brokuły - 6998 przepisów (strona:282/467)

Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 192

warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego

Anioły w kuchni
Zielony krem ze szpinaku i sałaty 186

możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem z brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki na 4 porcje: 1 cebula 300 g świeżego szpinaku Sałata lodowa 1/2 łyżeczki spiruliny 3 ząbki czosnku 850 ml bulionu warzywnego

Czarnawisienka
Ziemniaki au gratin. 271

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany

Kulinarny karnet Christophera
Kapuściany pasztet. 153

zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik  kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej 1 szklanka śmietany kremówki ½  szklanki mleka 1 łyżka miodu

Kulinarny karnet Christophera
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 241

drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis na sałatkę  podam w najbliższym czasie

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 281

dania. Zupa, o niej napiszę  tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych  pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1248

potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki

Kulinarny karnet Christophera
Wiosenne ziemniaczki. 152

błysku oraz ziołowego smaku i aromatu , prawdziwa wiosenna frajda . Składniki: 3 średnie ziemniaki 3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode 3 małe łyżeczki Smakowita Pajda - smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi kiełki brokułu sól 2 plasterki boczku Wykonanie: Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel w ziemniakach  i obrać je. Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków(...)jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie. Uważać ,żeby ziemniaczków  nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć  łyżeczkę smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi. Podać z usmażonym na patelni grillowej plastrami boczku. Tak przygotowany kartofel ,to już pommes (fr.ziemniak), który doda splendoru każdej potrawie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi 270

minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami granatu

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z kurczakiem na szybko 585

resztą przypraw. Dolewamy tyle wody żeby zakryła mięso i dusimy ok. pół godziny.  W międzyczasie gotujemy makaron, kroimy paprykę w drobną kostkę i przeciskamy czosnek. W rondelku gotujemy brokuły ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i 3 łyżki duszonych pomidorów (ewentualnie przecieru). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5-10 minut

prawdziwe jedzenie
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23416

ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja

Moja smaczna kuchnia
Indyk z pęczakiem i warzywami 175

obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych"- pierś z indyka z pęczakiem i warzywami. SKŁADNIKI: 100g fileta z piersi indyka odrobina oliwy z oliwek 40g kaszy pęczak brokuł 2 mniejsze pomidory pieprz sól zioła prowansalskie ulubiona przyprawa do mięsa PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi(...)wchłonięcia płynu Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne na leniwe, niedzielne popołudnie

peanutbuttermonster
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1531

złe! Sięgając po nie z umiarem na pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę. SKŁADNIKI: 150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek  imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy

peanutbuttermonster