budyń - 12640 przepisów (strona:46/843)

Tort miodowy 388

miodowe 400g mąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny(...)KREM BUDYNIOWY - szklankę mleka zagotować z cukrem, do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i rozbełtane żółtka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - do gotującego się mleka wlać budyń, gotować przez jakiś czas do zgęstnienia, cały czas mieszając - gotowy budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu budyniu i pozostawić do ostygnięcia - masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 992

zybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu(...)skorzystać z gotowego budyniu w proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kropka nad i". Polecam na domowy, leniwy podwieczorek. :) Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami PRZEPIS { forma

coolinarnastrefa.blogspot.com
Budyń chia z mango 33

bardzo łatwy budyń chia z mango przygotujesz dosłownie w parę minut . Reszta to już czekanie, aż deser ostygnie i się schłodzi. Składniki: 8 łyżek nasion chia 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 200 ml pulpy mango lub 2 świeże mango 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: Prażone płatki migdałowe Prażone płatki kokosowe Kilka kostek ciemnej czekolady(...)Mleko, ksylitol i nasiona chia umieszczam w garnku i zagotowuję. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepły budyń przelewam do pucharków (dowolnej wielkości). Odstawiam do wystygnięcia. Budyń musi się „zsiąść”. Pulpę mango mieszam z sokiem z cytryny, dosładzam ksylitolem wg uznania (jeśli używasz świeżego mango, należy je zmiksować do postaci pulpy). Jeśli chcesz, żeby mango było bardziej „zwarte”, zalej żelatynę odrobiną

Słodki sentyment
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 31

dziś wiadomo, że najlepiej smakują rzeczy najprostsze, dlatego dziś bez zbędnego rozpisywania zapraszam na kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Robię je dość często, właśnie dlatego, że jest dziecinnie łatwe do przygotowania, smakuje wybornie, a z racji dodatku budyniu smakuje nawet najmłodszym domownikom. Także jeśli szukacie pomysłu na prosty domowy deser to polecam bardzo i  zapraszam do skorzystania(...)pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. Pozostałe zostawiamy w lodówce. Dodatkowo: 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka ok kilograma jabłek 3-4 łyżki kaszy manny Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka

Cynamonowe szczęście
Malinowa Delicja 34

modyfikacjami pochodzi  STĄD . Biszkopt kakaowy : 3 duże jajka 110 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 15 g kakao Krem budyniowo-maślany toffi : 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku toffi ( opakowanie o wadze 40 g ) 3 łyżki cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej Warstwa malinowa z galaretką : 700 g malin, świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki(...)biszkoptu oddzielamy od boków formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu ( najlepiej robić to ostrym, giętkim nożem ).   Krem budyniowo-maślany toffi : Odlać 200 ml mleka i rozrobić w nim budynie. Resztę mleka przelać do garnuszka wypłukanego zimną wodą, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej

Opowieści z piekarnika
Tarta z porzeczkami, bezą i budyniem 21

jakoś inaczej. I minie. Jutro na przykład jadę na pogrzeb :/. Dobra, to chyba tyle tytułem wstępu. Teraz może w końcu przejdę do rzeczy. Tarta z porzeczka, bezą i budyniem. Czemu ją zrobiłam? Bo wyżebrałam miskę czerwonych porzeczek. Bo akurat w tym czasie mieliśmy się spotkać z częścią ekipy, która lubi desery. Bo chciałam im zrobić przyjemność. Dodatkowo w końcu mogłam(...)przepisami. Właściwie nie kombinowałam, od razu wiedziałam co zrobię. Słodka beza, kwaśne porzeczki. Duet idealny. Znalazłam przepis po zdjęciu. Wiedziałam, że to będzie właśnie to. Nie doczytałam nic o budyniu (w końcu skupiałam się jedynie na zdjęciu), ale gdy doszłam do tytułu i okazało się, że będzie potrzebny, nie zrezygnowałam z niego. Czy był niezbędny? Raczej nie. Spowodował jednak

Kardamonovy
Gruszkowiec bez pieczenia 52

pieczenia, który zagościł w naszym domu. Ciasto jest niesamowicie lekkie, orzeźwiające i smaczne. Nie posiada w swoim składzie ciężkich mas na maśle, lecz lekki delikatny krem na bazie budyniu, galaretki i śmietanki kremówki. Całość przełożona jest herbatnikami oraz biszkoptami i wzbogacona o gruszkę w galaretce. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przygotowałam w małej blaszce(...)wszystkie składniki. Gruszkowiec bez pieczenia to idealny deser na święta, świetny dodatek do kawki, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. GRUSZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki kremówki 18 herbatników kakaowych 12 okrągłych biszkoptów 1 duża gruszka 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 1 galaretka gruszkowa/agrestowa

Przepiski.pl
Ciasto góra lodowa 54

robiąc je na kakaowych herbatnikach, ja przygotowałem je na klasycznych białych petit beurre’ach. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki. Ciasto góra lodowa – przepis Zaczynamy od przygotowania budyniu, bo musi on być całkowicie ostudzony, zanim zaczniemy przygotowywać kolejne etapy ciasta. Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Jeśli Wasz budyń jest bez dodatku cukru, to do mleka dodajemy cukier(...)Jeśli natomiast kupiliście budyń z dodatkiem cukru, to ten składnik jest niepotrzebny. Do pozostałego mleka dodajemy budynie i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i zmniejszamy ogień, energicznie mieszamy i gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło wkładamy do miski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Metrowiec 279

również przez bardzo długi czas zachowuje świeżość. Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto, jednak podstawą tego ciasta są dwa rodzaje biszkoptów – ciemny i jasne oraz pyszna, kremowa warstwa budyniu. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że ciasto jest czasochłonne, ale z całą pewnością efekt końcowy będzie WOW. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na pyszne ciasta. Wśród nich(...)sprawdźcie tzw. „suchy patyczek”. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto następnie przekładamy na kratkę do ostygnięcia. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy budyń. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko mieszamy, aby nie powstały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miodownik z makiem i orzechami 61

jajka (4 szt. średniej wielkości) cukier (2/3 szkl.) mąka pszenna tortowa (2/3 szkl.) mąka ziemniaczana ( 2 łyżeczki) mak suchy niemielony (pół szklanki) sól (szczypta) Krem budyniowy: mleko (600 ml.) budyń waniliowy (2 opakowania = 80 g proszku) cukier (5 łyżek) aromat śmietankowy (1 łyżeczka) masło miękkie (200 g) Polewa z orzechami: orzechy włoskie posiekane (200 g) masło (75 g) cukier(...)odwracamy do góry spodem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia. 3. Krem budyniowy : 500 ml. mleka wraz z aromatem śmietankowym i cukrem podgrzewamy.  W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe (proszek) Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy rozrobione z kubeczka budynie i energicznie mieszamy gotując, aż zgęstnieje. Ściągamy z kuchenki i blendujemy gorącą masę, aby otrzymać aksamitną

Rita creative
Pieczony sernik bez spodu – wersja fit 72

Czas gotowania 55 min. Całkowity czas 1 godzina 5 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI   500 g sera twarogowego   4 jajka   5 łyżek jogurtu naturalnego   2 budynie w proszku (waniliowe bądź śmierankowe)   5 łyżek cukru (alternatywnie polecam erytrol bądź ksylitol)   ulubione owoce (ja użyłam borówek)   dżem śliwkowy (opcjonalnie) INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Oddziel białka(...)żółtek i białka ubij na sztywno. 2 W oddzielnym naczyniu dodaj twaróg, jogurt, żółtka, budynie i cukier. Zmiksuj wszystko na gładką masę. 3 Dodaj ubite białka do masy. 4 Przelej masę fo formy, dodaj ulubione owoce. 5 Piecz w 180*C przez ok. 55 minut. Opcjonalnie posmaruj dżemem bądź ulubioną posypką. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI   500 g sera twarogowego

A to pestka
Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką 84

Ciasto na weekend - kruche z rabarbarem i budyniem. Wbrew pozorom jest to przepis na ekspresowe ciasto, ponieważ ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, budyń dodajemy gorący, a rabarbar - surowy. Ciasto najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu. Przepis poniżej 😊 Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto - 2 pełne szklanki mąki pszennej (300 g) - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)kostka masła (200 g) - 2/3 szklanki zwykłego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - szczypta soli masa budyniowa - 3 szklanki mleka (750 ml) - 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym (2 x 40 g) - 4 łyżki zwykłego cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego dodatkowo - 0,5 kg rabarbaru - cukier puder do dekoracji Blachę wyłożyć papierem

Ugotować
Francuskie z budyniem i borówkami ‪ 63

Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – budyń waniliowy – 400 ml mleka – 200 g borówek – 1 jajko – cukier puder Przygotowanie: Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając odrobinę mniej mleka, by budyń był gęstszy. Wystudzić. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o bokach około 10 cm x 10 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)zachowując odstępy. Na środek każdego ciastka nałożyć łyżkę budyniu i borówki. Boki ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 minut. Piec do zrumienienia ciasta. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Artykuł Francuskie z budyniem i borówkami ‪ pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pączki z budyniem pieczone 69

Przepis na niecodzienne pączki nadziewane budyniem. Pączki wychodzą lekkie i puszyste jak chmurka, nadzienie z budyniu waniliowego i polewa czekoladowa tylko dodają im charakteru. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia 15-20 min   Składniki: (na 13 pączków po 60 g) Ciasto drożdżowe: 400 g mąki / 2,5 szklanki 200 ml ciepłego mleka(...)niepełna szklanka 30 g drożdży świeżych 5 żółtek 50 g cukru / 4 łyżki 1 łyżeczka cukru waniliowego 35 g roztopionego masła / 2-3 łyżki 1 łyżka oleju Nadzienie: budyń waniliowy bez cukru (40 g) 400 ml mleka 40 g cukru 40 g miękkiego masła Do dekoracji: czekolada lub lukier kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mąkę wsyp do misy, pośrodku

Słodki Blog