Powoli zbliża się najcudowniejszy okres w roku, Święta Bożego Narodzenia. Czas kiedy spotykamy się z rodziną i najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu. Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi
W mojej holenderskiej kuchniDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza
Kulinarny karnet ChristopheraKożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne
Pieguskowa KuchniaTo danie podbiło moje serce i na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole. Pyszna, delikatna ryba pod pierzyną z warzyw, z dodatkiem cudownie aromatycznych
Pieguskowa KuchniaDzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę
Pieguskowa KuchniaWszędzie na blogach zrobiło się już świątecznie, a ja zapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie
Pieguskowa KuchniaCiasto na ostatnią chwilę - doskonałe na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale też gdy chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii. Składniki: 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 300 g mąki pszennej 250 g suchego maku 1 łyżka octu 10% łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g śmietany kwaśnej
Niespełnione zdolności kulinarneŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą 🙂 ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami
Moja DelicjaCzas czytania: < 1 min Wesołych Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Szczęścia w Nowym Roku, Spełnienia Marzeń i Samych Pyszności! Życzy Sprawdzona Kuchnia Artykuł Wesołych Świąt! pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plCiasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia użyliśmy
niecodziennikparyMakowiec japoński z kremem żurawinowym zrobiliśmy jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia, uwieczniliśmy go na zdjęciach, ale czasu na wrzucenie na bloga niestety nie starczyło. Po świętach nieco dłużej odpoczywaliśmy, najwyższy czas zabrać się za spisywanie i publikowanie przepisów. Jako pierwszy pojawia się więc zeszłoroczny makowiec japoński , który przełożyliśmy kremem żurawinowym, ciasto idealne zarówno na święta, jak i cały okres karnawału
niecodziennikparyKochani :) Życzę Wam ciepłych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) Niech będą takie jakie chcecie żeby były :) Odpocznijcie i cieszcie się z drobiazgów
IzabelawkuchniCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę
Kuchnia MagdaLeny