budyń - 12640 przepisów (strona:50/843)

Ciasto góra lodowa bez pieczenia 161

Składniki: (szklanka 250 ml, blaszka 25x35 cm) Masa budyniowa: Mleko 750 ml Budyń śmietankowy 2 żółtka 2 Mąka pszenna łyżka Cukier 1/2 szklanki Masło 200 g Masa z mleka w proszku: Masło 200 g Woda 1/2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka Kakao 1 łyżka Dodatkowo: Biszkopty 180 g Herbatniki kakaowe 250 g Przygotowanie: Dwie(...)szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu aż budyń nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. ( Budyń w garnku przykryłam folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie dodawać

Kulinarne przygody
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 84

Budyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam(...)wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele i każdy może tworzyć coś nowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (18): 168 kcal

zdrowo i aktywnie
Ciasto Nesquik-pyszne i mega kakaowe 129

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3 płaskie  łyżki mąki pszennej -1/2-3/4  szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik -200g masła lub margaryny w temp pokojowej DODATKOWO(...)szklanki kulek  czekoladowych  typu Nesquik  Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej. Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia) do miski dajemy masło

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto lodowiec + film 81

prosty, można go dowolnie modyfikować zmieniając smak galaretki i dodając ulubione owoce.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone 1 łyżka kakao 4 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka(...)rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wszystko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Serek mascarpone przekładamy do miski i krótko miksujemy, tak samo postępujemy z zimnym budyniem. Następnie do budyniu partiami dodajemy serek mascarpone

Smakowite Dania
Torcik malinowy 126

kremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny. Składniki : Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy  – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina malinowa – 200 g Dekoracja(...)wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki,  doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą

Kuchnia Danusi
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia 135

dużych zdolności kulinarnych i na pewno posmakuje osobom lubiącym umiarkowanie słodkie desery. Ciasto z rabarbarem bez pieczenia składa się z lekko kwaskowej warstwy z rabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie(...)Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia: Warstwa z rabarbaru: 800 g  rabarbaru 6 - 7 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g)  750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych lub maślanych 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe  Jak zrobić

Kuchcik gotuje
Ciasto serowo-orzechowe 169

nich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :) Składniki: ser - 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego - 6 jajek - 200 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 60 g rodzynek - 150 g margaryny krem - 3 szklanki mleka - 1 budyń śmietankowy - 4 żółtka - 4 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 250 g masła(...)Przygotowanie: Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Całość dokładnie miksujemy a na koniec dodajemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy ją do formy o wymiarach

Zainspirowana w kuchni
3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA 131

kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany  kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍 Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne warstwy porządnie stężały.  Składniki: ok  700 g  herbatników(...)puszka masy kajmakowej (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 400 ml śmietany 30% lub 36% 200 g masła 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka cukru pudru 2 śmietan-fixy  30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby Wykonanie: Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego: 2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko

Walijskie Pichcenie
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 198

każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część(...)choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki budyniu śmietankowego 120 g masła 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)  Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy

Kuchnia MagdaLeny
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 198

każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część(...)choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki budyniu śmietankowego 120 g masła 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)  Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy

Kuchnia MagdaLeny
Pomarańczowy wegański budyń jaglany 124

Ostatnio Instagram oszalał na punkcie tego przepisu! Na całym mnóstwu profili - i to nie tylko kulinarnych - pojawiała się ten pomarańczowy wegański budyń jaglany. Jego autorką jest Dominika Wojciak, czyli Jarzynova . Nie mogło być inaczej, ja też postanowiłam go zrobić, ponieważ wszyscy się nim nieustannie zachwycali. Faktycznie ten jaglany budyń jest pyszny, kremowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Jego podstawowy skład(...)tylko trzy składniki: kasza, pomarańcza i "mleko" kokosowe. Budyń będzie idealnym śniadaniem lub zdrowym deserem czy też po prostu przekąską w ciągu dnia. Wpadajcie po przepis, serdecznie zapraszam 💓. Pomarańczowy wegański budyń jaglany Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki  mleka kokosowego domowego  lub kupnego 1 pomarańcza  1 łyżka miodu opcjonalnie

Kulinarne przygody Gatity
FANTAZJA WIOSENNA 77

skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich  Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 750 ml mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia  - przesiać. Dodać cukier, wymieszać. Następnie zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać jajko(...)skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę z pigwy i dokładnie wymieszać.  Budyń waniliowy - ugotować według opakowania, zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na nadzienie.  Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto kokosowe z brzoskwiniami 140

brzoskwiniami: 1 duża puszka brzoskwiń 200 g kokosu 1 puszka (400 g) mleka kokosowego + 300 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie 50 ml wódki 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 3,2% 200 g masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru pudru Warstwa brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru(...)Kokos zagotować i podgrzewać przez jakiś czas mieszając. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Ostudzony kokos przełożyć na sitko i odcisnąć z niego nadmiar mleka (odciśnięte mleko wykorzystać do budyniu). Na koniec dodać wódkę i wymieszać. Do odciśniętego mleka dolać tyle, aby uzyskać 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń zostawić do ostudzenia. W misce zmiksować masło

Passions hobbies life
Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym. 127

życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 25 dag dag masła lub margaryny 2 szklanki zimnej wody 2 szklanki mąki tortowej około 8 małych jajek Na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia  Wykonanie(...)papierem. 3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Ja studzę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. 4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder

Izabelawkuchni
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 102

dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje – nawet bardzo. Składniki (na blachę 26×21 cm):: * ciasto: – 1 opakowanie masła (200g) – 2 szklanki mąki – 3 łyżki kakao – 2 jajka(...)szklanka cukru – 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: – 10 średniej wielkości jabłek – 1 łyżeczka cynamonu – 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: – 2 budynie waniliowe – 750 ml mleka – cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek

CookYourself