pomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: 1 duża główka młodej kapusty 350 g wędzonego boczku 150 g masła 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki sól, pieprz mielony kminek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
bistro mamamajeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy. Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka. Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól. Całość zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej(...)termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek. Pozostały wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy np. jako bazę do sosów. Smacznego
Smak mojego domuIdealna propozycja na szybkie, smaczne i bardzo syte danie. Z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim. Serdecznie polecam(...)będą gotowe obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, następnie widelcem je "rozbić". W szklance pomieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz koperek i dokładnie wymieszać. Sałatę, jajka oraz sos dokładnie wymieszać i gotowe;) Smacznego
Krakowskie smaki Anizabki czosnku, posiekane 3 - 4 łyzki masła 1/4 kubeczka bułki tartej 4 suszone figi drobno pokrojone 1/2 łyżki listków tymianku 2 łyżki koniaku ok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (ty le ,żeby zakryć mięso) przygotowanie Farsz na patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany(...)czasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z ziemniakami. Smacznego
Stare Garyświęta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu
Czerwień i błękitbazylia, no cóż..Dobrze chociaż , że makaron Malma mnie nie zawodzi! Więc my sobie dziś zrobimy coś orginalnego i nie zajmującego ręce. Salsa będzie nam pyrkała na boczku. A my zajmiemy się czymś innym. Jeśli będzie wykonana tradycyjnie, to wez garnek, włóż do niego świeże pokrojone na ćwiartki pomidory, kilka ząbków czosnku i pieprz, oraz całe listki bazylii. Doprowadz(...)Dlatego na Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś
Z Kuchni Do Kuchnizagotuj wodę z ryżem i gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności(...)cebula zarumieni się dodaj pomidory i podsmażaj chwilę do wydzielenia się soku dolej 200 ml wywaru drobiowego, dodaj czarny pieprz i szczyptę cukru lub stewi, aby delikatnie osłodzić sos zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Wywar Etap II przelej powstały wywar pomidorowy do blendera i dokładnie zmiksuj przetrzyj całość przez sitko z powrotem do szybkowaru dolej pozostałą część
Szybko Szybkowarcodziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu(...)odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu . Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia PatiZapraszam więc do kolejnej edycji, tym razem zapewne latem i przy tej okazji pamiętajcie, by zawsze wklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA(...)Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120 g startego sera bursztyn, 4 łyżki majonezu, 4 liście sałaty karbowanej, kilka kropel oliwy truflowej W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę b oczek. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgery(...)obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garówkokosowym lekkim sosiku zagęszczonym podpieczoną duszoną cebulką.To jest pyszne :) Zupełnie z zaskoczeniem dla samej siebie i całkowicie spontanicznie kupiłam jakiś czas temu drobiowe serduszka.Weszłam do rzeźnika po boczek na leczo węgierskie i zobaczyłam już oczyszczone drobiowe serduszka i żołądki.Kupiłam porcję serduszek.Tak mnie po prostu naszło.Może dlatego,że nie było ich u mnie w kuchni już(...)wolno się dusiły pod pokrywką.Płyn nie powinien całkowicie zakrywać serduszek.W trakcie duszenia uzupełniać wodą lub bulionem ubywający płyn.Cebula powinna dusić się wolno,rozgotować się i naturalnie zagęścić sos. Na koniec dorzucić posiekaną drobno papryczkę chili i śmietanę lub serek. Podgrzać bez zagotowywania,doprawić sola i pieprzem Podać z białym ryżem lub z chrupkim pieczywem
Sztuka gotowania w/g Samirymieszanką nacieramy dokładnie kiełbasy i boczek. Całość zalewamy piwem, przykrywamy i chowamy na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem odsączmy mięso z zalewy, owijamy kiełbasy w plastry boczku i spinamy je wykałaczką. Grillujemy na złocisty kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują(...)skrapiamy z obu stron oliwą. I chowamy do lodówki. Robimy farsz: paprykę, pieczarki i dymkę kroimy w kostkę, taką nie za małą. Wrzucamy do miski, solimy, dajemy troszkę oliwy, sosu sojowego, mieszamy i wykładamy na tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane
Marder&Marder ManufactureNieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże(...)względnej miękkości – uważając jednak, by jej nie rozgotować. Mrożona brukselka będzie miękka po 5-7 minutach gotowania, świeża wymaga więcej czasu. Klopsy i brukselkę wkładamy do patelni z sosem. Lekko mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy. Podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-164 {margin: auto;} #gallery-164 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width
Kulinarna PokusaZapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj . To zielsko
Mia Cucina Sofietakrotnie. Wykonanie kiełbasy słoik - owej Mięso i boczek myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso(...)ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów. 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej
Różowa kuchnia