składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej
UgotujmyTo.plnadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko szczypta chili zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła
Pasja Smakumnie też żadna Martha Stewart. Potrzebujesz: porcję łososia ze skórą cukinię paprykę groszek zielony (np. mrożony) kilka ziemniaków fasolkę szparagową lub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić? 1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo z brokułem, brukselką) 2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą
Matka Żywicielkagotowe. Zalane sosem i posypane serem ślimaczki wstawiamy do piekarnika (nie przykrywamy naczynia). Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy. Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania :) Moja rada: Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki
Codzienna kuchnia niecodziennamalym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami, ziemniakami. SMACZNEGO
zielonacukinkazupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek
W poszukiwaniu inspiracjikrewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki) płaska łyżka masła łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany (najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez(...)około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można tutaj włączyć swoją wyobraźnię i dowolnie skomponować dodatki. Smacznego
Anielska Kuchnia AniBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)średnie, kiszone ogórki; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1 łyżka majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; 10 g kiełków (u mnie brokułu). Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Z mąki, masła, żółtka, mleka i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny
Gospodyni Miejskamój kochany i banalnie prosty przepis na sos czosnkowy , który jest świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy
Anielska Kuchnia AniDlatego dzisiaj będzie danie ekspresowe, żeby się nie zagotować w kuchni. Będzie zupa brokułowa, tym razem miksowana na krem. Zupełnie inna, jak w moim pierwszym poście. Składniki: duży brokuł łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól pieprz 3 ząbki czosnku camembert (opcjonalnie) kiełki brokuła (opcjonalnie) pestki dyni (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Tak naprawdę ile kucharek tyle przepisów na kremy. Zazwyczaj podsmażam cebulę(...)wodą i dodaje włoszczyznę i ziemniaki, dziś jednak byłam leniwa i zagotowałam tylko wodę z kurkumą, curry i solą, wrzuciłam różyczki brokuła i gotowałam kilka minut pod przykryciem. Kiedy brokuł jest miękki blenduję, podlewam dwoma chochlami wody, w której się gotowały, dodaję czosnek i miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Podaję z camembertem, posypane kiełkami i pestkami dyni oraz pieczywem
pieprzny smaczekśmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam. Składniki: 6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób(...)wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla, dodajemy masło, różyczki brokułu w małych częściach i przeciśnięty czosnek i stawiamy na bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym
pieprzny smaczekknedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu) IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia) V. 1/2 melona (brak zdjęcia) VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza) VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną i pomidorem (brak zdjęcia) Pomiędzy tym wpadł jakiś tam skrawek chlebka watykańskiego, po siostrze ciotecznej której wczoraj pilnowałam
More food, love and dreamsCapri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków
Moja smaczna kuchniaNaprawdę lubię brokuły. Tata mówi, że to niedojrzały kalafior. Według mnie to warzywo o wiele smaczniejsze niż kalafior. W końcu według mojej zasady. W codziennej diecie więcej zielonego! Brokułowa zapiekanka Składniki: Różyczki brokuła Świeży ogórek Mielony len Amarantus ekspandowany Olej rzepakowy Pieprz Przygotowanie: Przygotuj różyczki brokuła. Obok do miski wlej kilka łyżek oleju rzepakowego, mielony len oraz kilka
Eat ShrimpsSkładniki: jeden brokuł pół opakowania makaronu świderki puszka kukurydzy wędlina drobiowa majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (gotować jeszcze 10 min od zagotowania się wody). Makaron ugotować tak jak zwykle. Wędlinę pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i wszystko razem wymieszać
charlotte gotuje