śmietaną i płatkami kwiatów Wild Rose Przystawka Południowe Przysmaki ( 19 zł ) - wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup(...)plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy
Atlas SmakówCIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki) 1,5 papryczki chilli 1 łyżka oleju rzepakowego 4 łyżki zimnej wody kilka metrów cienkiego jelita baraniego WYKONANIE Mięso kroimy na niewielkie(...)zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól
OstryKęsCIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki) 1,5 papryczki chilli 1 łyżka oleju rzepakowego 4 łyżki zimnej wody kilka metrów cienkiego jelita baraniego WYKONANIE Mięso kroimy na niewielkie(...)zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól
OstryKęswieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej papryki,1 łyżka majeranku,3-4 łyżki oleju.Mięso i wątrobę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć(...)grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :)Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej luksusowejok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody1/2 łyżeczki soli1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie: 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka ulubionych suszonych ziółok. 300 g półtłustego sera białegopieprzsól 1 łyżka oleju Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek(...)farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło
Czerwień i błękitinnej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać przed użyciem ) 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego koperku ( lub świeżego , posiekanego ) 100 ml śmietanki 30 % ( wiem bomba , ale tego smaku ,nie da żadna chuda -niestety ) pieprz do smaku łyżeczka mąki do zagęszczenia Dodatkowo : woreczek do pieczenia(...)musztardy , sól , pieprz i miód , a także czosnek niedźwiedzi , mieszamy ze sobą . Teraz ciut kleistej zabawy , gdyż najlepiej wetrzeć, powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód , boczki .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Wkładamy do michy , metalowej lub szklanej ( w plastiku może się zepsuć
Ogrodnik w podróżytopinamburu i sosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz(...)niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło je jedno - każda była pyszna! Były też w planie nasze rodzime schabowe! Jako bonus
Plate of Joydobre wykorzystanie jajek!I uwinęłam się, nim Gizmol wyrwawszy się z objęć Morfea, zatęsknił za kolejną dawką nabiału. Na śniadanie omlet z mikrofali 2 jajka 3 łyżki mleka łyżka suszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam(...)Pychaahaa! A na kolację pannkakkujemy. Tak dla odmiany od pankejkowania. I naleśnikowania. Które uprawiam z uporem maniaka. Szkoda, że to jedyny sport jak na razie. Coś czuję, że mi boczkiem wyjdzie. A miało być bez mięsa. Buhahaha! Naleśnik z piekarnika, czyli fińska kolacja szklanka mąki pszennej szklanka mleka szklanka śmietany 2 jajka 3 łyżki płynnego masła szczypta soli masło
bastalenamałych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytuObiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto(...)Ania z bloga Pani Paszczakowa GotujeMakaron z sycącym sosem z trzech serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis
Chilli Czosnek i Oliwapodrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity jak śmietana, ze świeżym czosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień(...)ciepłej wody 2 łyżki oliwy extra vergine 1 płaska łyżka stołowa cukru 2/3 łyżeczki soli 1 opakowanie drożdży instant SZYBKI SOS MARINARA 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka miodu 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Karo in the Kitchenwięc czas mocniej rozpalić grilla Jako że pora roku odpowiednia to na naszym grillu nie mogło zabraknąć również zielonych szparag. Zostały one najpierw zblanszowane, a następnie zawinięte w boczek. Boczek nadawał szparagom ciekawy słonawy smak Jedni czynnie pomagali przy przyrządzaniu poszczególnych potraw a inni skrupulatnie notowali wszystkie przepisy Panowie przygotowują kolejne pyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy(...)świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką
Kuchenne WariacjeFarsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy(...)ogień gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem. Smacznego
kgwjanczewosiebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta(...)zrobić tę francuską śmietankę w domu. Jak nie chce Wam się czekać aż 2 dni, to możecie zamiennie użyć zwykłej, polskiej śmietany 30 lub 36%. Słoik wyparzamy wrzątkiem i suszymy. Następnie wlewamy śmietanę 30 lub 36% (nie mieć mieć w składzie żadnych dodatków typu mączka, guma guar czy skrobia itp.) i dodajemy 3 łyżki maślanki (również bez dodatków). Dokładnie mieszamy
Nerds KitchenZapraszam więc do kolejnej edycji, tym razem zapewne latem i przy tej okazji pamiętajcie, by zawsze wklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA(...)autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog
Kuchenna KontrrewolucyaLubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków...ale dodałam przyprawy takie jak pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawę myśliwską..Przyprawy te nie są typowo przyprawami do ziemniaków...ale babka z ich dodatkiem smakowała wyśmienicie(...)karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek
Moje domowe kucharzenie