budyń - 12640 przepisów (strona:471/843)

Deser malinowy 80

deser to połączenie budyniu i kisielu, ułożonych naprzemiennie warstwami, które różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jedna warstwa jest słodka, a druga kwaśna. Wzajemnie dobrze się uzupełniają. Do przygotowania budyniu dobrze jest użyć trochę więcej mleka niż jest podane na opakowaniu, będzie wówczas bardziej lejący i ułatwi nam układanie poszczególnych warstw.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem 154

Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki cytrynowe z nasionami chia 181

szklanki (250 ml) mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 łyżki nasion chia 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego pół szklanki roztopionego masła (ok 113 g) skórka starta z jednej (wcześniej sparzonej) cytryny 2 jajka pół szklanki mleka 4 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki(...)mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, budyń, nasiona chia). W drugim naczyniu wymieszać jajka, mleko, masło, sok i skórkę z cytryny. Suche składniki dodać do mokrych, krótko miksować. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po ostudzeniu można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka cynamonowe z suszonymi malinami 157

lekko kwaskowej nuty. Czego chcieć więcej? :) Składniki (na 3 blachy - 36 szt.): 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pół szklanki (250 ml) brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego (zamiast śmietankowego można dać waniliowy i pominąć dodanie niżej wymienionego ekstraktu z wanilii) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)białym na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, sodę rozpuszczoną w 1 łyżce wody i ekstrakt z wanilii. Kolejno dodawać: szczyptę soli, cynamon, stopniowo dosypać mąkę i budynie. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką suszone maliny. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cynamonowym cukrze i kłaść na blasze leciutko od góry spłaszczając

Domowa Cookierenka Agi
Sernik królewski 300

Masa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła 3 czubate łyżki kaszy mannej 1 duży budyń waniliowy (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) rodzynki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posiekać masło z przesianymi składnikami i cukrem. Palcami rozetrzeć(...)Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodawać pojedynczo żółtka i stopniowo dosypywać kolejno budyń waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać ją drewnianą łyżką w masę serową (i ewentualnie dodać rodzynki). Piekarnik rozgrzać

Domowa Cookierenka Agi
.575. sernik bez piekarnika - drugi sposób 151

więc proszę o zaciśnięcie kciuków za kartkówkę z biologii i sprawdzian z WOKu... Przepis dodam wieczorem ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~1 1/2 lekko czubatej łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego ~1/3 szklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~cukier/stevia do smaku W garnuszku wymieszać ser, jajko i cukier/stevię, włączyć palnik i gotować dopóki masa nie rozrzedzi się. Budyń rozmieszać

breakfast of dreams
.629. sezamowo-sernikowo 124

czym?), zakonserwować i nawet będę mogła nimi jeść, hehe :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g mielonego twarogu ~100g jogurtu greckiego (lub też sera - ja po prostu miałam tylko 200g ;)) ~jajko ~15g budyniu waniliowego/smietankowego ~cukier/stevia do smaku ~40g mąki sezamowej (lub zmielonego sezamu) ~60ml mleka sojowego ~dwie mandarynki - lub inne dodatki ;) Ser, cukier/stevię, jogurt i jajo mieszamy w rondelku i gotujemy(...)masa zrzednie. Budyń mieszamy w mleku, dodajemy do masy i gotujemy do uzyskania gęstszej konsystencji. Wyłączamy palnik i dodajemy mąkę sezamową. Przelewamy sernik do miseczki przekładając pokrojonymi mandarynkami. Można jesc na ciepło lub na zimno. Smacznego

breakfast of dreams
.644. tym razem kokosowy 117

kokosowy* gotowany sernik podany z powidłami z mirabelki ~ *z dodatkiem mąki kokosowej i wiórków kokosowych PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~70ml mleka sojowego ~15g budyniu śmietankowego/waniliowego ~25g mąki kokosowej ~2 łyżki wiórków kokosowych ~jajko ~cukier/stevia do smaku W garnuszku wymieszać ser i mleko, gotować na małym ogniu aż masa zrzednie. Budyń rozmieszać w mleku i dodać do masy

breakfast of dreams
.832. teraz czas na kokos 183

mogłabym jeszcze i ten czwarty pochodzić, no ale...chyba wolę poleniuchować w domu :D PRZEPIS /1 porcja/ ~kostka (300g) naturalnego tofu ~60g jogurtu sojowego lub mleka kokosowego ~czubata łyżka budyniu waniliowego + odrobina mleka/wody do rozrobienia ~2 łyżki mąki kokosowej ~łyżka wiórków kokosowych ~cukier/stevia do posłodzenia wg. smaku ~2-3 łyżki soku z cytryny Tofu kruszymy widelcem, dodajemy jogurt/mleko(...)cytryny i blendujemy na gładką masę. Masę "serową" zagotowujemy w garnuszku, gdy pojawią się "bąbelki" i masa będzie rzadka zestawiamy garnek z palnika, ciagle mieszając dodajemy rozmieszany budyń i stawiamy garnek ponownie na palnik, gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy mąkę kokosową, wiórki kokosowe i cukier/stevię, mieszamy, podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) ask.fm - jeśli macie jakieś pytania do mnie

breakfast of dreams
.854. ryżowe eksperymenty 155

ryżowy budyń piernikowy z pomarańczą i słupkami migdałów ~ Ostatni wolny dzień...Jutro wracam do szkoły :(( Dalej eksperymentuję z mąką ryżową. O ile placki wyszły przepyszne, to ten budyń miał dla mnie zbyt wyczuwalny posmak tej mąki, jednak był również smaczny :) Dla zainteresowanych podaje przepis :) PRZEPIS /1 porcje/ ~300ml mleka (u mnie sojowe) ~100ml wody ~łyżka mąki z tapioki Fresano

breakfast of dreams
.856. pieczony czy gotowany? 146

nieco mi się zapomniało o serniku...Jednak pomijając tę jedną jedyną wadę był bardzo dobry - kremowy w środku ♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~300g sera mielonego ~jajko ~40ml mleka + 20g budyniu waniliowego, rozmieszać ~cukier/stevia do smaku W garnku wymieszać ser i jajko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia. Dosłodzić do smaku. Lekko ostudzić i przełożyć

breakfast of dreams
pani walewska vel pychotka 227

łyżki mąki ziemniaczanej ~2 żółtka ~3 łyżki cukru ~200 g masła ~kilka kropli aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.  Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.  Gotowe, ostudzone placki przełożyć

chili & sugar
Rogale maślane z nadzieniem 125

mleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy do szklanki 50 ml, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-25 minut żeby(...)kolei nasze trójkąty (zamiast tego możemy posmarować placki przed wykrojeniem trójkątów). I smarujemy trójkąty nadzieniem. Ja zrobiłem 8 rogali z dżemem z białych porzeczek (własnej produkcji), 8 z budyniem waniliowym i 8 z pokruszoną czekoladą (po dwie pokruszone kostki na rogala). Następnie rolujemy zaczynając od szerszej strony . Zaklejamy boki, wyginamy tak, żeby nabrało kształtu rogala, układamy na blasze wyłożonej papierem

Marder&Marder Manufacture
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 188

Polsce to nie widziała tego i nie wie, gdzie kupić. Tak patrzę na to zdjęcie, patrzę... Hmmm, jakieś takie babeczki z czymś żółtym, lekko przypalonym... Babeczki z przypalonym budyniem? Nieee, chyba nie... Chociaż prawda, że Chińczycy to dziwne rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted

Marder&Marder Manufacture
Sernik z węgierkami 197

jajko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 dag śliwek węgierek Masa serowa: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 1 duży budyń na 750 ml mleka 6 jaj 1 cukier waniliowy 10 dag masła 200 ml mleka aromat cytrynowy Dekoracja: Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać(...)kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,  zalać masą serową

Wanilia i Kardamon