut
Przysmaki KarolkiBataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów
SzczyptaSmaQSkładniki (porcja zdjęcie):1 łyżka masła (10 g)1 cebula (100 g)1/2 dużej papryki czerwonej (ok. 100 g) (ja papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę)1/4 papryki zielonej1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g)100 g cukinii zielonej250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto)1/2 łyżeczki cukrukawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej(...)ostra paprykaew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni).2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również
Malowane smakiemvino bianco 40 g di burro parmigiano sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy, osuszamy i cienko kroimy w paseczki. Szalotki i 2 ząbki czosnku kroimy w kostkę. W dużym i szerokim garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki i 2 ząbki czosnku. Dorzucamy ryż i na średnim(...)bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nierozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola
La grande e la piccola cuocaugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki). Umyte flaki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) wołowym bulionem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około godziny). W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki(...)czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc jeszcze przez 5-7 minut. Usmażone warzywa dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion. Teraz flaki doprawiamy majerankiem, szczyptą lubczyku oraz
Miód i pieprz