waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek(...)rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia. Masa: Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;) Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przełożenie: Blat dolny smarujemy połową kremu. Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami
Czerwona Porzeczkatortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie(...)czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. Masa serowa Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej
W kuchennym oknie Ewymasła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Masa serowa: 1 kg sera na serniki 200 ml śmietany 30 % ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Frużelina: 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, śmietanę, kawę, aromat i cukry. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód
Mania Gotowaniamleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka dokładnie mieszamy mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy i mieszamy aby nie powstały grudki, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mikserem ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę
Domowy Smak Jedzeniaszklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień. Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta
Kuchcik gotujeszklanki cukru pudru 6 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy(...)szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową
kgwjanczewojajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku Do ciasta ciemnego: 1 łyżka kakao gorzkiego 3 łyżki mleka 2 duże jabłka Krem budyniowy : 0,5 litra mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 żółtka Wykonanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę(...)wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka . Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka . Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje. Masę budyniową wyłożyć na zimny placek. Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto! Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Powoli, systematycznie dodawać sera, śmietany i budynie. Na koniec ubić 8 białek
Kulinarne Inspiracjecukrem i cukrem waniliowym, dodać skrobię i 100 ml mleka, wymieszać, Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i wszystko razem zagotować (cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił). Gotować około 3 minuty. Budyń wystudzić, do ostudzonego dodać masło i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i podzielić na 15 równych części
In my kitchenorzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 5 żółtek 1 kostka masła Ponadto 3 paczki delicji szampańskich 150 gram alkoholu 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka(...)przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy do garnka dodajemy cukier, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy budyń z mąką oraz żółtkami, dodajemy do gotującego się soku brzoskwiniowego, gotujemy chwilę następnie studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową. Na pierwszy placek wykładamy 1/2 części masy układamy na to delicje
kgwjanczewogoździków 0,5 kubka oleju rzepakowego 4 średniej wielkości marchewki krem 1 op serka mascarpone sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Polewa: 2 kubki soku marchewkowego 1 budyń śmietankowy 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek i cynamon Jajka ubijamy z białym cukrem na puszystą, kremową masę stopniowo dolewamy olej, po łyżce dodajemy mąkę(...)minut Po upieczeniu studzimy, rozcinamy na pół serek, skórkę z cytryny i sok mieszamy, masą przekładamy ciasto połowę soku wlewamy do rondelka, gotujemy, w drugiej połowie mieszamy budyń, dolewamy do gotującego się soku, dosypujemy galaretkę i mieszamy, ciepłą polewą smarujemy ciasto:) Smacznego
Luźna Kuchniamasą jednolitą całość, pychotka ;) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu śmietankowego, bez cukru ½ szklanki cukru 200 g masła 4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka 500 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki kakao na polewę: 1 tabliczka białej czekolady 4 łyżki kakao ¾ szklanki cukru ½ kostki masła Przygotowanie(...)garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami, a mleko mieszamy z budyniami. Do garnka z masłem oraz cukrem dodajemy mleko i ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia, około 15-20 minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać. Blaszkę
Symfonia smakowaKARPATKI Ja jestem fanką kremu do karpatki bardziej budyniowego niż kremowego i taki właśnie robię. Krem tłusty i kremowy uważam że zdecydowanie bardziej pasuje do kremówek niż karpatki. - 1 budyń waniliowy - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 350 ml mleka tłustego - 150 ml śmietanki 36% - 120 g masła - 3 łyżki cukru - 3 żółtka - 1 kopiasta łyżka mąki pszennej W rondelku rozpuść(...)margarynę, wlej mleko (250 ml), śmietankę, dodaj cukier, wanilię. Zagotuj. W kubku rozmieszaj w pozostałym mleku (100ml) budyń i mąkę ziemnaiczaną. Szybkim ruchem wlej do rondla i ucieraj trzepaczka (tzw. rózgą). Gotuj masę 3 minuty. Ciaglę mieszając inaczej masa się przypali! Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut. Dodawaj po żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę
SMYKWKUCHNIMasa serowa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie 440 g serka typu włoskiego (np. Capri, Capresi, Pilos) zmielonego trzykrotnie 400 g śmietany 18% 200 g drobnego cukru 50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 5 jajek 80 g rodzynek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń
maniapieczeniatemperaturze 170 stopni przez około 12 minut. Wystudzić. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie 250 g jogurtu greckiego 3 duże jajka 100 g białej czekolady 1 duży budyń śmietankowy Delecta Orange curd: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietanowa: 400 g gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki cukru kilka(...)oczkach, wycisnąć sok. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Masa serowa - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i budyń. Zmiksować na gładką masę. Dodać wystudzoną, płynną czekoladę i dokładnie połączyć. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Na wierzch, łyżeczką wyłożyć orange curd, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. Ciasto
Domowa cukiernia Ewy