Ostatnio zmieniałam pracę, dlatego z tej okazji postanowiłam zrobić pożegnalne bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo orzechowym. Popularne są ostatnimi czasy takiego bułeczki z nadzieniem cynamonowym, ale ja jakoś nie przepadam za cynamonem, dlatego wymyśliłam sobie takie nadzienie. Udały, się bo każdy był zachwycony i mówił, że są pyszne! Składniki 20 g drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka(...)międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach
Delusional Trinefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, mięciutkie bułeczki z owocami, które same znikają z talerza. Jeśli nie wierzycie, to sami się przekonajcie ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)drożdży oraz mleko wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie. Po wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę
W garach u Gosilaska wanilii - 120 g masła - 1/3 szklanki cukru Diamant -1/2 opakowania drożdży świeżych dodatkowo: 2 łyżki cukru zmielonego na cukier puder i 1 jajko do posmarowania bułeczek NADZIENIE: - 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki porzeczki czerwonej i białej - 1/3 szklanki jagód - 1 łyżka cukru WYKONANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. 2. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie(...)objętość. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki od 8 do 12 części. Z każdej w dłoniach tworzymy kulkę, którą rozpłaszczamy na okrąg. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek bułeczki- miejsce na owoce, obciążam np. spodem od kieliszka. Czekam 15 minut aż ciasto podrośnie. W powstałe wgłębienie po kieliszku, układam wymieszane z cukrem owoce letnie. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem
SMYKWKUCHNIJeżeli unikacie mąki pszennej, ale nie jesteście uczuleni na gluten, to te bułeczki będą dla Was w sam raz. Orkisz zawiera gluten, ale jest on lepiej przyswajany przez organizm, niż ten zawarty w mące pszennej. Zresztą w dawnych czasach orkisz uznawany był za wyjątkowe zboże dodające siły (w szczególności gladiatorom). SKŁADNIKI 310 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)zostawić do pierwszego wyrastania na 1-1,5 godziny. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią, ponownie krótko zagnieść, po czym formować okrągłe bułeczki (każda o wadze 120 g) i kłaść je w dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułeczki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 30-60 minut. Piekarnik rozgrzać
Passions hobbies lifePuszyste, słodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :) Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 ml mleka 3 łyżki cukru 7 g drożdży suchych jajko 50 g masła szczypta soli 400 g truskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej roztrzepane jajko(...)ciasto, z którego uformować kulę. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki), które wysypać bułka
wyzwania kuchenneDrożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do powtórnego wyrośniecia wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C 20 minut studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min. Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami(...)wody. Polać przestudzone bułeczki. Smacznego! Artykuł Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaczymś absolutnie fantastycznym. Kiedyś nigdy nie pomyślelibyśmy nawet, że połączenie szpinaku z żurawiną, to będzie istna eksplozja smaku :) Zatem dzisiaj przepis na klasyczne drożdżówki, ale nadziane właśnie taką mieszanką. Bułeczki robi się naprawdę szybko, mogą spokojnie poleżeć do następnego dnia i co najważniejsze są fantastyczne. To doskonała i przepyszna alternatywa dla sklepowych wypieków :) CIASTO: 2 szklanki mąki 35 g drożdży(...)ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy żółtym serem. Składamy na pół, i kroimy w szerokie pasy, mniej więcej takiej wielkości, jakie chcemy mieć drożdżówki. Kolejne bułeczki przenosimy na blachę, wykręcając jeden koniec na drugą stronę. Nie jest to konieczne, po prostu ciekawie wygląda. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem i wedle uznania posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nasze drożdżówki
Kuchnia od dwojgaTakie bułeczki można zjeść na kolację i na śniadanie.Smakują nie tylko dorosłym ale także maluchom. SKŁADNIKI 1 kg mąki pszennej 150 g masła 500 ml mleka 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 120 g cukru 150 g rodzynek dodatkowo jedno jajko i łyżka mleka WYKONANIE Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.Rodzynki najlepiej namoczyć we wrzątku(...)ładnie wyrosło. Następnie dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.Rodzynki powinny znaleźć się w środku ciasta .Ciasto dzielimy na równe części i z każdej wyrabiamy ładną gładką kulkę.Gotowe bułeczki kładziemy w odstępach na papierze do pieczenia i zostawiamy je jeszcze na 10-15 min.Gdy bułeczki trochę podrosną smarujemy je jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C
Mała w garnku mieszaPrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków bezglutenowych. Bezglutenowe bułeczki kukurydziane piekłam po raz pierwszy i wyszły bardzo fajne:-) Składniki: 200 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej gryczanej 25 g kleiku kukurydzianego 1 jajko 1/2 opakowania drożdży suszonych(...)tarta bezglutenowa do posypania foremek Wymieszać suche składniki. Dodać jajko i mleko z wodą. Wszystko wymieszać - można mikserem lub ręcznie. Ważne, aby bardzo dobrze wymieszać składniki inaczej w gotowych bułeczkach znajdą się grudki mąki. Odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu zrobi się bardzo rzadkie i trzeba je piec w foremkach. Foremki nasmarować olejem
Ze smakiem bez glutenuwielkopolskiego sera smażonego Składniki na sos ze świeżego ogórka: 1 świeży ogórek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii Składniki na bułeczki – placki gryczane do hamburgerów: 1 łyżeczka suchych drożdży instant 200 g maki pszennej 100 g mąki gryczanej 1 łyżka kminku 1/2 łyżki cukru sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa Sposób(...)posiekaną bazylię, majonez, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku i mieszamy dokładnie. Buraki kroimy na cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę pszenną, gryczaną, suche drożdże, kminek, cukier, sól do smaku z ciepła wodą. Dokładanie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze
WojnaNaSmaki.plmaku . Na pierwszy ogień miała pójść Pani Róża ale wyszło jak wyszło. Róż, ta, z której płatków, zrobiono marmoladę, której słoiczek zalegał w lodówce a którą wykorzystałam do nadziania bułeczek. Maślanych, drożdżowych zawijasów posypanych migdałami... Ktoś z Was się skusi? na bułeczkę czy na garść opowieści??? Dzika róża . Zwą ją babichą i szypszyną . Pochodzi z Europy i umiarkowanych stref Azji(...)kilka sposobów. Możemy pociąć ja na ślimaczki, możemy lekko rozpłaszczyć i pociąć na paski a następnie zwinąć w kokardki albo po prostu upiec coś na kształt strucli. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Smarujemy bułeczki jajkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Woda
Dzieje kuchennej Wiewióryczyli pyszne bezglutenowe i bezdrożdzowe bułeczki cynamonowo - czekoladowe Ponieważ mąż wybłagał deser, a za mną chodziło cynamonowe coś, i ponieważ w telewizji leciał BakeOff, a miałam prawie wszystko w kuchni, tak powstały ślimaczki cynamonowo - czekoladowe. Niestety ich już nie ma, smakują wyśmienicie na ciepło, i zajęło nam po wyjęciu 10 minut, aby znikły :D Polecam gorąco :D) Składniki na ciasto(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 15 g cynamonu 1 łyżeczka ciemnej czekolady w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła białko do smarowania bułeczek Lukier 1 50 g cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody Na początek należy margarynę rozpuść i ostudzić lekko. Wszystkie mąki przesiej, połącz z siemieniem lnianym mielonym, proszkiem
Lajtkraft food intoleranceMałe bułeczki Bułeczki pyszne. Mięciutkie z cieniutką chrupiącą skórką. Smak neutralny więc można podawać je z ulubionymi dodatkami, dzieciom jednak najlepiej(...)włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki- układamy na wysmarowanej blaszce- macie teflonowej - lub co też używacie do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut aż urosną. Nacinamy ostrym nożem, lub nożyczkami, smarujemy mlekiem i pieczemy
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk