domu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię mieć takie wyjątkowe potrawy jedzone tylko od święta. Pasztet z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam
Posadzone i zjedzonePiernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami. Składniki: 750 gram mąki pszennej 400 gram miodu prawdziwego 200 gram masła 2 jajka 3/4 szklanka mleka 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Dodatkowo: 400 gram powideł śliwkowych 100 gram gorzkiej czekolady 50 gram posiekanych
Bajeczna KuchniaStaropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200 gram miodu prawdziwego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy
Bajeczna KuchniaKarp w galarecie to danie, które jem tylko i wyłącznie raz w roku - w święta Bożego Narodzenia. W tym roku zrobiłam wyjątek i przygotowałam go trochę wcześniej. Wbrew pozorom przyrządzenie karpia w galarecie jest proste, ale niestety czasochłonne. Uwielbiam ryby w galarecie, więc poniższy karp to pozycja obowiązkowa na moim świątecznym stole. Składniki: płat karpia/dzwonki (wagowo
UgotowaćZebrałam dla Was przepisy znajdujące się na moim blogu , które śmiało można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :) Rolada waflowa z bananem Wyśmienitki Łatwy makowiec Ciasto serowo - jabłkowe Ciasto jabłkowo - budyniowe Ciasto " Wiśniowy szyk" Placek Iłowiecki Piernik z herbatą Sernik gotowany Wafel z mlekiem w proszku Cytrynowiec Shrek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaroku w listopadzie robię swój pierwszy poważny krok w kierunku Świąt Bożego Narodzenia. Nadszedł bowiem czas by nastawić ciasto na pierniki, odstawić je w chłodne miejsce by dojrzało i nabrało odpowiedniego aromatu. Jak zwykle polecam najlepsze według mnie ciasto z tego przepisu klik
Przysmaki KarolkiFalstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady
Blondynka Gotujedekorować pierniczki Świąteczne – mój dzisiejszy wpis będzie właśnie poradnikiem traktującym w tym temacie. Boże Narodzenie zbliża się do nas wielkimi krokami, zostało już kilka dni dosłownie. Po ruchu na moim blogu obserwuję, że planujecie menu, powoli zabieracie się za przygotowywanie potraw i ciast. Jednymi z najpopularniejszych postów są właśnie teraz przepisy na pierniczki. Te korzenne ciasteczka
Dorota Smakujerozgrzanie, trawienie i zaostrzenie apetytu - mam dla Was 3 przepisy na napoje bezalkoholowe idealne na Boże Narodzenie i inne zimowe dni. Pyszny, domowy kompot z suszu. Sok jabłkowy na ciepło dla najmłodszych. Grzane wino bezalkoholowe. Kompot z suszu: Składniki na porcję dla całej rodziny : 4 szkl. suszonych jabłek 3 suszone, wędzone gruszki 2 szkl. suszonych gruszek
Czarnawisienkajuż ostatni przepis przed świętami dlatego chciałam Wam życzyć radosnych, pogodnych (chociaż chciałabym śnieżnych) Świąt Bożego Narodzenia spędzonych jak najmilej w rodzinnym gronie. Chciałabym Wam także życzyć aby wszystkie potrawy i wypieki udały się i smakowały wyjątkowo w tym dniu :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek maślanych 20 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego
Gotowanie...to proste !Ryba po grecku, określana także rybą w pomidorach czy z warzywami, nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Wpisała się w tradycję tak, że także u nas, na obczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą
Zielona Kuchniamiód, chrupiące migdały, orzechy i orzeźwiająca skórka pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość, czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa, które świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi. Składniki: (na 4 pucharki) Masa makowa: 150g mielonego maku 400ml mleka 30g masła
Szalona Kuchnia EwelinyDziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi
Zasmakuj KuchniRolada schabowa z boczkiem i śliwkami – to propozycja na świąteczny obiad :) Świetnie się sprawdzi na Boże Narodzenie lub jako obiad na niedzielę. Przepis ten powstał na bazie śliwek w boczku , które są jedną z moich ulubionych przekąsek na imprezę . Na świąteczny obiad polecam również tradycyjny schab ze śliwkami . By schab nie wysychał o pozostał soczysty należy przed
Kulinarne Przebojeprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec
Wanilia i Kardamon