Pierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej . Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję je również poza sezonem świątecznym. Uwielbiam je również za to, że genialnie nadają się do mrożenia , dzięki czemu spokojnie możemy przygotować ich większą ilość i cieszyć się nimi w dowolnym czasie Przepis na pierogi
WegePrzepisTort leśny mech z pomarańczowym kremem mascarpone idealnie wpisze się nie tylko w atmosferę świąt Bożego Narodzenia, ale także sprawdzi się jako tort urodzinowy. W naszej wersji do dobrze znanej masy z mascarpone dodaliśmy sok i skórkę startą z pomarańczy, aby w ten sposób nawiązać do grudniowego, świątecznego czasu. Skoro wymyśliliśmy sobie tort na święta, to i nie zważając
niecodziennikparyCześć! Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze! Składniki: * ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego) * 3 duże marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * 10 cm pora * 1 cebula biała * 1 papryka * 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
Pieprzyć z FantazjąIdealny pomysł na wigilijną potrawę, jak również smaczna przekąska. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szkl. mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy
słodki bratekUwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie ciasta najczęściej piekę w Boże Narodzenie. Miód, orzechy i kajmak od zawsze kojarzą mi się z tymi świętami. Ciasto ,,orzeszek'' obowiązkowo znajduje się na moim świątecznym stole, tak było i w tym roku. Macie ochotę na takie ciasto? Upieczcie koniecznie :) Smacznego życzę :) Na ciasto: 25 dag masła
Izabelawkuchnimoim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake ! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić
Food SquarePrzyszedł czas na kolejny przepis związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wigilijny barszcz czerwony z kiszonych buraków. Wiem, że dla niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka
Życie ze smakiemupieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
AZgotuj!Pierniczki z Norynbergii... Elisenlebkuchen- to przepyszne pierniczki z Norynbergii, bardzo popularne w Niemczech w okresie Bożego Narodzenia. Legenda opowiada, że po raz pierwszy pierniczki miał upiec pewien aptekarz norynberski, który po śmierci żony, sam wychowywał jedyną corkę. Gdy ta zachorowała, zrozpaczony ojciec szukał lekarstwa, które pomogłoby chorej córce. W ówczesnym czasie bardzo
dolcevitainmykitchenBigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej
Kulinarne Przebojedomu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię mieć takie wyjątkowe potrawy jedzone tylko od święta. Pasztet z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam
Posadzone i zjedzonePiernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami. Składniki: 750 gram mąki pszennej 400 gram miodu prawdziwego 200 gram masła 2 jajka 3/4 szklanka mleka 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Dodatkowo: 400 gram powideł śliwkowych 100 gram gorzkiej czekolady 50 gram posiekanych
Bajeczna KuchniaStaropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200 gram miodu prawdziwego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy
Bajeczna KuchniaKarp w galarecie to danie, które jem tylko i wyłącznie raz w roku - w święta Bożego Narodzenia. W tym roku zrobiłam wyjątek i przygotowałam go trochę wcześniej. Wbrew pozorom przyrządzenie karpia w galarecie jest proste, ale niestety czasochłonne. Uwielbiam ryby w galarecie, więc poniższy karp to pozycja obowiązkowa na moim świątecznym stole. Składniki: płat karpia/dzwonki (wagowo
Ugotowaćubiegłym roku , tak i teraz chciałam Wam zaproponować kilka przepisów na Święta Bożego Narodzenia i Wigilię. W tym wpisie znajdziecie tylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta. Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie
Sto kolorów kuchni