proszku do pieczenia pół kostki ciepłego masła ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego 3 żółtka 2 łyżeczki cukru olejek rumowy łyżka kakao 3 białka 5 łyżeczek cukru łyżka budyniu śmietankowego Nadzienie 200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki 2 łyżeczki cukru pół słoiczka dżemu z owoców jagodowych (lub innego kwaskowatego) Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, olejkiem rumowym(...)rabarbarową posypać cukrem. Na dżem i rabarbar pokruszyć ciemne ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek. Dosypać 5 łyżeczek cukru i ponownie ubić. Pod koniec ubijania piany dodać łyżkę budyniu śmietankowego. Wyłożyć pianę na ciemne ciasto. Wierzch posypać resztą jasnego ciasta
Weekendy w domu i ogrodziemielonego ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka, kupuję w KLIK ) 5 jajek + białko z ciasta 25 dag masła lub Kasi ¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią 1 budyń śmietankowy opcjonalnie ¾ - 1 szklanka rodzynek Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewam do dużej miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków i wkładam(...)ciasta, ze szczyptą soli na sztywno. Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści. Dodaję porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuje delikatnie budyń i dodaję po łyżce sera. Na koniec przekładam wcześniej ubitą pianę z białek, mieszam całość łyżką. Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą
Takie tam pichceniełyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła 1 jajko Masa: 500 g białego sera 125 serka waniliowego 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy w proszku 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 - 8 łyżek(...)Moje wyszło cudnie miękkie - sama byłam zdziwiona :-) następnie formować z niego kulkę i włożyć do lodówki. Ser zmiksować za pomocą blendera, dodać serek waniliowy. Miksować na jednolitą masę, dodać budyń, ziarenka z 1 wanilii, cukier puder, jajko i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy. Rabarbar obrać z błonki, pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną
pieprzny smaczekrównie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób Masło ucieramy z cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym jajku(...)masa jest już gładka, wsypujemy proszek, mąkę i budyń. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy jedną cześć ciasta, na nią owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się do owoców, szczególnie tak drobnych jak porzeczki. Owoce nie muszą być dokładnie pokryte ciastem. Piec 40 minut w temp
Kuchenne aromatymąki 20 dag margaryny 10 dag cukru 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 5 kostek sera (1kg) 1,5 szklanki cukru 10 jaj 2 budynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem(...)budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę
Kuchenne aromatyobranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: 3 łyżki tartych migdałów, 2 łyżki cukru brązowego, borówki. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy(...)serowa: Banana miksujemy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto, wierzch posypujemy migdałami prażonymi z cukrem i wkładamy
Moniki Smakołykirozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku. Masa biała: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy
Apetyczna babeczkaodlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Owoce dodaję do masy i mieszam. 4. Poncz
Tradycyjna kuchnia Kasisamą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji. Serdecznie polecam;) Składniki: 200 gram masła 180 g mąki pszennej 3 jajka 160 g cukru drobnego do wypieków opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 4 łyżeczki brązowego cukru Kruszonka: 50 gram masła 30 gram cukru drobnego do wypieków 70 gram mąki Wykonanie kruszonki: Masło(...)Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto pieczemy
Krakowskie smaki AniPrzepis dostałam od znajomej, pochodzi z internetu. Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe(...)mleka, dodać cukier, zagotować. Mąki wsypać do miski, dodać żółtka i pozostałe mleko, zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Ostudzony budyń, utrzeć z masłem i spirytusem, podzielić masę na 3 części. Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę herbatników jasnych i część masy budyniowej. Następnie
Kuchnia Danusiszklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej śmietanki(...)końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy Potwórfolię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego; 4 jajka; 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 250 g masła; 1 puszka brzoskwiń w syropie; Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać(...)Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana
In my kitchenpiekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor. składniki na masę serową: 1000 g sera 250 g masła 1 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 1 budyń waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo: 1000 g jabłek (niezbyt soczystych) 1 łyżka cynamonu wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy
Domowy Smak Jedzeniazostawiamy do lekkiego przestygnięcia. * użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich Składniki na masę serową: 550 g twarogu 200 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 2 jajka Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch partiach. Kiedy masa jest dobrze(...)zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu waniliowego, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę
Plate of Joyzostawiamy do lekkiego przestygnięcia. * użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich Składniki na masę serową: 700 g twarogu 250 g mascarpone 160 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżka budyniu śmietankowego 30 g wiórków kokosowych 220 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 g 2 jajka Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch(...)partiach. Kiedy masa jest dobrze zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. Na koniec dodaje wiórki kokosowe miksując jeszcze chwilkę całość. Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam
Plate of Joy