kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu(...)Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyć takiej jak lubicie). Każdy kawałek mięsa solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i posypujemy cebulą. W najwęższym końcu układamy kawałek boczku, ogórka i zawijamy. Jeśli macie duże kawałki dokładamy jeszcze boczku i ogórka. Całą roladę zawijamy ciasno i związujemy dratwą. Roladki układamy w brytwannie, wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy je na złoty kolor. Roladki obracamy aby równomiernie się przypiekły. Kiedy(...)zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało. Spróbujcie sosu czy jest wystarczająco dużo soli i pieprzu, dodajcie papryki słodkiej i ostrej. Kiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy
Kulinarna Patilogiaresztę przypraw. Przykręcam płomień do minimum i duszę ok 30 minut. Teraz próbuję i jeżeli jest za łagodne to doprawiam ponieważ farsz powinien być lekko ostry. Mięso wraz z sosem przekręcam przez maszynkę i do mięsnej masy wbijam 1 jajko i wlewam 1/2 szklanki śmietany. Wyrabiam. Farsz musi być klejący i jeżeli nie macie śmietany to wystarczy dodać wody. Ciasto(...)będzie jednolite. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy odpowiednie krążki. Nakładamy na krążek farsz i dokładnie zlepiamy.Gotujemy w osolonej wodzie ok 7 minut. W zależności od gustu polewamy wytopionym boczkiem lub roztopionym masłem z cebulką
harrisasosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych(...)październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się
Cooking Monstersosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych(...)październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się
Cooking Monsterstron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na każdy plaster mięsa położyć po pasku boczku, papryki i ogórka oraz po kawałku cebuli. Zawinąć i obtoczyć w mące. Miejsce łączenia złączyć wykałaczką. Rozgrzać olej i smażyć mięso do mocnego zarumienienia. Na początek smażenia mięso położyć klejeniem do dołu(...)było smażone mięso. Cebulę następnie przełożyć do zrazów, ale nie wylewać jej z tłuszczem. Zalać 0,9l wody, przykryć i pozostawić na niewielkim ogniu. Po 30 minutach sprawdziś smak sosu i w razie konieczność dosolić i popieprzyć. Dodać czerwoną paprykę ( słodką i ostrą). Przykryć i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać
W kuchni u Monikikostke 3 - 4 gałązki tymianku 250 ml bulionu drobiowego 150 ml wytrawnego cydru sól, pieprz przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować(...)głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową jabłka i cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić sola i pieprzem. Rozdzielić mięso do 4 naczynek, lekko ugnieść, zalać sosem pozostałym z duszenia
Stare Garymniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia(...)upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat. Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepsze są gorące podane z frytkami
Malinowe Pocałunkiolej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej na jedną noc. Ostrym nożem zrobić w mięsie "dziurę" w którą włożyć kawałki boczku i pokrojonej w plasterki kiełbasy. Do pełna. Następnie wykałaczkami "zamykamy dziurę". Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną(...)paprykę. Obsmażamy mięso. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości. W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso polewając sosem. Wstawiamy do piekarnika na 180C na 30 minut. Gotowe
Smaki Brazyliigłów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję(...)błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej
Karo in the Kitchenłyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba(...)musztardy , sól , pieprz i miód , a także czosnek niedźwiedzi , mieszamy ze sobą . Teraz ciut kleistej zabawy , gdyż najlepiej wetrzeć, powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód , boczki .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Wkładamy do michy , metalowej lub szklanej ( w plastiku może się zepsuć
Ogrodnik w podróżycebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę a następnie spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem. W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę pokrojoną w pióra i ją zeszklić(...)cebulą. Rolady zalać wodą, dodać resztę przypraw, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2,5 - 3 godziny aż mięso będzie miękkie. Śmietaną wymieszać z mąką i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut i doprawić solą i pieprzem
Mama Gotujenasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą(...)Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę
Chilli Czosnek i Oliwabułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy kiełbasę w pół talarki. Dorzucamy na patelnie. Papryki myjemy pod bieżącą wodą usuwamy gniazda nasienne(...)hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem. Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej
Kolizje SmakówOstrym wąskim nożem ponakłuwać mięso, w nacięcia włożyć słupki słoniny. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obłożyć skórą z wędzonki ( w przypadku gdy nie posiadamy takiej skóry można zastąpić ją boczkiem wędzonym) i włożyć do worka foliowego do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Ja wkładam do środka termometr. Wyjmuję z piekarnika gdy mięso osiągnie wewnątrz(...)Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Pieczony udziec z sarny z sosem grzybowym podałam z frytkami
królestwo garów1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy(...)najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił. Smacznego
Salonik smaków