budyń - 12640 przepisów (strona:495/843)

Ptysie 166

Propozycja na ciastko z kremem.  Składniki na ciasto: -szklanka wody -1/2 kostki margaryny -szklanka mąki pszennej -5 jajek  Składniki na krem: -budyń o dowolnym smaku -1,5 szklanki mleka -kostka margaryny -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny    Wodę z tłuszczem zagotowujemy. Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.     Proszek(...)piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.    W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.    Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.    Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki. Po kilku minutach będą wystudzone.    Ostrym nożem odcinamy górę

Maminek kulinarny
Budyń czekoladowy na maślance 233

Jeśli jeszcze nie próbowaliście budyniu na maślance, to koniecznie musicie go zrobić. Jest naprawdę pyszny i do tego puchaty :) ~ Budyń na maślance z karobem, kakaem, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym i żurawiną ~ Składniki: 250 ml maślanki jajko łyżka karobu lub 2 kakaa + słodzidło łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego + 100g serka twarogowego żurawina kakao Maślankę gotujemy z żółtkiem, karobem/kakaem , siemieniem lnianym

Kuchenny Skrawek Nieba
Różowo mi... 166

połączeniu z moim ulubionym warzywem stworzy duet idealny.  Cóż...  Okazało się, że sprawa nie jest tak prosta, jak myślałam. Pierwsze podejście skończyło się totalnym fiaskiem. Miałam glutki budyniu pływającego w maśle, a kiedy wszystko zmiksowałam blenderem, było kwaśne i tak tłuste, że jeść się nie dało. Prawie płakałam wyrzucając wszystko do kosza, no bo przecież marnowanie rabarbaru(...)najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko. Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Smacznego! W Danii w końcu mamy słońce - dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd z mandarynek 137

curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje... Curd mandarynkowy Składniki: (na 400 g curdu) sok z 5 mandarynek(...)żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni. Smacznego! Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 217

pewnością zauważyliście, przepadam za wszelkiego rodzaju curdami. I choć generalnie preferuję polskie nazwy, ta wydaje mi się nieprzetłumaczna . Curd bowiem to coś pomiędzy kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także(...)cukier się rozpuści. Dodać żółtka, energicznie mieszając, a następnie mus z dyni. Gdy wszystko się dobrze połączy, dodać mąkę, dokładnie rozmieszać. Gotować, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Curd przetrzeć przez sitko, ostudzić. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Smacznego! Przepis oczywiście dodaję do Festiwalu dyni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 347

Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem. Szklanka = 250 ml. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem. Kisiel w owocach ma pozostać w proszku,  nie należy go rozpuszczać . Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 202

kakao. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 5     Składniki: 500 g zmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego, 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych, masło. Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji: 1 duża pomarańcza, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, sok wyciśnięty z pomarańczy(...)sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta.  Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami. Ser zmiksować w melakserze z wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić. Przybrać skórką pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 220

suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas(...)pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu  250 ml mleka  20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych  olej lub smalec do smażenia  konfitura lub budyń do nadziewania  cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania  SPOSÓB WYKONANIA : - mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy z mąką na tym etapie - jeżeli

Basia w kuchni
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 191

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan(...)jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 429

łyżek cukru pudru (50g) 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500g sera (z wiaderka) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 opakowania budyniu 1 niecała łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju Pianka: 3 białka 3/5 szklanki cukru pudru 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy(...)dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.  2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy kolejno: po jednym jajku, budyń, olej, mleko. Masa serowa będzie miała płynną konsystencję.  3. Masę wylewamy na upieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez około 60 minut. 10 minut przed końcem ubijamy

Szefowa kuchni
Pychotka 3879

bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy. 4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić

Apetyczna babeczka
385. 130

cynamonowe placki z domowym sosem waniliowym i śliwkami Ale to było dobre <3 oo, słońce! szkoda, że niemiecki czeka.  A wczoraj zjadłam chyba najlepszy budyń na świecie *.* domowy budyń na waniliowym napoju sojowym z kawałkami malin podany z sosem malinowym i malinami

More food, love and dreams
576. Kokosowy pudding jęczmienno-owsiany. 165

kokosowy pudding jęczmienno-owsiany* z ricottą, gorącymi wiśniami i truskawkami oraz chipsami kokosowym i, kawa marcepanowa z mlekiem * z mleczkiem kokosowym, mąką kokosową, bananem, budyniem waniliowym i ubitym białkiem Ta  kawa to istne niebo. Otwierając paczkę myślałam, że odlecę, ten zapach. Jakby się wąchało najprawdziwszy marcepan. Nie kłamię. Moja mama też jest zachwycona. Więc, polecam ją z ręką(...)sercu. Szybko. Znów zbyt późno wstałam. Znów z głową w chmurach. Składniki: 20g płatków owsianych 25g płatków jęczmiennych łyżka mąki kokosowej łyżka budyniu waniliowego 1/2 rozgniecionego banana 1/3 szklanki mleka szklanka wody + do konsystencji kilka łyżek mleczka kokosowego coś do posłodzenia ubite białko Szklankę wody zagotowuje, wsypuje płatki przykrywam i czekam, aż wchłoną płyn. Wlewam mleko, chwilę gotuje

More food, love and dreams
Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami 415

mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa  (430 g)  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej, szczypta soli Żółtka oddziel od białek.  Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito(...)proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.  Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym ,zimnym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż truskawki. Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
sernik "capri" z rodzynkami bez ubitej piany pieczony... 228

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, serek "capri" 440 gram, jogurt grecki 330 gram, rodzynki 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, masło miękkie 1 łyżka całe jajka "L" utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel do jajek dać(...)razem z jogurtem serki zmiksuj - my lubimy nie za gładki i w robocie na dużych obrotach ucieram z 5 minut sparzone rodzynki odsączyć na sicie i wymieszać je z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszką manną - wsypać do ciasta i krótką chwilę w robocie zamieszać ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem i obsypać tartą bułką - wlać sernik i piec

W Mojej Kuchni Lubię