Kochani z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym Wam życzyć samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, w domu przepełnionym ciepłem i miłością. Aby wokół unosił się zapach wspaniałych przysmaków, świeżej choinki, goździków i pomarańczy. Na moim stole nie zabraknie sernika i dlatego dziś chciałabym Wam podać przepis na przepyszny i wyjątkowo świąteczny sernik z żurawiną. Spód: 225 g herbatników
Smakołyki AsiTaką roladę często przyrządzam na święta Bożego Narodzenia. Jest bardzo smaczna i soczysta, w dodatku bardzo ładnie się prezentuje po przekrojeniu, polecam. Składniki: 1 kilogram piersi z indyka 300 gram mieszanki suszonych owoców Helio 200 gram surowego boczku w plastrach Przyprawa do indyka Sól Słodka i ostra papryka Sznurek do mięsa Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy na duży
Bajeczna KuchniaRobisz świąteczny pasztet na Boże Narodzenie? Ja w tym roku trochę eksperymentuje z pasztetem na święta i dziś chcę Ci pokazać przepis na... The post Świąteczny pasztet z kaszy jaglanej z kapustą i suszoną żurawiną appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comTort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając
Słodki PomysłWszystkim moim Czytelnikom życzę dobrych Świąt Bożego Narodzenia! Dziękuję za ten rok, za wszystkie wyrazy uznania, za komentarze, także te krytyczne:) Będę się starała nie zawieść Was w kolejnym roku blogowania i gotowania. Wesołych Świąt
Obiad gotowyMusiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu
Szczęśliwa kuchniaSeromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa
Z miłości do słodkościPierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. W południe wybraliśmy się na długi spacer po Krakowskim Przedmieściu. Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam. Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła. Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu
AZgotuj!Powoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej
Kuchnia co dniapierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej
Bajeczna KuchniaPierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę
Kuchnia w czekoladzieniego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne
Wielki apetytlikier pachnący Bożym Narodzeniem. Aromatyczny, lekko słodki z nutą mandarynek. Dla wielu będzie to nieoceniony prezent, tym bardziej, że przygotowany właśnie przez Ciebie! Składniki: 200ml rumu 3 mandarynki 1 pomarańcza 4 goździki laska kory cynamonowej 3 gwiazdki anyżu 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki miodu Sposób przygotowania: Owoce umyj, osusz i pokrój na plasterki. Dodaj przyprawy, miód
Wielki apetytCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu
VioletoweKucharzeniektoś z Was wyobraża sobie Boże Narodzenie bez bigosu? Ja nie! Do świąt zostało już bardzo mało czasu, a bigos potrzebuje kilku dni, by smakował tak, jak należy, więc jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę
W SMAK