przypraw (w oryginale również ze świeżej papryki, ale ją pominęłam, by jeszcze uprościć wszystko). Szakszukę możecie dowolnie modyfikować o dodatek sera, np. koziego lub gorgonzoli (albo zwykłego żółtego), papryki, brokułów, bekonu lub dobrej kiełbasy. Ja najbardziej lubię wersję podstawową, a smak oraz zapach, który się unosi podczas przygotowania tego śniadania są nieziemskie. A w weekend, kiedy nie trzeba
Słodko-Słony Świat IlonyPrzygotowanie: Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany brokuł, kawałek papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki. Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku
Lawendowe NieboTrzy traumy z czasów przedszkolnych. Szpinak – z wyglądu przypominający błotnistą breję, w smaku nie przypominający niczego. Brokuły – szarawe, rozgotowane kapcie. Brukselka – maziste coś, gorzkie i sflaczałe. Przemogłem traumy wszystkie.… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuoliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina
Moja smaczna kuchniaaromatyczną kompozycję , którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej. Marynata nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Szczególnie polecana do marynowania cielęciny, drobiu i ryb. Opakowanie mrożonych warzyw- u mnie marchewka, kalafior,brokuł Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy(...)piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre...w każdym wieku! Smacznego! Podałam na Porcelanie Bogucice Można dołożyć buraczków ćwikłowych, niebo w gębie
Z Kuchni Do Kuchnibloga? Z zazdrości. Przez długie miesiące podziwiałam inne blogi, zachwycały mnie i po prostu zazdrościłam innym, że mają, a ja nie... Więc też założyłam. 5. Wolisz kalafior czy brokuły? Nie umiem wybrać, bardzo lubię jedno i drugie. 6. Wolisz żelki czy ciągutki? Ciągutki, zdecydowanie. 7. Kogo wzięłabyś na bezludną wyspę? Mojego C. On jeden chyba tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i makaron, i ziemniaki, i twaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - kubeczek jogurtu naturalnego - sól - pieprz - papryka ostra - olej słonecznikowy
Wielopokoleniowomnie dzisiaj z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Taka propozycja na piątkowy obiad:) Jak dla mnie pychotka;)Polecam. Potrzebujemy: 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł łyżeczka masła i soli Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą i masłem. Odcedzić, szklankę wywaru zachować. Sos serowo-śmietanowy: 15 dkg startej
Maślane ciasteczko