budyń - 12640 przepisów (strona:51/843)

CIASTO KUKUŁKA Z BUDYNIEM 144

Proste ciasto na herbatnikach z naszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM ok. pół opakowania dużych herbatników ok. pół opakowania biszkoptów BUDYŃ: 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie) kostka masła(...)PIANKA: 330 ml śmietanki 30 % puszka masy krówkowej o smaku kukułki (Helio) 1 łyżka żelatyny WYKONANIE: Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia (inaczej herbatniki przylepią się do blachy) GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy z cukrami i masłem, w reszcie dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej

Pani na deser
Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego) 144

Święta już na wyciągnięciu ręki. W kuchni od rana do wieczora same przygotowania a na stole na talerzyku kuszą makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z masą makową i korzennym kruchym ciastem :D Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ, ZDROWIA(...)zależności od preferencji) Warstwa makowa -100g maku mielonego -250-300ml mleka/napoju roślinnego -50g orzechów włoskich i laskowych -30g żurawiny suszonej -50g mąki migdałowej -ksylitol Budyń waniliowy -400ml mleka/mleka kokosowego -80g ksylitolu -40g skrobi ziemniaczanej -1 łyżka pasty waniliowej Dodatkowo -pomarańcze - krem orzechowy Nuturella WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować

Candy Pandas
Kostka piernikowa bez pieczenia 333

czarnej porzeczki (ok. 250 g) 1 szklanka zaparzonej kawy zbożowej Inki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez dodatku mąki) wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowujemy budyń: z litra mleka odlewamy 250 ml (1 szklanka), a pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku wraz z cukrem i ekstraktem/aromatem migdałowym. Żółtka miksujemy lub blendujemy ręcznym blenderem wraz z mąką pszenną(...)połączy. Wlewamy miksturę z żółtek i mąki na gotujące się mleko jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy, ciągle mieszając (dotykając łyżką dna), aż masa się ponownie zagotuje i mocno zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy z ognia, nakrywamy folią spożywczą lub aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia (w zimne dni najlepiej wystawić rondel na balkon lub parapet). Budyń można

Poezja smaku
Deser budyniowy z piernikami 179

niecałe 100 ml. Zagotować mleko z cukrem kokosowym. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i skrobią. Gotujące się mleko wlać do mleka zimnego, następnie całość przelać do rondelka i zagotować. Budyń przykryć woreczkiem śniadaniowym ( musi stykać się z powierzchnią budyniu ) i odstawić do ostygnięcia. 2. Pierniczki pokruszyć. 3. Zimny budyń zmiksować z masłem orzechowym i przyprawą do piernika. Ubić śmietankę(...)cukrem pudrem i ubitą dodać do budyniu. Połączyć składniki. 4. Do pucharków lub szklanek wsypać trochę pokruszonych pierników. Na pierniki wyłożyć 2-3 łyżki budyniu. Kolejną warstwę mają stanowić owoce w żelu ( około 1.5 łyżeczki ). Następnie wyłożyć kolejne 2 łyżki budyniu orzechowo-piernikowego. Wierzch deseru wykończyć odrobiną jagód w żelu i posypać okruszkami z pierników.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Deser budyniowy z musem jabłkowo-malinowym i migdałami 112

Budyń uwielbiam- zwłaszcza na świeżym wiejskim mleku. Można z niego wyczarować pyszne desery. Dzisiejsza propozycja jest szybka do zrobienia! Co nam trzeba? Na 4 pucharki: Opakowanie budyniu śmietankowego łyżeczka masła 500ml mleka 2 łyżki cukru dodatkowo: mus owocowy: u mnie jabłkowo-malinowy płatki migdałowe- 4 łyżki borówki Robimy! Przygotowujemy budyń: Podgrzewamy mleko (450ml) z cukrem i łyżką masła. Budyń mieszamy(...)gorącego mleka cały czas mieszając by nie było grudek. Studzimy (mieszajcie często, aby nie zrobił się kożuch- można wierzch posypać lekko cukrem-zapobiega powstawaniu). Przygotowujemy pucharki: Układamy do połowy budyniu, na to warstwę musu owocowego, znów budyń. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni (u mnie Ambition ) płatkami migdałowymi (są wtedy chrupiące!) i dodajemy borówek. Schładzamy godzinkę i już! Smacznego!   Share

Latosiowydom
Różowy Shrek 127

wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gramów cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli masa różowa : różowy(...)Pysio albo Kubuś (900 ml) 3 śmietankowe budynie (bez cukru) malinowa pianka i wykończenie : pół litra zimnej kremówki (30 %) 2 różowe galaretki (u mnie malinowa) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :)) 1 galaretka różowa (u mnie malinowa) Wykonanie : Biszkopt : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

cucinare
Śliwkowe z budyniem i kruszonką 1755

Śliwkowe z budyniem i kruszonką Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Można go zrobić z każdymi owocami. Składniki: Ciasto ; margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana  - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki Budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru(...)cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto; Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół. Budyń: W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Kruszonka: Masło rozpuścić, ostudzić

Kuchnia Danusi
Warkocze drożdżowe z jeżynowym budyniem 101

Najlepsze jeszcze ciepłe, drożdżowe warkocze z budyniem jeżynowym i migdałami. Idealne do piknik, do pracy, na działkę. Na jednej sztuce nie poprzestaniecie. Uwielbiam takie drożdżowe buły, a podane z budyniem owocowym są przepyszne.                             Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g jogurtu greckiego(...)mleka 2 dkg świeżych drożdży 70 g cukru trzcinowego 50 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli nadzienie: 1 budyń śmietankowy z cukrem 350 g jeżyn 1 łyżka cukru 125 ml mleka 50 g migdałów obranych 1 żółtko 2 łyżki mleka Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam letnie mleko, dodaję łyżkę mąki i mieszam

wesoła kuchnia
Fiona - ciasto 130

ciasta i niedługo upiec Shreka :)  Fiona w wykonaniu jest bardzo prosta. jednak zanim ją zrobiłam wprowadziłam kilka zmian od siebie.  Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 1 budyń waniliowy albo śmietankowy * 2 łyżki mąki pszennej  * szczypta soli * duże opakowanie cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru(...)Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam.  Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut.  Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji malinowych W 200 ml soku rozmieszałam budynie a pozostałą część zagotowałam

Pieprzyć z Fantazją
CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 🍑 336

Cześć! Ostatnio byłam na festynie wiejskim w Starej Kuźni (woj. opolskie) i miałam przyjemność jeść bardzo smaczny, tradycyjny, śląski kołocz z budyniem waniliowym. Tak mi zasmakował .. mniamm ....pychotka. To było więcej niż pewne, że go kiedyś sama zrobię . Przedwczoraj własnie naszła mnie ochota na małe słodkie conieco. Mój plan był jasny - zrobić kołocz śląski z budyniem! Ale cóż(...)chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche  ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI: Ciasto: 🍑 2 jajka 🍑 250 gr masła 🍑 3 szkl. mąki pszennej 🍑 1 szkl. cukru pudru 🍑 2 łyżeczki

RITA food channel
Placek budyniowy z dynią / Pudding cake with pumpkin 159

mąki kokosowej 100 g. cukru brązowego (nie trzcinowego) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 110 g. zimnego masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Budyń jaglany i dynia 2 szkl. mleka 1/3 szkl. kaszy jaglanej (80 g.) 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 2 gałązki tymianku cytrynowego(...)cukru 40 g. masła 1 żółtko Dynia na wierzchu 80-90 g. dyni pokrojonej w cienkie paseczki 1/2 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. syropu z gotowania dyni w kosteczkach Budyń: Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wsyp kaszę jaglaną, zamieszaj. Zmniejsz ogień na malutki, przykryj garnek i gotuj, aż kasza będzie całkiem ugotowana, około 25 minut. Kaszę

Delicious Place
Orzechowy budyń jaglany 159

Dziś kolejny przepis na budyń jaglany, tym razem w wersji orzechowej :) Choć w sumie bardziej jest to krem jaglany, bo kasza podczas gotowania wchłonęła całe mleko, a ja dolałam go później zbyt mało i budyń zrobił się gęsty. Jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencje to najlepiej będzie gotować kaszę w większej ilość mleka lub podczas miksowania dolać go jeszcze(...)więcej. Wyszedł mi wiec z tego taki bardziej kremo-budyń, ale zapewniam że jest PRZEPYSZNY :D Budyń najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy też dużo bardziej się zastyga. Można go wtedy nawet użyć jako dodatek do naleśników, omleta albo posmarować nim wafle ryżowe. Taki deser świetnie sprawdzi się jako posiłek na wynos, ale będzie też doskonałym i pożywnym śniadaniem

Healthy food explorer
LETNI TORCIK CYTRYNOWO - KAKAOWY 169

sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej wody   Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) Krem kakaowy(...)opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 2 łyżeczki ciemnego kakao Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie

Ciastka - domowe słodkości
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 112

bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli Masa budyniowa: 1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem 2 budynie waniliowe bez cukru(...)przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z budyniem i powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Ja mam, silikonową tortownicę ze szklanym dnem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 109

wyjątkowo krótko 😐  Ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, jajko 1 szt, margaryna lub masło 250 g, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 5 łyżek, truskawki 1 kg, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy(...)zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. W tym czasie gotujemy budyń. 300 ml. mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy

kulinarne odsłony pati