fetą i prażonymi ziarnami bardzo mi odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej. Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 1 brokuł 200 g sera feta 1 czerwona cebula 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 50 g mieszanki ziaren - Słoneczne Pola (słonecznik, sezam i siemię lniane) PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy(...)małe różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrokuły - to warzywo polecane osobom palącym. Brokuły zawierają witaminy z grupy B, a także C i K. Zawierają także prowitaminę A oraz kwas foliowy, żelazo, wapń i selen. Mają dużo sulforafanu i indoli, substancje które mają działanie antynowotworowe. Chronią przede wszystkim układ oddechowy, więc w te warzywa powinni wzbogacić swoją dietę zwłaszcza palacze, także bierni. Najnowsze badania wykazały, że składniki
Przepisy i porady kulinarneChociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzałe brokuły. Substancja ta utrudnia rozwój bakterii Helicobacter pylori wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kiełki pszenicy są natomiast jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Wymiata ona z naszego organizmu wolne rodniki
Przepisy i porady kulinarnesłodyczy:) Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić cebulową czy brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny. SKŁADNIKI: 3 szkl bulionu 1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g) brokuła mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce(...)masła. 2. Bulion zagotować, wrzucić brokuł, a gdy ponownie się zagotuje dodać cebulę i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. 3. Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika
Kto ugości moich gości?zawsze najprostszym rozwiązaniem. Jeśli zostanie Wam za dużo ziemniaków można przygotować np. Sałatkę ziemniaczaną z kurczakiem czy sałatkę wiosenną … Jeśli za dużo makaronu to można zrobić sałatkę z brokułami czy prostą sałatkę z pomidorami i serem , albo tez sałatkę z ogórkiem i koperkiem . Jeśli zaś zostanie Wam kasza gryczana to polecam sałatkę z tuńczykiem i kaszą gryczaną
UgotujmyTo.pllekko osolonej wodzie do momentu ostygnięcia i odcedzamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy. Naleśniki umieszczamy
ClauditteMissCookingnatką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 brokuł zielone szparagi puszka groszku garść posiekanego lubczyku 1 łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową(...)średnim lekko ponad 2 godzinki. Chodzi o to by zupka nam delikatnie pyrkotała wtedy mamy pewność, że będzie ona w pełni aromatyczna. W połowie gotowania dodaje podzielony na różyczki brokuł, groszek, szparagi i posiekany lubczyk doprawiam pieprzem oraz listkami maggi, ja dodałam także łyżeczkę curry. GOTOWE
ClauditteMissCookingmarchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę(...)ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty i pokrojony na kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy mi na tym aby zachował on swoje właściwości i witaminy. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam jagodami goi, otrębami i płatkami
ClauditteMissCookingłyżki Tandoori Masala 1 czubata łyżka siemienia lnianego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka utartego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 2 szklanki wody Warzywa: marchewka brokuły kalafior fasolka szparagowa szalotka PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę i marynujemy na całą noc ( 3 czubate łyżki Tandoori Masala, 1 czubata łyżka siemienia lnianego, 4 łyżki oliwy
ClauditteMissCookingniecodziennej odsłonie? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w przepisach. Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Pieczone pierożki z ciasta
Moja smaczna kuchniaSkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu. Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego
Gaździnka warzyczerwiec Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec) Szparagi- (maj, czerwiec) Szpinak- (II połowa maja, czerwiec) Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec) Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec) Lato: Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września) Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września) Cebula- wczesne odmiany (lipiec) normalna (sierpień, I połowa września) Czosnek- (lipiec, sierpień(...)września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia) Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa grudnia) Cebula- (II połowa września, październik) przechowywane
Krakowskie smaki AniUwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :) Sposób przygotowania: 250g świeżego lub mrożonego brokułu 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera korzeniowego 1/2 laski selera naciowego 2 średnie ziemniaki pieprz susz warzywny warzywko bez soli skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Jeśli brokuł jest
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym
Kuchnia domowa AniSkładniki: 300g makaronu (np. świderki) 1 brokuł 1 ogórek szklarniowy 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka 200g szynki (np. pomorska, gotowana) sól, pieprz 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować i wystudzić. 2. Brokuł podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. 3. Paprykę i ogórka pokroić. 4. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać
A Ty Smakuj Mnie