boczek suszony - 1000 przepisów (strona:48/67)

ala-Mortadela ze słoniną 163

uznania ja dałem ten pierwszy -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3 g do całości -pieprz czarny 3 gr do całości -papryka czerwona słodka wędzona do osypania słoniny pokrojonej w kostkę, wypadku gdy będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi może dać ostrą Mięso: -szynka 800 g -boczek 400 g -słonina 300 g Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi ruskie 184

suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2  średnie cebule sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

Czerwień i błękit
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 161

ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :)Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię.Składniki:borowiki (ja miałam suszone) - garść200g pieczarekbulion (ja miałam drobiowy

Walijskie Pichcenie
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 139

laurowe. Jeżeli masz-dodaj suszonego grzybka.Zagotować. 2.Zebrać szumowiny. Dodać posiekane warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz

Fiolka w kuchni
Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona 137

Składniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka

w mojej kuchni
własna wędzona kiełbasa paprykowa 221

łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( możemy  dodać więcej słodkiej papryki, ale wtedy uzyskamy wyrób bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki

Miód i pieprz
Zielono mi. Groszek w roli głównej 177

rozgrzewała, nieco cięższa za sprawą boczku odpowiednio syciła. Polecam Wam bardzo.Jedyne, co mnie rozczarowało, to kolor... Chciałam, żeby była obłędnie zielona, a jest raczej zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej.Krem z zielonego groszku z bekonemSkładniki:(na 4 porcje)300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)700 ml bulionu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazyliisok

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa suszona dojrzewająca 150

Kiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso(...)boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej kolendry- czosnek (lubię, więc dałam sporo)- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej

mojewypiekiinietylko
Zupa grochowa 182

kostkę wędzony boczek, a po kilku minutach ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ugotowany wcześniej, na wpół rozpadnięty groch. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zupa grochowa

MyCookBook.pl
Pieczony królik 205

jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł

Weekendy w domu i ogrodzie
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 225

łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku1 łyżka masła2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki

Stare Gary
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 235

suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji  pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30%  4 duże jaja świeżo zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony

Symfonia Smaków
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 152

rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec duszenia dodać dla koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć. Wielu top-shefów(...)spodu nabrało złoto-brązowego koloru. Wtedy kawałki mięsa obrócić i znów podsmażać bez mieszania by mięso było złociste ze wszystkich stron. Wrzucić do rondla cebule pokrojoną w ćwiartki, suszone przyprawy, ziele i listek laurowy, chili, plasterki kiełbasy oraz sól i pieprz do smaku. Czosnek przy długim duszeniu dodaję na samym końcu gdyż jego aromat jest najintensywniejszy na krótko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muffiny jajeczne z szynką parmeńską. 158

zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych upodobań. Składniki (na jedną porcję): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu) szpinak świeży (ok. garści) 2 kawałki suszonych pomidorów

zadanie-gotowanie