wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu
Z miłości do słodkościKiedy myślę o świętach Bożego Narodzenia, od razu na myśl przychodzą mi określone smaki... takie jak mak, migdały, marcepan, czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku. Składniki na ciasto
Świat Ciastawiadomo Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie da nam o tym zapomnieć między innymi telewizja, w której ciągle lecą reklamy świąteczne. Dziś robiłam przymiarkę do jednego z ciast. jest to seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest
Ewa w kuchniNiebawem tak wyczekiwane Boże Narodzenie. Z myślą o najpiękniejszych dniach w roku zapraszam na akcję na Durszlaku „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe”. Nie miejcie mi za złe, że nie opiewam polskich pierników, makowców czy kutii. Nie, że ich nie lubię; ba, są pyszne! Ale tym razem chciałabym zainspirować Was do przygotowania czegoś „międzynarodowego”. Sami przyznacie, że jest w czym
Mia Cucina SofietaCześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co kto lubi! Aby przejść do przepisu wystarczy, że klikniecie w jego nazwę. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsuszone i kandyzowane owoce, rodzynki moczone w rumie, orzechy, marcepan. W niektórych regionach Niemiec stollen wypiekany jest we wrześniu i przechowywany aż do Świąt Bożego Narodzenia. Kształt strucli ma przypominać zawinięte w pieluchy Boże Dziecię. Postanowiłam, że w tym roku zamiast mocno bakaliowego keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami
Obiad gotowyKilka lat temu dostałam kartkę świąteczną pachnącą piernikiem. Obok życzeń był także przepis na pierniczki , który wypróbowałam i okazał się naprawdę wspaniały. Od tamtej pory co
niecodziennikparyŚledzie w zalewie pomidorowej już od dawna chodziły mi po głowie. Przepis wydawał mi się rzetelny, więc postanowiłam spróbować. Nie żałuję. Śledzie wyszły pyszne, wystarczająco doprawione
Pieguskowa KuchniaMało jest osób, które nie lubią łososia. Ja należę do jego zwolenników, jednak najbardziej smakuje mi ten złowiony w naszych wodach. Wiem, że trudno w naszych
Pieguskowa KuchniaTen świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry
Kulinarne przygody GatityJeżeli chcielibyśmy uchwycić atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w jednym cieście - to myślę, że to jest właśnie to ciasto :) Pyszna masa serowa, na spodzie z ciasteczek korzennych z puszystym musem śmietanowo-piernikowym. Na spód można wykorzystać np. ciasteczka firmy Togo, Vintersaga (dostępnych w Ikea) lub upieczone w domu - grunt, żeby były to cienkie, kruche ciasteczka z przyprawami korzennymi. Składniki na spód
Świat CiastaDzień dobry Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez takiego prawdziwego, dojrzewającego piernika. Problem, w tym, że w mojej kuchni z racji jej wielkości trudno znaleźć miejsce na postawienie na dłużej jakiegokolwiek naczynia. Temperatura też za wysoka. Pomyślałam, że byłoby dobrze gdyby najpierw upiec piernik a potem odłożyć go do dojrzewania. No i znalazłam przepis dokładnie taki jakiego szukałam, na blogu
Co w garnkach piszczyŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Artykuł Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniCześć! Nieodłącznym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia są łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami duszone na swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko
Pieprzyć z Fantazją