brokuły - 6998 przepisów (strona:268/467)

Kopytka marchewkowo-groszkowe 161

Zachęcałam już do zmiany typowych kopytek przez dodanie brokułów -  Brokułowe kopytka , a dzisiaj zaproponuję to samo, tylko w wersji marchewkowo-groszkowej. A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;) KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu) - 2 jajka - 320 gram

Życie zamknięte w smaku
Danie jednogarnkowe : ratatouille z klopsikami 126

uśmiechał” się do mnie bakłażan i tak trafił do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 bakłażan 1 cebula Kilka pieczarek Pomidory z puszki Kilka różyczek brokułu Sól Pieprz Zioła prowansalskie olej Wykonanie: Z przyprawionego solą i pieprzem mięsa mielonego formujemy małe klopsiki. Podsmażamy je przez chwilę na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i dalej smażymy(...)mięsa dodajemy kolejno pokrojone pieczarki i bakłażana. Całość dalej podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy różyczki brokułu i dusimy chwilę pod przykryciem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa brokułowa 189

lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka

Truskawkowa Fiesta
Papryka faszerowana z brokułem 180

Papryka faszerowana z brokułem Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ? Składniki Przepis dla 4 osób 4 papryki 1 brokuł 250 g pieczarek 2 pomidory 100 g ugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania

Miód i pieprz
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ 671

posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł 146

LunchBox:  Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł Pojemnik, jaki widnieje na zdjęciu, jest moim ulubionym;) Mega praktyczny, bo ma 3 przegródki, co pozwala na spakowanie pełnego obiadu z dodatkami;)  Dostępny w Makro i Carrefourze za kilkanaście złotych, przynajmniej u mnie w mieście. Pamiętajcie, żeby ozdabiać swoje lunche: wyglądają wtedy znacznie atrakcyjniej, a w końcu jemy najpierw spojrzeniem(...)wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku - Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili - W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik - Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem, to najlepiej soczewicę i brokuła włożyć do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązać. Umieścić obok ryżu dopiero tuż przed jedzeniem

Wegańska kuchnia orientalna
HCLFV, czyli kod na najzdrowszą dietę;) 252

też słuchanie swojego organizmu. Jeśli odżywiamy się naturalnie, bez składników chemicznych stymulujących nasze smaki, organizm będzie nam dawał sygnały, czego potrzebuje. Ja na przykład codziennie mam ochotę na tahini, brokuły i kaszę jaglaną. Mogłabym to jeść bez końca;) I o ile nasze 'zachcianki' dotyczą się zdrowych produktów, to należy słuchać organizmu. Najlepiej jest jeść 3 spore posiłki podczas dnia

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 147

Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami  Składniki: - 100g czerwonego ryżu                         - 1 łyżeczka garam masali - 90g ugotowanej fasoli adzuki            - ½ łyżeczki płatków chili - 120g brokuła(...)sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła

Wegańska kuchnia orientalna
Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana 165

Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                      - ¼ łyżeczki kurkumy - 80g brązowej ciecierzycy z puszki             - ¼ łyżeczki oregano - 100g brokuła(...)minuty - Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką 200

Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                   - ¼ łyżeczki kurkumy - kawałek brokuł

Wegańska kuchnia orientalna
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 249

Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne

W kuchni wieczorem
Naleśniki gryczane z brokułami w sosie serowym 107

pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie

Milion Smaków