brokuły - 6998 przepisów (strona:266/467)

Wiosenna, brokułowa sałatka z jajkami. 160

wielkanocnym stole. Jej kolory jednoznacznie kojarzą mi się z wiosną :) :) :) Składniki: ½ brokuła, 3 jajka, ½ puszki kukurydzy, 5 rzodkiewek, 2 garści kiełek brokuła, sól, pieprz, Dodatkowo: ulubiony sos Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzić. Na talerzu(...)ułożyć brokuł, jajka i rzodkiewkę.  Całość posypać kukurydzą i kiełkam. Sałatkę oprószyć solą i pieprzem. Przed podaniem polać ulubionym sosem – ja polecam sos czosnkowy lub chrzanowy. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Gruszkowo imbirowy green monster 161

owocową dodałam gruszki, sok z cytryny i kawałek świeżego imbiru, który stanowi idealne połączenie z gruszką, jako fazę zieloną dodałam szpinak i natkę pietruszki, idealnie wychodzi również z jarmużem, brokułami im zdrowsze zielone połączenia tym lepiej, dodatkowo dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego, żeby zapewnić sobie przyswajalność składników rozpuszczalnych w tłuszczach m.in. wit A,D,E,K , a na zakończenie

zdrowa vege kuchnia
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 239

pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami 249

ziemniaków ugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano  -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zezłoci. Następnie dorzucamy

KasiekGotuje
Smażone makrele z masłem szałwiowym 211

dlatego jedzmy je na zdrowie. Rzadko mam okazję kupić świeże makrele i dlatego nie chciałam "psuć" smaku mięsa ryby zbędnymi dodatkami. Podałam rybę z kalafiorem i brokułami z wody oraz z masłem szałwiowym które znakomicie podkreśliły smak ryby. Polecam takie podanie ryby. Smażone makrele z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku 390

smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone warzywa korzeniowe itp.) Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku: 1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku

Poezja smaku
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 180

winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 188

winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia

Sztuka gotowania w/g Samiry
PULPETY W SOSIE SEROWYM 207

PULPETY W SOSIE SEROWYM pyszne i bardzo proste do zrobienia,ja lubię zrobić więcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża marchewka

Swojskie jedzonko
Witaminy w diecie 186

środowiska. Brązowy ryż, pełne ziarno, dynia, ziarno sezamowe. Witamina C – przeciwutleniacz, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran, jej główną funkcją jest produkcja kolagenu. Świeże owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, brukselka, papryka, kapusta. Rozpuszczalne w tłuszczu Witamina A – przeciwutleniacz, poprawia widzenie, nadaje skórze zdrowy wygląd. Retinol – olej rybi i wątroba. Beta – karoten ( prowitamina A, czyli prekursor witaminy A) – marchew

Kuchenne innowacje
Drugie śniadanie do szkoły #2 168

leniwe  ( zrobiłam z samego twarogu z dodatkiem ubitego na sztywno białka, żółtka i mąki) + bułka tarta z mielonym lnem na maśle gotowany kalafior rodzynki Wtorek: makaron pełnoziarnisty z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami migdały gruszka

Atlas Smaków
Sałatka zdrowa i energetyczna 211

oczu i smakowych kubków. Sałatka zdrowa i energetyczna Składniki: na 3 – 4 porcje 1 batat, upieczony szczypta cynamonu szczypta chili i pieprzu sól gruboziarnista 2 łyżki oliwy 1 brokuł garść laskowych orzechów 150 g ugotowanej quinoa, u mnie biała i czarna 100 g koziego sera 100 g jarmużu garść kiełków 1 czerwona chili 100 g borówki amerykańskiej Dressing(...)chili Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Posyp cynamonem, chili, solą i polej oliwą. Piecz w piekarniku lub usmaż na patelni. Jarmuż oderwij od twardych łodyg, a brokuł podziel na różyczki. Zblanszuj warzywa w lekko osolej wodzie, odcedź i opłócz zimną wodą. Zrumień orzechy na patelni. Wymieszaj lekko warzywa z quinoa, orzechami, kiełkami oraz borówkami. Posyp pokruszonym kozim

codojedzenia
Warzywna zapiekanka z kurczakiem i kuskusem 208

gyros sól, pieprz bazylia, papryka słodka/ostra, oregano, zioła prowansalskie 3 łyzki koncentratu pomidorowego 20dag sera mozzarella (wiórki)    Przygotowanie: Warzywa myjemy. Marchewkę skrobiemy i tniemy w plasterki, brokuł dzielimy na różyczki. Brokuł, marchewkę i fasolkę i brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej na 5 minut. Odcedzić. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na patelnie, posypując przyprawa do kurczaka. Smażymy

ChilliJemy
Kolorowy makaron 158

bardzo zdrowe danie. Makaron z warzywami. Obiad bezmięsny, dietetyczny i bardzo smaczny. SKŁADNIKI opakowanie makaronu, typu świderki , wstążki 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2 świeże marchewki mały brokuł 20 dag pieczarek lub innych grzybów przyprawy typu sól, pieprz, curry 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 3 łyżki śmietany WYKONANIE Makaron gotuje w osolonej wodzie. Tak, jak lubimy. Przelewamy zimną(...)wodą. Marchewkę obieramy, strugamy w paski, brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki w paski. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy warzywa i pieczarki. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa zmiękną. Pomidor sparzamy wrzącą woda ,ścigąmy skórkę, kroimy w kostkę dodajemy do warzyw.Wrzucamy również kukurydzę i groszek. Smażymy jeszcze ok 10 min. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Pierś kurczaka w sosie jogurtowym 162

jogurtu Teraz wkładam do sosu podsmażone piersi i ok 10 minut na wolnym ogniu piersi dochodzą a smaki przegryzają się  tak to wygląda Teraz tylko już kartofelki i brokuł z bułeczką i obiad gotowy. Podaje z ziemniakani i brokułem

Eli Gotowanie