budyń - 12640 przepisów (strona:54/843)

KOSTKA MAFIJNA 160

Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć(...)Dodajemy również jajka, cukier oraz masło pokrojone na mniejsze części. Umieszczamy na garnku z gotującą wodą i za pomocą rózgi ubijamy na krem, który będzie wyglądać jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. ROBIMY DRUGI KREM : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami. Do pozostałej części dodajemy budyń i dobrze roztrzepujemy. Wlewamy na wrzące mleko i ciągle mieszając gotujemy budyń. Wyłączamy

Pani na deser
CIASTO TRIO 163

szczegółów zapraszam niżej. Powiem tylko że wyszło przepyszne :)  SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu BUDYŃ: 1 l mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek(...)smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy w mikrofali. Również dajemy do musu. Ostawiamy do zgęstnienia. GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem. Do reszty dodajemy jajka, mąkę i budynie. Dobrze miksujemy żeby nie było grudek. Można sobie pomóc blenderem. Wlewamy na gotujące mleko i cały

Pani na deser
Tarta z jabłkami i budyniem 155

Tarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko - 300 ml jajko - 1 szt Róże(...)pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut. Budyń; Do miski wsypać mąkę, dodać 1/2 szkl. zimnego mleka i jajko, dobrze zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 147

jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego(...)Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę

Izabelawkuchni
Ciasto ,, Ślimak ''. 151

proszku do pieczenia Biszkopt na rolady x 2: 3 jajka 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół litra mleka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 brzoskwiniowa galaretka 250 ml gorącej wody Wypełnienie ciasta(...)minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę

Izabelawkuchni
Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 168

pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:)   Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy według uznania 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka rodzynek Masa z soku(...)litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' ) 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około 10 dag herbatników Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek według uznania i smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy

Izabelawkuchni
Kruche z jabłkami i budyniem. 169

Witajcie :) Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :) Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania,  do niedzielnej kawki będzie w sam raz :)  SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki(...)cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki kwaśnej śmietany MASA BUDYNIOWA : 1 l mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka kopiasta mąki  1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 6 dużych jabłek  blaszka tradycyjna jak na zdjęciu WYKONANIE :  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik z malinami 139

wymieszanej z masłem. To pójście na łatwiznę zemściło się na mnie podwójnie, ponieważ galaretka stygła mi chyba ze 3 godziny czyli czasu nie zaoszczędziłam w ogóle, a budyń wyszedł tak gęsty i zbity jakbym dorzuciła do niego paczkę żelatyny. Całe szczęście po 24 godzinach w lodówce smakowo wyszło rewelacyjnie. Ale morał tego taki, że czasami pójście na skróty(...)biszkopt, a na nim pozostaną same maliny (wiem to z doświadczenia ). Foremkę wstawiamy do lodówki. Masę budyniową szykujemy dopiero gdy galaretka całkowicie stężeje. Masa budyniowa: – 1 opakowanie śmietankowego budyniu z cukrem + 0,5 litra mleka – 100 g miękkiego masła Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu czyli potrzebujemy 0,5 litra mleka. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń

Relaxtime
Torcik z kremem bez pieczenia 154

wygląd ciasta. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk)  200 g podłużnych biszkoptów  Krem budyniowy:  2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru  750 ml mleka  200 g masła  4 łyżki cukru  Mus truskawkowy: 500 g truskawek  3 - 4 łyżki cukru(...)torcik z kremem bez pieczenia? Spód foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na dno położyć jeden obok drugiego herbatniki.  W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika wlać budynie dokładnie wymieszać i ciągle mieszając ponownie zagotować, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń wystudzić

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami 168

łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2/3 szklanki drobnego cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 400 g masła puszka brzoskwiń w syropie ok. 400 g truskawek Do soku po odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu(...)szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku

Czerwień i błękit
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 146

dość kwaśne ) 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny  Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym ( opakowanie na 500 ml mleka ) 4 łyżki cukru ( jeżeli wolicie bardziej słodkie kremy budyniowe to więcej, dla mnie 4 łyżki były w sam raz ) 250 g masła(...)zbyt ścisła, dodać 1 - 2 łyżki gorącej wody i wymieszać. Chodzi o to, aby frużelina miała dość smarowną konsystencję. Krem budyniowy: Odlać 100 ml mleka i rozrobić w nim budynie. Resztę mleka przelać do garnuszka wypłukanego zimną wodą, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej

Opowieści z piekarnika
Babeczki z morelami 131

świeże morele 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/4 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru 150 g masła 3 świeże morele kuleczki cukrowe do ozdoby Przygotowanie:  Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy pestki i kroimy owoce(...)Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy razem przez chwilę. Odstawiamy budyń do ostygnięcia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Arbuzowiec - ciasto 563

stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa  1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem 200 g masła Budynie wymieszać ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować budyń. Odstawić do wystudzenia nakrywając folią spożywczą(...)dotykała budyniu. Dzięki temu nie zrobi się kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń stale miksując. Masa arbuzowa 1 kg arbuza 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru Arbuza pokroić i zmiksować na gładko, dodać cukier i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie tężała wylać na ciasto. Polewa

O kuchni z uczuciem
TORCIK NA ZIMNO CZEKOLADOWO - WANILIOWY 153

Składniki: biszkopty podłużne (52 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody  5 - 6 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka(...)czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy -   ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
sernik z orzechami 143

wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą o orzechami. Wszystko delikatnie mieszamy. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 2 jajka 4 żółtka 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 250 ml oleju 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem oraz z cukrem z wanilią. Stopniowo dodajemy ser, olej, budynie oraz(...)składników. Na ciast kruche kupkami układamy ciasto orzechowe. Całość zalewamy masą serową i pieczemy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 2 budynie waniliowe 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 150 g rodzynek 100 g czekolady 200 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: Czekoladę kroimy w kosteczkę. Rodzynki sparzamy

Domowy Smak Jedzenia