bułeczki - 9699 przepisów (strona:133/647)

Bezglutenowe bułeczka z chia 145

chia  25 g świeżych drożdży  440 g letniej wody  6 g soli  20 g oliwy z oliwek  olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek  Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia(...)godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bułeczki i odkładaj na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie bułeczki ponacinaj i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut - do zezłocenia skórki. Studź na kratce

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki pełnoziarniste 139

Wspaniałe, przepyszne bezglutenowe bułeczki pełnoziarniste. Miękka skórka, elastyczny i zwarty miąższ i naprawdę rewelacyjny smak! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 360 g M ix per Pane Nutrifree 100 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 100 g mąki gryczanej Nutrifree 390 g kefiru lub maślanki 80 g letniego mleka 30 g świeżych drożdży 7 g soli 1 łyżka cukru Roztrzepane jajko lub oliwa(...)sól, wlej kefir, rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bułeczki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 60 minut. Następnie bułeczki posmaruj oliwą lub roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Bułeczki piecz

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe i bezmleczne bułeczki z ziarnami 138

Przepyszne, wspaniałe bezglutenowe bułeczki z dodatkiem ziaren. Mają cudownie miękką i lekko chrupiąca skórkę, idealnie zwarty i delikatnie wilgotny miąższ. Koniecznie powinny się znależć na Waszym stole! SKŁADNIKI :  280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik) 70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik)  50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę) 40 g mieszanki(...)Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i uformuj bułeczki. Układaj je na wyłożonej papierem blaszce w sporych odległościach od siebie.  Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj delikatnie oliwą, obsyp

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki z malinami 139

Bezglutenowe, puchate bułeczki ze słodkimi malinami. Znikają w mgnieniu oka - szczególnie dzieci je pokochały :) Mocno  malinowe, puszyste i po prostu pyszne. Jedne z najlepszych jakie dało mi się zarobić. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko  szczypta soli(...)każdego zrób kulkę i rozwałkuj na niewielki, okrągły placek. Na każdym kawałku ciasta połóż po kilka sztuki malin sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj każdą bułeczkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Kuchnia bezglutenowa
TEBIRKES duńskie bułeczki 150

Wakacje dawno się skończyły i z lekkim poślizgiem na FB wróciło " Wypiekanie na śniadanie ". Na powitanie mieliśmy dwie propozycje do wyboru : 1. TEBIRKES duńskie bułeczki 2. Małdrzyki krakowskie Jako, że lubię drożdżowe wypieki padło na bułeczki. Zrobiłam w trzech wersjach : 1. z makiem 2. z żółtym serem 3. z żółtym serem i prażoną cebulką Muszę przyznać(...)cebulką i serem smakowały mi najlepiej. Przepis na bułeczki pochodzi stąd Polecam bułeczki bo są pyszne ale najlepsze jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułki pszenne z ziemniakami puree 220

bułki, chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami. Ziemniaki sprawiają, że bułki dłużej zachowują świeżość. Bułki są sprężyste. Czasami do tych bułek dodaję nawet puree pozostałe z obiadu z dosypanym koperkiem:) Bułki pszenne z ziemniakami puree(...)blat, rozpłaszczyłam ręką, złożyłam jak list urzędowy na trzy części i włożyłam z powrotem do miski). 4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 18-20 części i z każdej uformowałam bułeczkę. 5. Ułożyłam na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bułeczki urosły. W międzyczasie nagrzałam piekarnik

Posadzone i zjedzone
Brioszka z konfiturą morelową 183

całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,  Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie odkrycie) i na blogu(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 mniej więcej równych części. Formować placuszki, a do środka wkładać łyżeczką ulubiony dżem, zlepić rogi i formować kuleczki. Układać w tortownicy zlepieniem do dołu, bułeczkę koło bułeczki. Odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Każdą brioszkę posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można również posypać płatkami migdałowymi

Aromatyczne Podróże
Bułeczki szefa. 462

kleiło do rąk (można podsypać jeszcze troszkę mąką) - ciasto ma być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy małe bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blasze, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli(...)lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy.  Na przygotowanych bułeczkach rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy polędwicę lub salami oraz ser. Bułeczki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Z tylu składników wychodzi około 20 bułeczek. Smacznego

Moje-pitraszenie
Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 160

ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna i bardzo kokosowa, po prostu pyszna. Polecam! Składniki na 10 bułeczek: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 g mleka/mleka kokosowego 1 jajko 40 g oleju kokosowego 40 g cukru/cukru kokosowego 2 łyżeczki drożdzy instant 1/2 łyżeczki soli Składniki na kruszonkę(...)nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blaszkę z uformowanymi bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić  do napuszenia na około 20 minut wyrośnięte bułeczki przy pomocy pędzla posmarować mlekiem i posypać kruszonką roztartą między palcami bułeczki piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 211

LUBIĘ jednym włączeniem miksera. Czemu by nie wziąć w podróż drożdżówki z wiśniami skoro mamy sezon na wiśnie właśnie??? Ziemniaki w przepisie nie są konieczne ale dodają świeżości bułeczkom, a mi chodziło właśnie o to by w podróży bułki były długo świeże.  O See Bloggers, na którym byłam w Gdyni, napiszę pewnie w osobnym poście :) Bułeczki z ciasta drozdzowo(...)obsypana mąką. Dzielimy je na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni. Do środka wkładamy po 3-4 wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki możemy posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki w wersji mini 190

dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki (na ok. 26 bułeczek): 100 ml gorącej wody 100 ml zimnego mleka ok. 600 g mąki pszennej + mąka do podsypania 2 małe jajka + jedno do smarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła(...)pół centymetra. Szklanką lub kubkiem wykrawać  krążki. Brzeg krążka posmarować wodą. Na środek krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 25 minut na ładny brązowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 861

pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy(...)pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy  na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około

Radość kipiąca uśmiechem.
Jagodzianki z serem. 188

chyba najpopularniejsze z drożdżówek .  Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie . A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to już nikt się nie oprze :) Bułeczki są puszyste z wilgotnym nadzieniem. Wyborne :) Składniki : Na 24 bułeczki. Ciasto : 600 g mąki  4 dkg świeżych drożdży 300 ml letniego mleka 3 jajka pół szklanki  (110g) cukru(...)opakowanie budyniu waniliowego - 40g (proszku) 5 łyżek cukru ew śmietana gdy używamy suchego twarogu i masa jest bardzo gęsta. Dodatkowo : ok 2 szklanek jagód cukier puder do obsypania bułeczek. Wykonanie : Do miski wsypać szklankę mąki, wlać ciepłe mleko , wsypać cukier , wkruszyć drożdże , wymieszać całość i odstawić na ok 15 min aż drożdże zaczną "pracować " Po tym czasie dodać do zaczynu

Malinowa Kawiarenka
Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) 140

najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maaaślany aromat! W moim domu znikają jeszcze cieplutkie (bo takie smakują rewelacyjnie), ale uwaga dla tych, którzy są na diecie... Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy! 11-12 śliwek 120 ml mleka 20g drożdży (świeżych(...)nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki i uformować z niej niewielkie bułeczki, które należy kolejno ułożyć (obok siebie) w natłuszczonej formie. (Użyłam naczynia żaroodpornego do tarty.) Bułeczki posmarować roztopionym masłem i odstawić na co najmniej 1/2 godziny. Następnie buchty wstawić do piekarnika

Di gotuje
Łabędzi puch 149

theme-font:minor-latin;} Biszkopt: - 5 jajek - ½   szkl cukru - 1 szkl mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych(...)Następnie dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut

Smaki Natalii