soli Masa serowo-kokosowa 500 g sera mielonego typu Pacynka 1 kostka Palmy Bielmar 1 szkl. cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 2 jaja 1/2 szkl. mleka a budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem Masa malinowa 2 budynie malinowe z cukrem 500 ml mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g prawdziwego masła 82% Ponad to 500 g malin(...)papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu. Biszkopt studzimy w piekarniku. Masa malinowa. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym budynie i mąkę ziemniaczaną.Resztę mleka zagotowujemy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojową ubijamy, aż będzie puszyste i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu
Krylowa Kuchniasię słuszną porcją ananasowca . Składniki na ananasowiec Ciasto biszkoptowe: 7 jajek (rozmiar M) 230 g drobnego cukru 140 g mąki pszennej 140 mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3 łyżki drobnego cukru 200 g masła 5 żółtek 1 puszka ananasów (sok zachować) Beza kokosowa: 5 białek 150 g cukru pudru 200 g wiórek(...)małe kawałki. Sok z puszki ananasów dopełnić wodą do 750 ml. Odlać z tego szklankę płynu i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę zagotować, po czym wlać rozrobiony budyń, gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na powierzchni budyniu położyć folię spożywczą, aby podczas stygnięcia nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny, utrzeć masło z żółtkami
niecodziennikparyJeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! Ciastka francuskie(...)budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru do posypania ((3 łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojone jabłka
Przepisy na widelcujajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 puszka ananasa w syropie Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder
Izabelawkuchniwaniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kaszy manny cukier puder waniliowy do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry. Budyń(...)opakowania budyni waniliowych ugotować w 750 ml mleka i dodać 4 łyżki cukru. Pamiętajmy, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na jabłka. Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego
Ciastka - domowe słodkościJeśli znudziły się Wam pełne przepychu, świąteczne ciasta, zapraszam na ten pyszny jabłecznik. Nie znam nikogo, kto by nim pogardził. Półkruche ciasto skrywające soczyste jabłka i kremowy budyń... Mniam! Pomimo tego, że ciasta jest dużo (forma z wyposażenia piekarnika) znika bardzo szybko. Nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie, więc każdy może sobie pozwolić na kawałek, albo dwa ;) Składniki na Jabłecznik(...)budyniem: na blachę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i rozcieramy z mąką do powstania luźniej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, żółtka, śmietanę, mieszamy łyżką
Rozpustne gotowanie150g pełnoziarnistych herbatników 1szkl. płatków kukurydzianych 100g czekolady z orzeszkami arachidowymi 6 łyżek śmietany 30% 1 płaska łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 2 i 3/4szkl. mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 1 dojrzały(...)ciasteczkową przełożyłam do tortownicy i wylepiłam nią dokładnie dno. Odstawiłam go by ostygł a następnie wstawiłam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie, mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Gotową mieszankę przelałam cienkim strumieniem na gotujące się mleko i gotując na małym ogniu, mieszałam mleko aż powstał gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystudzenia. Jednocześnie
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki na spód o śr. 25 cm: – 120g mąki żytniej 720 – 60g masła, zimnego – 50g cukru/erytrolu – 1 żółtko – skórka z 1 cytryny Składniki na budyń: – 500ml mleka – 100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko(...)Dodajemy skrobię i sok z cytryny, mieszamy. Całość dodajemy do gorącego mleka i mieszamy trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje (jeżeli nie doprowadzimy do wrzenia, budyń nie zastygnie na tarcie). Chwilę gotujemy ciągle mieszając, studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Be Fit Be Strongłyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy pomarańczowy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Masa waniliowo(...)czekoladowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 50 g startej gorzkiej czekolady Nasączenie pomarańczowe: około 1 litra przygotowanej zimnej wody sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo: ok. 50 g startej gorzkiej czekolady 50 g posiekanej drobno kandyzowanej
Ciastka - domowe słodkościsoli Owoce : 1,2 kg gruszek (u mnie Xenia) 900 ml wody Krem budyniowy : 35 dkg masła bez soli 700 ml soku gruszkowego 15 dkg cukru kryształu 40 gr budyniu śmietankowego w proszku 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wstawka gruszkowa : 3 galaretki cytrynowe (75 gr każda) 2 łyżki żelatyny 100 ml soku gruszkowego ugotowane gruszki Dodatkowo : mini biszkopty(...)skórki, wydrążyć środek każdej i przekroić wszystkie na pół. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu, w którym gruszki będą miękkie. Ugotowane wystudzić pozostawiając w soku. Budyń : do garnka wlać 500 ml soku z gruszek, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 200 ml soku z proszkiem budyniowym, 3 żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy sok na ogniu
mecooksSkładniki: (szklanka 250 ml, blaszka 25x35 cm) Masa budyniowa: Mleko 750 ml Budyń śmietankowy 2 żółtka 2 Mąka pszenna łyżka Cukier 1/2 szklanki Masło 200 g Masa z mleka w proszku: Masło 200 g Woda 1/2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka Kakao 1 łyżka Dodatkowo: Biszkopty 180 g Herbatniki kakaowe 250 g Przygotowanie: Dwie(...)szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu aż budyń nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. ( Budyń w garnku przykryłam folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie dodawać
Kulinarne przygodyBudyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam(...)wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele i każdy może tworzyć coś nowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (18): 168 kcal
zdrowo i aktywniepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3 płaskie łyżki mąki pszennej -1/2-3/4 szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik -200g masła lub margaryny w temp pokojowej DODATKOWO(...)szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej. Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia) do miski dajemy masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprosty, można go dowolnie modyfikować zmieniając smak galaretki i dodając ulubione owoce. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone 1 łyżka kakao 4 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka(...)rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wszystko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Serek mascarpone przekładamy do miski i krótko miksujemy, tak samo postępujemy z zimnym budyniem. Następnie do budyniu partiami dodajemy serek mascarpone
Smakowite Dania