genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka kropel (około 15) stewii firmy SteviGold masa: około 450g chudego twarogu 200g gęstego(...)żelatyny 1/4 szklanki wrzątku nasz ulubiony aromat kilka kropel (wg. smaku) stewii firmy SteviGold Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno otręby, żółtka, sodę, budyń/skrobię, stewię mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdość produktywnie, na pewno coś się upiecze :D jakieś marchewkowe? ;) a co do placuszków wyszły pulchniutkie :) Składniki (na 7 placuszków): 2 jajka około 125g chudego twarogu w kostce łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1/3 łyżeczka sody 2 łyżki płatków żytnich (mielimy na mąkę) łyżka ksylitolu Sposób przygotowania: Ser miksujemy z żółtkami na jednolitą masę dodajemy płatki, budyń
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka z solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukry nadal miksując na niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy
kulinarnyswiatdominatłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier(...)budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony spód, wyrównać. Za pomocą łyżki wyłożyć puree truskawkowe, tworząc asymetryczne kleksy. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65-70 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewydwoma łyżeczkami cukru wanilinowego. Zmniejszamy temperaturę gotowania i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy chwile aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstaje nam „budyń”. Masło (miękkie w temp pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem. Do niego dodajemy po 1 łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem przekładamy ostygnięte już spody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia
Kulinarna Patilogiawięc następnym razem mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej. Składniki na formę o średnicy 35 cm spód: paczka herbatników 125 g masła masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego budyń waniliowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 4 jajka aromat waniliowy Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Masło roztapiamy i wlewamy je do rozkruszonych herbatników. Gotową masę wykładamy na spodzie i bokach(...)formy. Ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieszkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka - 4 szt budyń śmietankowy - 1 op cukier - 5 łyżek masło -250 g Polewa jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost Dodatkowo biszkopty okrągłe - 120 g wódka(...)blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć. Polewa czekoladowa: Jajko
Kuchnia Danusibyło nie opublikować ich na blogu... ;) Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150 g mąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać(...)tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami i wypełnić 1,5-2 łyżkami
Kuchnia Ellieszklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie) masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem(...)Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika. masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto
Kuchcik gotujeobficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag 1 szklanka cukru kryształu 2 laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 4 łyżki mleka Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą(...)zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia
Apetyczna babeczkaroztopionego masła 1 jajko 10 g drożdży instant 2,5 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem budyń waniliowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu Przygotowanie: M ąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy, pod koniec dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, powinno być miękkie i elastyczne. Formujemy kulę(...)ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie, za pomocą szklanki robimy w każdej bułeczce mocne wgłębienie. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Do wgłębień wkładamy budyń, karmelizowany rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C, każdą blaszkę oddzielnie
Smakowity Blog Kulinarnymasą bitej śmietany z mascarpone :) Składniki na 6 pucharków: 2 duże jabłka 1,5 banana 250g mascarpone 235 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inki) 1,5 szkl. wody Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w drobną(...)garnka, zalewamy 1 i 1/3 szkl. wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną, po czym miksujemy na gładki mus. Ponownie wstawiamy na palnik, w pozostałej wodzie mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy. Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej
Kolorowy Przepisownikmisce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat
VioletoweKucharzeniekuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :) Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g) Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dokładnie wymieszać (można
Kulinarne Przebojetrwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis od Porcelana Bogucice. Biszkopt kakaowy: 7 jajek szczypta soli ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej budyń czekoladowy Łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa: 3 tabliczki białej czekolady(...)obróbki. Biszkopt kakaowy: Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut
Takie tam pichcenie