Makowiec robię raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Generalnie nie jest to moje ulubione ciasto, ale ten jeden raz w roku zjedzenie go sprawia mi przyjemność. ciasto : 1 kg mąki 5 dag drożdży 5 jajek 1 szkl cukru 1/2 szkl śmietany 1/4 szkl mleka 200 g masła szczypta soli dodatkowo : masa makowa
Polska Zupamakowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiŚwięta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Kuchnia MagdaLenyJeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej
Mieszam w GarnkuTaki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule
Bajeczna KuchniaŚledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka
Mechanik w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi. Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie. SKŁADNIKI 1 kg słonych płatów śledziowych np. matias
W kuchennym oknie EwyPrzepyszne, słodkie i idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to składa się z 4 warstw, w tym z placków miodowych oraz kremu na bazie mascarpone i śmietany kremówki. Aby spody były miękkie należy je upiec 3 dni przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że każdemu łasuchowi krówka osłodzi zbliżające się święta ☺ 3 dni 10 składniki: ciasto: 300 dag mąki
Ania i Marcin gotująKolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy
Ania i Marcin gotująCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki
Domowa Cookierenka AgiTort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki
Gosia gotujetego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu
Krakowskie smaki AniJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej
IMPRESJA SMAKUWiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt Bożego Narodzenia. Sernik z migdałami, karp w galarecie z migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki
kgwjanczewoKiedy robiłam listę zakupów na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia, wśród innych składników znalazł się mak. Nie wpisałam ile tego maku ma być, nie przypuszczałam również, że mój szanowny małżonek kupi ten mak w ilości hurtowej. Styczeń i luty mija nam więc pod znakiem drobnych czarnych kropek. Dosypuję maku na racuszków, naleśników, muffinek, trenuję inne wypieki z makiem, będzie
bistro mama