problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe , ziele angielskie , a przeważnie przyprawa Pasztet - typ kogutek(...)było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa
Kuchnia Danusigrubości około 1 cm. Z opakowania moreli odkładamy ok 6 sztuk. Pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i lekko miksujemy. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną(...)pieczenia przykrywamy folią aluminiową. Po pieczeniu schab wyjmujemy z naczynia i zlewamy do garnka płyn z blaszki ( jeżeli trochę się przypaliło, wlewamy trochę wody, ale nie skrobiemy aby później sos nie był gorzki ). Do zlanego płynu dolewamy tyle wody aby całość miała około ½ l. Dodajemy kostkę bulionu, pokrojone pozostałe morele, gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy. Dodajemy 100 ml słodkiej
Smaki Ewypłat - najwygodniej włożyć mięso między folię spożywczą lub do foliowego woreczka Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować dosyć grubo musztardą, rozłożyć plaster boczku, posypać kaparami i szczypiorkiem, położyć suszony pomidor. Zrazy zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić(...)Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 - 11 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię, przecierając przez sito. Można zagęścić masłem i śmietaną. Doprawić, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Do gotowego sosu włożyć mięso ( można wyjąć wykałaczki
Stare Garymożna je lekko posolić. Szaszłyki: marynowana przez 48 godzin wołowina , cebula , świeża czerwona papryka , wędzony parzony boczek . Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut - takie patyczki nie przypalają się podczas grillowania. Szaszłyki(...)sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;) Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaGotowe ciasto francuskie? Tak czasem używam, nie mam ochoty, ani czasu na składanie, wałkowanie, składanie, wałkowanie i tak cały czas. Ale ciasto do pizzy, to w
Brzuszki Łakomczuszkipszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów - świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło to co mało spodziewane! Przynajmniej dla mnie! Mimo różnych(...)niego domowego fast fooda! Kiedy ciasto na pity wyrastało, a potem pięknie rumieniło się i rosło w piekarniku my mogliśmy zabrać się za przygotowanie pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem. Rozdzieliliśmy farsz między całą grupę i lepiliśmy w najlepsze - jakoś do lepienia pierogów nie mam zbyt dużych ciągot, tak tam było szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie
Plate of Joykabanosami, którą zrobiłam dziś na obiad. Smakowite połączenie wędliny, makaronu, pomidorów i sera zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Polecam. Składniki: • 150 g kabanosów wieprzowych lub drobiowych • 100 g chudego boczku • 400 g makaronu np.: świderki, kolanka • ½ puszki pomidorów bez skórki • ser żółty • przyprawy: oregano, pieprz, sól, zioła, np. dalmatyńskie • duża cebula • ząbek czosnku • olej Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować(...)wędliną i cebulką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej lekko natłuścić je olejem). 5. Pomidory zmiksować z przyprawami i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. 6. Makaron z wędliną polać sosem pomidorowym, posypać garścią sera startego na dużych oczkach tarki, przemieszać. 7. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym serem. 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. 9. Podawać
W mojej kuchniudziwnione zrazy i do tego pyszne. Mięso wołowe pokroić na plastry, mocno rozbić na cienkie płaty. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym płacie położyć słupek boczku wędzonego, słupek ogórka kiszonego, kilka wiórków cebuli. Dokładnie zawinąć i spiąć wykałaczkami, żeby podczas smażenie się nie otworzyły. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć zrazy na złoty kolor. Pod koniec dodać(...)wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo, to wszystko zależy jak jest wołowina. Podczas gotowania trzeba kilkakrotnie podlać wodą i zamieszać.Sos można zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu, dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Kuchnia Pokoleńczerwoną papryką to danie idealne na grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka 4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka(...)części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćsię po okolicy kot. Na takie jedno jajko po benedyktyńsku potrzeba 2-3 plastry boczku, więc tyle kotów własnie koło was powinno się kręcić. Zatem wołacie koty, oddajecie im boczek i już nie zawracamy sobie tym tematem głowy. Robimy szpinak: rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cienko pokrojony ząbek czosnku. Taki nie za mały ten ząbek. Smażymy cały czas mieszając(...)smaku i podsmażamy mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach szpinak jest gotowy, aromatyczny i pyszny. Na podgrzanego w piekarniku tosta kładziemy solidną porcję szpinaku, na to jajko, polewamy sosem holenderskim, posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną szczypiorku. Niebo w gębie! Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturełyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję(...)się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji. Grillowaną wątróbkę indyczą podałem na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata
Mechanik grillujesera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzany m masłem. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na końcu dodać fetę i ser pleśniowy. Pierś przekroić(...)każdej strony (do czasu, aż się ładnie zarumieni). Usmażoną pierś kurczaka przełożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić sos. Wlać na nią wino - trzymać chwilę na ogniu niech odparuje alkohol, dodać bulion i śmietankę, zagotować. Pierś kurczaka wyjąć, pokroić, polać sosem, posypać szczypior kiem , pistacjami i..................... Smacznego
Gaździnka warzypieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto i tak urośnie w piekarniku(...)minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie
Cooking Monsterkilka razy mięso zmiksowałam, można też ręcznie je posiekać nożem) 3. Boczek wędzony drobno pokroić. 4. Wątróbkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. 5. Mieszamy cebulę z boczkiem, wątróbką i boczkiem wędzonym. Dodajemy zmiażdzony czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do lekko naoliwionej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większego naczynia/foremki i wlewamy gorącą wodę do połowy(...)przykryć ją folią, na to położyć kawałek wyciętego kartonika (chodzi o równomierne obciążenie) a na to położyć np. puszki i taką konstrukcję wstawić do lodówki na noc. Podawać z sosem żurawinowym i/lub ogórkami kiszonymi lub korniszonami. Smacznego Post Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmożna odrobinę więcej) 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki koncentratu koperku Dodatkowo: 150g pieczarek + 1 łyżka masła do smażenia + sól 80g żółtego sera 50g dowolnej wędliny (u mnie szynka i boczek parzony) Wierzch: 50g żółtego sera szczypiorek do posypania Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem(...)piec (do tzw. suchego patyczka) około 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroiło. Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem
Di gotujeidealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście sporo śmiechów przy naszym stole. Ale wracając do jedzenia(...)danie było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające
sierotka maRysia w kuchniŚliwki kroimy na mniejsze kawałki. 1/3 z ich odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około 1 ½ - 1.45 godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około(...)możemy podlać trochę wody na blaszkę, wymieszać aby nic nam się nie zmarnowało). Podgotowujemy. Lekko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie odrobiną cukru ( według uznania ). Pokrojoną roladę podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyBardzo lubię fasolkę po bretońsku, jednak nigdy nie przepadałam za jej tłustą wersją z boczkiem i kiełbasą. W tym przypadku wybrałam soję, która mimo dość dużej kaloryczność w porównaniu do fasoli charakteryzuje się sporym udziałem białka (34,4g/100g). Składniki (na około 3 porcje): 3 szklanki ugotowanych ziaren soi 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy w słoiczku z marketu NETTO) 4 kabanosy(...)teflonowej patelni,aż się zbrązowią dodajemy soję, mieszamy i podsmażamy kilka minut koncentrat mieszamy z wodą i wylewamy na patelnię dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos pomidorowy zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem najlepiej smakuje na następny dzień kiedy sos pomidorowy przegryzie soję ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkroimy pod skosem w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Boczek kroimy w cienkie paseczki, po czym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa(...)godziny). Jeśli wina jest za mało, to dolewamy wody - tyle, aby ciecz tylko przykryła składniki potrawy. 6. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (opcjonalnie). 7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem. Wołowinę po burgundzku podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciepłą, chrupiącą bagietką. I koniecznie
W kuchni Katiefeijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele. Nigdy wcześniej nie miałam styczności z kuchnią brazylijską, dlatego ciężko było mi znaleźć jakiś podstawowy przepis w polskim internecie. W końcu z pomocą(...)jest to moja autorska wersja tej potrawy. Wyszło bardzo smacznie, aromatycznie i baaardzo pikantnie. Potrzebne nam: - 30 dag wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra
W poszukiwaniu inspiracji