Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zostało zaledwie kila dni, aby wszystko przygotować. Krzątanie się po kuchni, porządki i… prezenty. To dosłownie ostatnie chwile, aby wybrać coś wyjątkowego, co ucieszy naszych bliskich czy przyjaciół. Ja w tym roku stawiam na MyGiftDNA . To moje miejsce! Tu zawsze znajdę coś odpowiedniego na każdą okazję. Prezenty z MyGiftDNA sprawdziły się już
Słodkie okruszkiŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych
Smakołyki AsiŚwięta Bożego Narodzenia to szczególny czas nie tylko duchowo, ale też pod względem tradycyjnych potraw na wigilijnym i świątecznym stole. W wielu domach menu jest stałe od lat i nie pojawia się nic nowego. U nas stałych pozycji jest kilka,… Artykuł Rolada ziemniaczana z kapustą i grzybami
Kolorowy PrzepisownikŚwięta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już stałym elementem świąt. W tym roku oprócz domowo robionych śliwek w czekoladzie (przepis tu ) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa
Bon appetit mon amieŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Tradycyjna kuchnia KasiŚwięta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną
Życie zaczyna się w kuchniBoże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach. Składniki · 500 g miodu naturalnego lipowego · 2 szklanki cukru · 150 g masła · 100g smalcu · 1 kg mąki pszennej
Kulinarne pyszności MolkiŚwięta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony
Kuchnia co dniaBożego Narodzenia zostały tylko trzy tygodnie, więc warto już teraz zrobić listę świątecznych dań i przygotować się na zakupy, aby zrealizować te plany. Ja Wam dzisiaj polecam sałatkę z szynką tradycyjną z tłuszczykiem firmy Hańderek ( na zdjęciu). Szynka jest pyszna i aromatyczna, ma wspaniałą zbitą strukturę, dzięki czemu świetnie się kroi w kosteczkę. Składniki: 250 g szynki
Gosia gotujeŚwięta Bożego Narodzenia to taka magia, która nas przenosi w bajkowy świat. Milkną kłótnie, wrogowie zawieszają broń, a uśmiech na twarzach częściej się pojawia 😊 Życzę wszystkim, aby ten czas trwał przez cały rok, aby te wszystkie świąteczne pyszności gościły częściej na Waszych stołach i chociaż troszkę śniegu, i lekkiego mrozu by się przydało :) Mimo nie sprzyjającej pogody zachęcam
Kulinarne przemysleniaŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i dla siostry:) Dzisiaj nie musimy już stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować
Ania i Marcin gotująNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie
Codzienna kuchnia niecodzienna