budyń - 12640 przepisów (strona:494/843)

Sernik z morelami i kruszonką 383

której na blogu znalazłam ten przepis , robiła go z serkiem quark. Ja zrobiłam go z serkiem kremowym, a dodatkowo użyłam do przygotowania trochę większych (na 0,75 ml) budyniów, przez co niestety sernik był trochę zwarty, ale i tak bardzo smaczny! Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy(...)masła Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie (480 g po odsączeniu) 750 g tłustego sera, może być quark (ja dałam kremowy serek typu Philadelphia)* -w temperaturze pokojowej 2 op. budyniu waniliowego w proszku (na 0,5 litra mleka każdy) 70 g cukru 4 jajka (dałam 5) w temperaturze pokojowej tłuszcz do formy * czyli może być: serek Ulubiony z Wielunia, Turek

UgotujmyTo.pl
Sernik kakaowy z rosą 235

opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj   PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.  MASA SEROWA  Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.  Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki.  Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać.  Wylewać

Kuchnia Danusi
Sernik z bezą 350

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie:  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy(...)blachę Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę

Luźna Kuchnia
Kremówki z owocami i nutą mięty 198

składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek.  Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste. krem: 2 budynie z białą czekoladą Delecta kostka niesolonego masła 1 litr mleka 4 gałązki świeżej mięty brzoskwinia ciasteczkowa kilka truskawek tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao Przygotowanie: mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka(...)polewy czekoladowej oraz 1 kubek, w którym mieszamy proszek budyniowy, gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, ciągle mieszamy, aby krem się nie przypalił, kiedy zgęstnieje dodajemy posiekaną miętę tak przygotowany krem odstawiamy do wystygnięcia czekoladę kruszymy, dolewamy pół kubka mleka i łyżkę masła, roztapiamy nad kąpielą wodną ciasto wyjmujemy z foremek, rozcinamy na dwie części, na jednym spodzie

Luźna Kuchnia
Egzotyczny deser ryżowy 224

puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango kroimy w kostkę(...)mango, smażymy do miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego

Luźna Kuchnia
Tarta z piaNką Bezową 228

kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie:     masło siekamy z  białym cukrem(...)jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a   jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców

Luźna Kuchnia
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 176

Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy(...)wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą

Luźna Kuchnia
Jabłkowo- twarożkowa zapiekanka z rodzynkami 256

Składniki: 0,5 kg jabłek sok z 1 cytryny 2 jajka 0,5 kostki masła szczypta soli 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek cynamon 1 op budyniu waniliowego 1 op cukru waniliowego 2 op twarożku półtłustego ( 500g) 4 łyżki kaszki manny Przygotowanie: piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy(...)cytryny żółtka oddzielamy od białek, z odrobiną soli ubijamy pianę żaroodporną formę smarujemy masłem, układamy jabłka, masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, mieszamy dosypujemy mannę i budyń masę wykładamy na owoce, zapiekamy podajemy na gorąco lub na zimno z lodami:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Drożdżówki z serem 168

szklanki cukru    100ml ciepłego mleka    1 jajko    szczypta soli    80g roztopionego masła    500g twarogu    2 łyżeczki budyniu waniliowego    2-3 łyżki cukru    1 łyżeczka cukru waniliowego    1 jajko Przygotowanie:   Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę(...)długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Masa serowa:  twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.  Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową.  zwijamy

Amatorka kuchenna
Pączki-najlepsze na świecie. 576

Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam pączków, ale warto było!Mówić, że są dobre to za mało, dzięki Pani Ewo! SKŁADNIKI: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru budyń śmietankowy na 0,5l mleka 1/2 kostki margaryny 5 dag. drożdży 1 kieliszek spirytusu 5 żółtek 0,5kg. mąki ( ja używam z młyna, ale tortowa też będzie ok) WYKONANIE: budyń

Kuchnia Beaty
Sernik 139

Masa serowa:     1kg. sera,     3/4 kost. margaryny,     1 szkl. cukru,     3 całe jajka,     1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko

Kuchnia Beaty
Sernik z rosą. 338

zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy 2 budynie śmietankowe 2 całe jajka+ 4 żółtka (białka na pianę) 3/4 szkl. cukru PIANA: 6 białek 1/2 szkl. cukru szczypta soli WYKONANIE: z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy mąką(...)ciasto nie może się kleić do rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie ma być), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera

Kuchnia Beaty
Makowiec świąteczny. 238

łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych(...)oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową 176

soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić. Czekoladę stopić razem ze śmietanką i ostudzić. Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami(...)mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą

Czerwień i błękit
Zielone jabłuszko 341

dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu z ciasta

kulinarnyswiatdomi