cytryny 200g suszonych owoców żurawiny 8 g drożdży 50g masła w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki soli żółtko jaja lub całe jajko do posmarowania bułeczek Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy ze skórką z cytryny, masłem i cukrem. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z mąką, całość ugniatamy(...)łączymy z owocami żurawiny. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, około 1,5 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce, pozostawiamy chwilkę do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem lub samym żółtkiem i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza, aż bułeczki się zarumienią (około 15 minut). Bułeczki są przepyszne, idealne na śniadanie lub do pracy :) Lekko żółte w środku. Obłędnie cytrynowe ze słodkimi
Kuchnia Pani WiosnyAromatyczne bułeczki nadziane fetą i koperkiem, a z wierzchu posypane czarnuszką, która oprócz ciekawego smaku, ma również pozytywne działanie na nasz organizm. SKŁADNKI Bułeczki: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 100 g sera feta, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 żółtko, 2 łyżki mleka(...)łyżka czarnuszki od Skworcu WYKONANIE Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a za gęsto więcej jogurtu. Z ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy i nakładamy farsz, sklejamy. Układamy w formie
słodki bratekcross buns to pachnące przyprawami korzennymi, pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej bułeczki tradycyjnie pieczone w Irlandii (podobnie jak w Anglii, Australii oraz kilku innych krajach) na Wielkanoc, a dokładnie w Wielki Piątek, chociaż dziś dostępne niemal w każdej piekarni czy stoisku z pieczywem przez cały rok. Charakterystyczny krzyżyk robi się na nich… Continue reading Hot cross(...)buns – aromatyczne wielkanocne bułeczki
brunetkawkuchnitutaj i po wprowadzeniu nieznacznych modyfikacji bardzo polecam. Bardzo łatwy do przygotowania i możesz go uformować na kształt bochenka lub ciasto podzielić na porcje i upiec przepyszne bułeczki. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 1 op. suchych drożdży 300 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżka melasy (u mnie trzcinowa) 1 łyżeczka cukru(...)odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, uderzyć pięścią, by je odgazować i podzielić na 2 części. Uformować 2 chlebki lub 1 chlebek i bułeczki, w razie potrzeby podsypać niewielką ilości mąki. Uformowałam 1 chlebek i 7 bułeczek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Gdy podrosną posmarować mlekiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zostały ugotowane ziemniaki z obiadu ...i z tych ziemniaków i i innych dodatków zrobiłam pyszne bułeczki.Dodatek ziemniaków sprawia, że bułeczki są dłużej świeże..pomysł na takie bułeczki podpatrzyłam tutaj ..ja do swoich dodałam dodatkowo prażoną cebulkę..pyszne wyszły.. 230 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżeczki masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 8 g suchych drożdży(...)łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieWeekend:) Więcej czasu i na odpoczynek, i na domowe różne sprawy, i na kucharzenie. Może ktoś skusi się na przygotowanie takich, prostych i smacznych bułeczek na śniadanko? Trzeba byłoby wstać wcześniej, żeby z nimi zdążyć, ale niedzielne śniadanko z takimi bułkami byłoby boskie! składniki: 2,5 szkl mąki 1 szkl ciepłego mleka 30 g drożdży łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 8 części. Z każdej zrolować wałeczek, uformować bułeczkę (instrukcja zaplatania tutaj ). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować mlekiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
6niebodrożdży dodajemy mąkę pszenną Graham, jajko i rozpuszczoną łyżeczkę masła. 3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. 4. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser. 5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. 6. Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski wanilii 6. Na bułeczki(...)nakładamy przygotowany ser i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min. Bułeczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości, - wapń (pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów Wartość odżywcza jednej drożdżówki: Porcja waży: ok. 50 g Energia: 218,0 kcal Białko: 15,7 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego(...)masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym
Kulinarne przygody GatityTutaj gdzie mieszkamy w niedzielę wszystkie sklepy są zamknięte, więc lubimy zrobić sobie pyszne świeże pieczywo. Tym razem bułeczki pszenno-żytnie. Posmarowaliśmy je śmietaną i dodaliśmy, boczek, ale równie dobrze smakują same. Dzięki żytniej mące są dużo bardziej pożywne niż typowe białe pieczywo. Jak sami za chwilę zobaczycie są równie proste w wykonaniu co pysze. Zachęcamy serdecznie do eksperymentowania(...)jeszcze trochę mąki, jeżeli się kruszy to wody. Przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy w lekko spłaszczone kulki. Bułeczki gotowe, jeżeli ktoś chce same bułeczki to może przejść do ostatniego akapitu, my dodamy jeszcze boczek. Boczek kroimy w drobną kostkę, my zawsze idziemy na łatwiznę i kupujemy już pokrojony
KasiaiKrzysiu.plwiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć. Składniki na 10 bułeczek: na ciasto(...)razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMałe,pyszne czosnkowe bułeczki to coś czego Nam było trzeba w te mroźne dni.Zapach jaki unosił się w domu..Przekonajcie się sami.Najlepiej smakują lekko ciepłe i takie też Wam przedstawiam na zdjęciach Składniki na ok 10-12 szt: 2 1/2szklanki mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 3 łyżki masła + 4 -5 łyżek(...)śnięte ciasto wyłożyć na stolicę i jeszcze raz je zagnieść.Podzielić na 10 lub 12 placuszków,na każdy z nich kłaść po łyżeczce czosnkowego masła i formować z nich bułeczki.Gotowe bułeczki ciasno układać,jedna obok drugiej,w natłuszczonej formie do pieczenia lub wyłożonej papierem.Piec w nagrzanym piekarniku do 190stC aż bułeczki się zarumienią.U mnie to trwało
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepyszne bułeczki które dzięki suszonym pomidorom mają piękny kolor, dodatek czosnku niedźwiedziego i czarnuszki sprawia że są bardzo aromatyczne. Do bułeczek użyłam przyprawy od Skworcu Składniki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. Letniej wody 20 gram drożdży Ciasto właściwe: 250 gram mąki pszennej 50 ml. Letniej wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki suszonych pomidorów(...)cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy na kratce metalowej, pozostawimy
Bajeczna KuchniaWyjątkowo lekkie bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem jogurtu .Są delikatne w smaku ,nie ma w nich jajek ani za dużo tłuszczu więc można je potraktować jak dietetyczne :) Z podanej porcji mi wyszło 13 sztuk małych bułeczek. Składniki : - 450 g maki pszennej u mnie typ 550 - 200 ml letniej wody - 8 g soli - 15 g miodu - 15 g drożdży(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę i wyrabiamy ok minuty , dzielimy na 12-13 kawałków , średnio o wadze 60g , formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,przykrywamy i odstawiamy na 40 minut żeby wyrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i ewentualnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego
Wypieki ReneMini-chlebki drożdżowe z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej(...)okazał się bardzo satysfakcjonujący. Samo wykonanie mało skomplikowane i niezbyt pracochłonne. Bułki niezwykle smaczne i zdecydowanie warte ponownego ich wypieku. Tak prawdę mówiąc, bardziej przypominały miniaturowe chlebki, niż tradycyjne bułeczki - chrupiąca skórka, chlebowe ciasto, a w środku pyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche
Grunt to przepis!Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera(...)żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić nadzienie z samych warzyw jeśli ktoś nie lubi grzybów. Po prostu nadziejcie je tym co lubicie. Bułeczki upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza