brokuły - 6998 przepisów (strona:274/467)

Stir fry z kurczakiem 202

mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę na dużym ogniu i na koniec dodajemy kiełki. Ewentualnie skrapiamy sosem sojowym, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Samosy Królowej 257

mąki 60 g  masła pół łyżeczki soli 50 ml jogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki z puszki (nie musi być) centymetr startego imbiru pojedyncza pierś z kurczaka jedna posiekana cebula siekana natka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kminku

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 188

brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu

zdrowa vege kuchnia
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 262

Bardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie

In my kitchen
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 205

łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello 252

Zostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które

Nie Bo Piekło
Nowalijki - szkodzą czy nie? 153

azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane, tym więcej jest w nich szkodliwych

Powiedz dietom nie
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 357

odcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku gotujemy pierś kurczaka, ostudzamy. Brokuła tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy

Niezły Młynek
Myszki na kiełkującej łące 189

wszystko pozjadały. Trochę szkoda myszek, bo zjedzone zostały, ale one o tym doskonale wiedziały.  Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 6 ugotowanych jajek, 125 g bryndzy, kiełki brokułów, 12 ziarenek pieprzu czarnego lub zielonego, 1 pomidor koktajlowy, ser żółty w kawałku, 12 plasterków oliwek, pieprz zielony świeżo mielony, 12 liści szpinaku, ziarna kapary. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzamy

Moniki Smakołyki
PESTO Z JARMUŻU ORAZ DLACZEGO WARTO JEŚĆ JARMUŻ 197

przeciwnowotworowa i oczyszczająca. Jest bogatym źródłem witamin: A, B, C, E, K, PP. Zawiera sporą ilość beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu, białka, potasu, wapnia w łatwoprzyswajalnej postaci. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforofan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i antybiotykowe działanie bakteriobójcze wobec Helikobakter pylori (patogeny odpowiadające za wrzody żołądka). Pod względem zawartości witaminy C jarmuż

Smaczne Zdrowe
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 203

Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C oraz związków siarki korzystnie wpływających na stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma także bardzo duży potencjał antynowotworowy. Podobnie działają kalafior, brukselka, jarmuż czy brokuły.  7. Pomidory Najlepsze i najzdrowsze są te o intensywnym zapachu i pięknie zabarwionej skórce (także wokół szypułki).   Tym z hipermarketu niestety daleko do ideału, dlatego lepiej kupować

Powiedz dietom nie
Domowa Quesadilla na ostro: z serem, kurczakiem, brokułami, chilli i jalapeño 230

oliwek, dodać pieprz i sól do smaku oraz odro binę suszonej papryczki chilli 2. brokuła sparzyć przez kilka minut w gorącej wodzie. 3. Na patelni położyć placek, kurczaka, brokuły, papryczki  jalapeño i obficie posypać całość serem, przykryć drugim plackiem. 4.  Podpiec by placek był bardziej chrupki. Po czym przełożyć na drugą stronę i zrobić to samo

KreatywnePiny
Sałatka brokułowa z fetą 135

idealnie  nadaje  się na  różnego  rodzaju  przyjęcia . Wyśmienitego  smaku dodaje jej czosnek granulowany zmieszany z majonezem . składniki na 4 porcje 1 duży brokuł opakowanie sera feta 2 garście czarnych oliwek mały słoiczek majonezu czosnek granulowany do smaku przepis Brokuł gotujemy około 7 minut w gorącej wodzie , dodajemy pokrojony w kostkę ser feta ,czarne oliwki

Smakowite Dania
Kolorowe i lekkie wiosenne menu! 192

pikantna za sprawą oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi. Tym przepisem otwieram sezon na kolorowe i lekkie menu na wiosnę! Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Składniki: 2 garście świeżej rukoli 1/3 brokuła, podzielonego na różyczki, ugotowane w osolonym wrzątku 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 małej

Moja smaczna kuchnia