Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się
mojewypiekiinietylkoPrzed nami jedne z najpiękniejszych dni w roku, szykujemy się do Bożego Narodzenia, ustalamy menu, szukamy przepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości. Forma keksowa
Wanilia i KardamonAromat piernikowych przypraw jest niewątpliwie jednym z mocniejszych kulinarnych skojarzeń z Bożym Narodzeniem. Syrop jest zaś jego doskonałym nośnikiem. Łyżeczką tego eliksiru można nadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć
zadanie-gotowanieJuż z myślą o Świętach Bożego Narodzenia podrzucam przepis na piernik dla tych zabieganych i dla początkujących w kuchni,bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Tarka i Miarka mogę Wam zaprezentować herbatę w uroczej filiżance. Te i inne filiżanki oraz mnóstwo ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie w tym sklepie
Kolorowa kuchnia ElkiSero-makowiec to ciasto, które łączy w sobie kwintesencję Świąt Bożego Narodzenia – sernik i makowiec w jednym. Połączenie doskonałe dla wielbicieli obu smaków. A moja wersja przyspieszona to sero-makowiec na herbatnikach – bez przygotowywania spodu i z użyciem gotowej masy… Artykuł Sero-makowiec na herbatnikach pochodzi
Kolorowy PrzepisownikGrudzień to czas przygotowań do zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia. Kwestie prezentowe to ważna część tych przygotowań. Dawanie prezentów jest przyjemne, ale nie zawsze łatwe, bo wybór odpowiedniego prezentu może okazać się dość skomplikowaną sprawą. Najpiękniejszymi prezentami są te zrobione własnoręcznie. Może zamiast kupować dla kogoś parę ciepłych skarpet przygotujecie na te Święta nalewkę żurawinową? Gwarantuję że rozgrzewa
Smakowity Blog KulinarnyCzym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony, doskonały nie tylko na święta. Smacznego
MarcinChefCzęsto przy okazji spotkań z koleżankami z pracy rozmawiamy na tematy kulinarne. Niejednokrotnie wymieniamy się przepisami sprawdzonymi w naszych domach. Tak było i tym razem. Po
Pieguskowa KuchniaIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi
MarcinChefokazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów
To co kochamtort makowy z kremem marcepanowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący migdałami i pomarańczami wprawia w cudowny nastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco
Food SquarePaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno
Kuchnia PaulettesCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki
To co kochamAniołowie w niebie głoszą wieść radosną: Bożego Narodzenia nadszedł czas! To czas ludzkiej miłości i życzliwości, niech Wam nie zabraknie także tej radości. Dzisiaj w Betlejem Dzieciątko Jezus na świecie się pojawiło i wiele ludzkich serc odmieniło! Składniki: Przepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. • wycięte kółko
To co kochamtego co nam wiadomo nie ma szans na śnieg w Boże Narodzenie,a wielka szkoda.Tęsknie za wigilią w śniegu,za lepieniem bałwana.Dlatego odwiedzając moje rodzinne miasto w weekend postanowiłam razem z siostrzenicą wyczarować takie oto bałwany.Podobają się Wam? Może i Wy takie zrobicie? Składniki: 27 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru
Niespełnione zdolności kulinarne