Kiedy chodzi za mną "coś słodkiego" i mam ochotę na "sama nie wiem co" :-) gotuję budyń. Taki domowy, nie z paczki. Jest bardzo szybki do zrobienia a o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej wanilia z 0.5 laski wanilii lub ew. odrobina cukru waniliowego Wykonanie(...)Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę. U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego
Walijskie Pichceniebyć smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem(...)miała 22-23cm średnicy). Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość
Walijskie Pichceniemleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła Wykonanie: Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz cukrów ugotować budyń - mieszając cały czas intensywnie, aby nie było grudek. Ostudzić go. Utrzeć masło mikserem a nastepnie dodawać po łyżce oziębionego budyniu, cały czas ucierając, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego
Walijskie Pichcenieniej wrócę :) Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki: 5 jaj 250 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości.Do masy jajecznej wlewamy śmietankę(...)stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno,delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką. Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
Walijskie Pichceniesłodkich nowinek... czas więc odświeżyć przepis :)) Składniki: 1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym(...)ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy
Walijskie Pichcenielubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia. Składniki na masę jogurtową: 3 op. jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych 2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem
Walijskie Pichceniejego smak ... To jeden z moich ulubionych! :-) Składniki: 1 kg mie lonego twarogu 1 i 1/3 szkl. cukru 1 op cukru waniliowego 120g masła 8 jajek 1 op budyniu waniliowego z cukrem aromat cytrynowy opcjonalnie: 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć(...)gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką
Walijskie Pichceniesmak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30% Mus: 1 puszka moreli (350g) 1 galaretka morelowa przygotowana w 1szkl. wody Morelami odsączone z zalewy zblendować(...)dodać tężejącą galaretkę. Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie wyłożyć nim cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko wystudzić po czym wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st i piec ok 70 minut. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej przy
Walijskie Pichceniewaniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić(...)wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie Pichceniewaniliowy małe opakowanie 3 żółtka kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże) cukier, cynamon do posypania jabłek Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru 375 ml mleka Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier(...)zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Do garnka wlewamy szklankę mleka w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Jeszcze gorący wylewamy na podpieczony spód ciasta. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną
Malinowe PocałunkiBiszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować
Ala piecze i gotujeszczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)pomocą malaksera lub ręcznego blendera. Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której
Poezja smakutylko osobom dbającym o linię. Spód: 300 g ciasteczek owsianych pół kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego 3 jajka pół szklanki cukru sok wyciśnięty z dwóch limonek budyń bananowy Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Składniki(...)lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Serki miksujemy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier, sok z limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta. Sernik wylewamy powoli
sama złodyczSernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru 20 dag masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ugotowanych 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie: Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg(...)ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec wsypać rodzynki obsypane mąką i wymieszać. Blachę o wymiarach 30*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w 180 stopniach przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik
Ala piecze i gotujeszkl mleka, dodać masło , cukier, cukier waniliowy, zagotować. Mąki wsypać do miski, wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym. Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami
Kuchnia Danusi