bułeczki - 9699 przepisów (strona:135/647)

Bułeczki cynamonowe 144

pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania:  180 minut Składniki  na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego(...)masła 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-żytnie z boczkiem 147

Tutaj gdzie mieszkamy w niedzielę wszystkie sklepy są zamknięte, więc lubimy zrobić sobie pyszne świeże pieczywo. Tym razem bułeczki pszenno-żytnie. Posmarowaliśmy je śmietaną i dodaliśmy, boczek, ale równie dobrze smakują same. Dzięki żytniej mące są dużo bardziej pożywne niż typowe białe pieczywo. Jak sami za chwilę zobaczycie są równie proste w wykonaniu co pysze. Zachęcamy serdecznie do eksperymentowania(...)jeszcze trochę mąki, jeżeli się kruszy to wody. Przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy w lekko spłaszczone kulki. Bułeczki gotowe, jeżeli ktoś chce same bułeczki to może przejść do ostatniego akapitu, my dodamy jeszcze boczek. Boczek kroimy w drobną kostkę, my zawsze idziemy na łatwiznę i kupujemy już pokrojony

KasiaiKrzysiu.pl
pikantne bułeczki z tuńczykiem 186

wiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto(...)razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CZOSNKOWE RWAŃCE 163

Małe,pyszne czosnkowe bułeczki to coś czego Nam było trzeba w te mroźne dni.Zapach jaki unosił się w domu..Przekonajcie się sami.Najlepiej smakują lekko ciepłe i takie też Wam przedstawiam na zdjęciach Składniki na ok 10-12 szt: 2 1/2szklanki mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 3 łyżki masła + 4 -5 łyżek(...)śnięte ciasto wyłożyć na stolicę i jeszcze raz je zagnieść.Podzielić na 10 lub 12 placuszków,na każdy z nich kłaść po łyżeczce czosnkowego masła i formować z nich bułeczki.Gotowe bułeczki ciasno układać,jedna obok drugiej,w natłuszczonej formie do pieczenia lub wyłożonej papierem.Piec w nagrzanym piekarniku do 190stC aż bułeczki się zarumienią.U mnie to trwało

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 156

Przepyszne bułeczki które dzięki suszonym pomidorom mają piękny kolor, dodatek czosnku niedźwiedziego i czarnuszki sprawia że są bardzo aromatyczne. Do bułeczek użyłam przyprawy od  Skworcu Składniki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. Letniej wody 20 gram drożdży Ciasto właściwe: 250 gram mąki pszennej 50 ml. Letniej wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki suszonych pomidorów(...)cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy na kratce metalowej, pozostawimy

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki na jogurcie i miodzie 138

Wyjątkowo lekkie bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem jogurtu .Są delikatne w smaku ,nie ma w nich jajek ani za dużo tłuszczu więc można je potraktować jak dietetyczne :)  Z podanej porcji mi wyszło 13 sztuk małych bułeczek. Składniki : - 450 g maki pszennej u mnie typ 550 - 200 ml letniej wody - 8 g soli - 15 g miodu - 15 g drożdży(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę i wyrabiamy ok minuty , dzielimy na 12-13 kawałków , średnio o wadze 60g , formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,przykrywamy i odstawiamy na 40 minut żeby wyrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i ewentualnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego

Wypieki Rene
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 191

Mini-chlebki drożdżowe z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej(...)okazał się bardzo satysfakcjonujący. Samo wykonanie mało skomplikowane i niezbyt pracochłonne. Bułki niezwykle smaczne i zdecydowanie warte ponownego ich wypieku. Tak prawdę mówiąc, bardziej przypominały miniaturowe chlebki, niż tradycyjne bułeczki - chrupiąca skórka, chlebowe ciasto, a w środku pyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche

Grunt to przepis!
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 197

Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera(...)żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić nadzienie z samych warzyw jeśli ktoś nie lubi grzybów. Po prostu nadziejcie je tym co lubicie. Bułeczki upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 197

buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej. Składniki na 18 małych bułeczek (ok 80 gr każda, po upieczeniu) 350 gr mąki pszennej tortowej 150 gr mąki pszennej razowej (typ 2000 lub 1850) 150 gr mleka (u mnie sojowe) 100 gr wody(...)Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Z mąki masła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami , parówkami 153

Zostało trochę pieczarek z parówkami, które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula(...)dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około

Moje domowe kucharzenie
Cynamonowe bułeczki 199

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma. Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko” Składniki: 400 gram mąki pszennej 9 g suchych drożdży 100 gram oleju 2 łyżki roztopionego masła 60 g cukru 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego

dom-agi.pl
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 165

zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki są także upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie .Bułeczki czekoladowo – cynamonowe Erica Lanlarda z książki Czekolada. Ja zrobiłam z połowy podanych składników i nie lukrowałam bułeczek po upieczeniu, no i zagapiłam się i ciut

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 192

Drożdżowe i pachnące bułeczki z masą czekoladowo-cynamonową to propozycja na wspólne weekendowe "Wypiekanie na śniadanie" . Bułeczki a raczej bułki, bo moje wyszły dosyć duże są pyszne i tak się zastanawiam czy może być coś lepszego na śniadanie jak pachnąca bułeczka z szklanką mleka, dla mnie raczej nie. A was również namawiam do ich upieczenia. Przepis z książki  Erica(...)Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej

Ala piecze i gotuje
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 200

zupa niebecz z kapustą - czyż to nie brzmi intrygująco?  Pełną listę regionalnych produktów znajdziecie tam klik Z czym smacznym kojarzy się Gorzów? Pierwsze, o czym pomyśli Gorzowianin, to bułeczki z pieczarkami. Przy jednej z głównych ulic stoi niepozorna budka, z której rozchodzi się niesamowity zapach. Od lat ten sam, wspaniały, pyszny, jedyny i niepowtarzalny. Ten smak nie zmienił się(...)przestrzeni wielu lat i stał się prawdziwą wizytówką miasta. Hasło bułeczki z pieczarkami kojarzy się z tym własnie miejscem. Nawet przyjezdni wiedzą gdzie to jest.  Jakiś czas temu pokazywałam Wam moją  bułeczek z pieczarkami . Może ktoś się skusi i upiecze?  Ale Gorzów to także i słynne już jabłko, czyli reneta Landsberska. "[...]została wyhodowana przez sadownika amatora, radcę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki z płatkami owsianymi 242

Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)dodajemy trochę więcej wody. Ciasto przekładamy do miski, posypujemy niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy

charlotte gotuje