zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy(...)stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego
Salonik smakówdrugim ciastem. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy.. Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy. . Przekładanie : Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
W kuchennym oknie Ewyskładniki: ok. 300 g herbatników 600 g masy krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta wykonanie: Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka(...)przykrywamy warstwą herbatników. 2 szkl mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z pozostałą częścią mleka i cukrem. Gotujemy do zgęstnienia masy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną
Domowy Smak Jedzeniałyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kostka margaryny Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam przez(...)już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem przez ok 20 min na wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, wrzucam margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę wykładam na upieczone i przestudzone ciasto i odstawiam do zastygnięcia na jakieś 3-4 godz. Polecam wierzch polać polewą
Ciasteczkowy Potwórkostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 5 jajek 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3/4 szklanka mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 5-6 łyżek mleka Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce, wbijam całe jajka i łączę(...)białek z masą. I zawsze mieszam w jedną stronę. Gotową masę przekładam do garnuszka i wstawiam na średni gaz. Gotuję dłuższą chwilę,by ser się rozpuścił.Mleko i budynie mieszam ze sobą i wlewam na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotuję, cały czas mieszając. Konsystencją i smakiem przypomina serek homogenizowany. Zestawiam z palnika i odstawiam aby masa ostygła
Ciasteczkowy Potwórbitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Piana: 1/2 litra kremówki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam(...)wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam tym wierzch ciasta i schładzam
Ciasteczkowy Potwórchłodne miejsce. Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam
Ciasteczkowy PotwórBiszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa(...)gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty
Ciasteczkowy PotwórBiszkopt czekoladowy : 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 2 kostki masła sok z 1/2 cytryny Dodatki: 1 puszka brzoskwiń 50 dag zielonych winogron 3 galaretki zielone 3 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Pieczemy biszkopty(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam
Ciasteczkowy Potwórstudzę. Masa- z mleka odlewam 1/2 szklanki, dodaję żółtka obie mąki i cukier waniliowy. Wszystko mieszam do połączenia się składników. Resztę mleka gotuję i na gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone
Ciasteczkowy Potwórzrumienienia Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki i żółtko wymieszać ze szklanką mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem. Budyń wystudzić, masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na jeden upieczony placek, przykryć drugim, po wierzchu posypać cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia
Ciasteczkowy PotwórKrem- Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki
Ciasteczkowy Potwórkryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń 1 kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier(...)będzie pełnej szklanki soku.Budyń wymieszać z łyżką mąki i ugotować na odlanym soku. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pianę, dodając wystudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce i wymieszać. N spód wyłożyć jedną część biszkoptu orzechowego, potem połowę masy z brzoskwiniami, na to biszkopt kokosowy, reszta masy i przykryć biszkoptem orzechowym
Ciasteczkowy Potwórszklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem(...)zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek. Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka. Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość
Ciasteczkowy Potwórminut. Upieczone odstawiam do wystygnięcia . Sok z ananasów odlewam i zagotowuję. Żółtka, mąkę i cukier mieszam i wlewam na gotujący sok i gotuję budyń. Nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram, dodaje porcjami zimny budyń i wykładam masę na przestudzone ciasto. Obie galaretki rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam. Na cieście układam krążki ananasa, pomiędzy krążkami
Ciasteczkowy Potwór