Kochani :) Życzę Wam ciepłych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) Niech będą takie jakie chcecie żeby były :) Odpocznijcie i cieszcie się z drobiazgów
IzabelawkuchniCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę
Kuchnia MagdaLenySałatka śledziowa to obowiązkowe danie na Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia. Jednak ja, jako wielbicielka sałatek ze śledziem, często je jem nawet w środku roku. Wystarczy kilka zwykłych, ogólnodostępnych dodatków, by stworzyć coś smacznego. Bez The post Sałatka śledziowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Duńczycy również lubują się w pierniczkach, które smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania. Składniki: 400g miodu (płynnego) 450g maki pszennej 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie
Pyry na GazZapach cynamonu od zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Zrobiłam już próbę pysznych z mnóstwem cynamonu, polewy czekoladowej i kandyzowanej aronii, którą otrzymałam w ramach współpracy świątecznej od HELIO. Bardzo odpowiada mi smak tego produktu i idealnie komponuje się z czekoladą i kruchymi
IzabelawkuchniBigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‘soczku’ z bigosu The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś zaczynam oficjalnie przygotowania do Świąt. Boże Narodzenie to mój ulubiony okres w roku, a niestety ostatnio tak się składa, że grudzień to dla mnie także czas tysiąca obowiązków, kończenia projektów i tysiąca innych rzeczy, których nawet nie mogę spamiętać. Trochę mi smutno, że nie wygląda to jak w bajce – spokojny, wieczorny relaks przed świątecznymi filmami
365 dni dookoła kuchniGrudzień to dla mnie okres, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Takim prawdziwym, rodzinnym świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż
Mieszam w Garnkuseromakowiec to ciasto które pieczecie tylko na Boże Narodzenie? U nas niekoniecznie, seromakowiec piekę także na Wielkanoc. To jest takie połączenie dwóch ulubionych ciast w jednym, ukochanego sernika i makowca z dzieciństwa. Tak oto 2 w 1 czyli ciasto cud miód na moim stole. Na zdjęciach jest bardzo świeże i przy krojeniu bardzo się kruszyło. Najlepiej kroi się
Moje Małe CzarowanieJeżeli szukacie przepisów na ciasta, które możecie przygotować na Boże Narodzenie, to zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę ciasta, aby przejść do przepisu) PRZEKŁADAŃCE 1. Piernik– błyskawiczny do przygotowania - miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe
UgotowaćPyszne greckie ciasteczka maślane przygotowuje się je na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. To taki nasz odpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój smak wyjątkowy zawdzięczają migdałom J Składniki 0,5 kg mąki 0,3 kg masła 100 gr cukru pudru 200 gr mielonych migdałów 2 żółtka jajka 0,5 op proszku do pieczenia
Kulinarne pyszności Molkitakie smaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj
Czerwona PorzeczkaGrudzień to wyjątkowy miesiąc. To czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, czas przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie
Obiad gotowy