Jakoś tak się złożyło, że ostatnio ciągle mam ochotę na śledzie. W różnej postaci, bo przecież można je podawać na tysiące sposobów. Niestety ostatnio nie mogę
Pieguskowa KuchniaCzerwony barszcz z postnymi uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego
Szalona Kuchnia Ewelinymamy wreszcie grudzień, nie wiele czasu pozostało na świąt Bożego Narodzenia i jest to najbardziej odpowiedni czas, by pomyśleć o świątecznym menu. Przyznacie przecież, że jest to magiczny i wyjątkowy okres i należy go celebrować już od pierwszego posiłku jakim jest śniadanie. Zazwyczaj świąteczne śniadanie bardziej kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy i rzadko widuję przepisy na śniadania
vaniliowoczekoladowaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku jest moim ukochanym tradycyjnym przepisem na Boże Narodzenie. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tradycyjnej ryby po grecku. Ale również w ciągu roku robię rybę po grecku jako danie na uroczystą kolacje bądź jako obiad czy kolację dla siebie i męża. Podajemy ją zazwyczaj na ciepło, choć w większości znanych mi przepisów sugerowane
To Musisz WiedziećDrożdżowa rolada świetnie się sprawdzi jako dodatek w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Raczej odpada sama wigilia, bo wtedy wedle zwyczaju, nie spożywa się mięsa. Taka rolada będzie również pyszną przekąską w Sylwestrową noc. Przyznam szczerze, że u mnie zagościła jeszcze przed świętami jako obiad :-) Podałam ją na ciepło z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe
Passions hobbies lifeZapach domowej przyprawy do piernika, który gości w naszych kuchniach w okresie Świąt Bożego Narodzenia zapisuje się trwale w naszej pamięci. Zapachy mają to magiczną moc, że szybko wyszukują w naszej pamięci wydarzenia i nawet jako dorośli szybko wracamy do dzieciństwa i na parę chwil stajemy się dziećmi i lądujemy w kuchni naszej Babci czy Mamy. Wybierajcie składniki dobrej
Apetyczna babeczkaPierogi z kapustą i grzybami to u nas coroczny, nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Podane z cebulką i boczkiem, które dodają im dodatkowego blasku. Robię je z wnuczkami, gdyż rodzina zjeżdża do nas w pierwszy dzień świąt, a one uwielbiają je robić. Polecam wypróbować :). Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: sól 1 kg mąki 2 łyżki masła woda
Gotuję TestujęJuż bardzo dawno nie robiłam żadnych pralinek. I tak sobie pomyślałam, że Święta Bożego Narodzenia, to najlepszy czas na przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich drobiazgów :) Zdecydowałam się na pralinki z ajerkoniakiem, ponieważ bardzo mi się on kojarzy z miłymi wieczorami w tym okresie czasu. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 70 ml ajerkoniaku 50 g masła
Świat Ciastasię ukryć, że mimo swego niewątpliwego uroku Święta Bożego Narodzenia nie są przyjazne dziecięcym brzuszkom. Ciężkostrawne potrawy królują na wigilijnych stołach, a pośród tych dań dzieci jakoś mogą znaleźć nic dla siebie. Świąteczne śniadania również są kontynuacją tradycji w postaci sałatek majonezowych, śledzików pod pierzynkami oraz mięsiw wszelakich. Nie chcę walczyć z tradycją, wręcz odwrotnie: chcę przekazywać dzieciom […] Artykuł
WiszniówkaUwielbiam ten świąteczny czas, pełen cudownych zapachów i wyjątkowej atmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem
Izabelawkuchniniepozorne ciasteczka są bardzo pyszne, poza tym są ciekawym urozmaiceniem na Święta Bożego Narodzenia. Nadzienie i kształt mogą być dowolne, należy jedynie pamiętać o tym, że ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. W zeszłym roku zrobiłam na święta wersję z marmoladą wieloowocową, zaś w tym roku zdecydowałam się na powidła śliwkowe. I muszę przyznać, że wersja z powidłami śliwkowymi bardziej
Passions hobbies lifePanettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC
Radość kipiąca uśmiechem.Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku, dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu
dolcevitainmykitchenKeks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do przygotowania. Delikatny, miękki i aromatyczny z dużą ilością pysznych bakalii, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej babci. składniki: 150 g masła 5 jajek 200 g cukru pudru cukier
babka w formie