inne niż w lecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku, często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki(...)golonki wieprzowej 500 g łuskanego grochu 4 średnie marchewki dolna część selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Golonkę po opłukaniu włożyłam go garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda się zagotowała, wyjęłam
Kuchnia u Krysibardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania(...)czuję, że nadszedł czas na pasztety :)Składniki:2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg)1/2 dużej ugotowanej marchewki1 ugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy
W kuchni wieczoremżeby nasze kotlety nie były całkiem suche. Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki(...)mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku lub cząbru, suszonego lub świeżego posiekanego 2 płaskie łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki ostrej musztardy 1 płaska łyżka bulionu instant lub przyprawy a la vegeta (można
Kuchnia Prezydentowejdomu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :) Składniki - proporcje na 1 kg mięsa 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa ziele angielskie - 0,25 grama na kilogram mięsa czosnek - 1-2 gramy na kilogram mięsa(...)odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie ponownie dokładnie wyrobić farsz i przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie napełnić jelita, uformować kiełbaski i zawiązać końce. Suszenie Przygotowane kiełbasy powiesić w przewiewnym miejscu na 3 do 7 dni w temperaturze około 18-20 stopni, a następnie na około 2 tygodnie przenieść do chłodniejszego dobrze wentylowanego pomieszczenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyła taka ładna... Przygotowałam prażoną ciecierzycę na słodko, smak był ciekawy, ale nie na tyle, by podzielić się przepisem na blogu. To chyba nie nasza bajka ;) Gdy przyrządziłam swoje suszone pomidory w zalewie byłam z siebie dumna, niestety pomidory okazały się niewypałem, a zrobiona z nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić(...)Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy
Cooking Monsterdość chłodne nadal. Rozgrzewałam się dopiero po południu w promieniach Słońca, ale i tak przydało się wieczorem zjeść coś energetycznego. Stąd grochówka, która należy do moich ulubionych zup. Zamiast boczku dodaję do niej kiełbasę jałowcową ze względu na smak jałowca, który mi bardzo pasuje do grochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki(...)pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groch opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (przynajmniej 3 razy więcej niż grochu) i ugotować na miękko. Uwaga! Strasznie kipi, więc po zawrzeniu
Weekendy w domu i ogrodziejuż jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :)Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury, wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych, łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Kiedy mięso jest(...)ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: (na 2 porcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest(...)łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru: boczek około 2 plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż
KreatywnePinysposób, że ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki(...)które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny, albo przynajmniej smażyć je krócej. Można użyć również grzybów suszonych – ok. 15g suchej masy. W takim wypadku namaczamy je przez kilka godzin w wodzie i umieszczamy od razu w brytfannie, bez podsmażania. Upewniamy się, że na grzybach
Kulinarna Pokusakonkursu WINIAR z papirusem w roli głównej. Tym razem wykorzystałam Papirus z czosnkiem i ziołami oraz polędwiczkę wieprzową. Zrobiłam z niej medaliony otulone boczkiem. Dwa arkusze zużyłam do podsmażenia boczku i dwa do usmażenia medalionów z tym, że te przecięłam na pół aby łatwiej było mi przewracać medaliony na drugą stronę. Tak usmażone medaliony będą odpowiednie nie tylko na niedzielny(...)podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców. U mnie są to suszone śliwki i morele oraz fasolka szparagowa.” Czytaj więcej
Wiem co jemoczywiście smakowicie wyglądać. Jeżeli macie już dość jajecznicy, jajek na miękko lub jajek sadzonych, to proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych(...)akurat miałam jeszcze mrożony liściasty, więc 5 zmrożonych kulek) 2 średnie pomidory (mogą też być pomidorki koktajlowe) ser żółty 4 duże plastry 2 łyżki mleka bazylia (świeża lub suszona) S&P Jeżeli mamy dużą patelnię teflonową którą będziemy mogli włożyć w całości do nagrzanego piekarnika to bierzemy właśnie taką, jeżeli nie mamy to nic, damy radę. Patelnię
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo delikatne kotlety rybne. Z reguły robie kotlety z ryb dodając do nich zmielony boczek by nie były suche. Gdzieś wypatrzyłam pomysł na połączenie ryby z ziemniakami .Chodziło mi w zasadzie o wypróbowanie pomysłu na zrobienie kotlecików gdy zostanie nam usmażonej ryby i ziemniaków. Robi się je prosto- doprawiać można na różne sposoby. Czas: 30 minut Składniki: 2 małe filety(...)Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki
Buniabaje w kuchnichilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy(...)Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo: Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka
OstryKęssolą i pieprzem do smaku. Smażyć, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Suszone grzyby posiekać drobno i dodać do kaszy razem z wodą. Na patelnię wrzucić kaszę z suszonymi grzybami i jeszcze chwilkę podsmażyć. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami(...)nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na stolnicy. Lekko muszą się osuszyć. Przygotowanie boczku – rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć pokrojony boczek w kostkę. Tłusta część boczku powinna się stopić. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć, aż cebulka zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni
Kuchnia Pokoleńszparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego(...)się wydać dziwne, ale wierzcie mi – jest genialne. Macie odwagę? Tarta ze szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam
ladykitchen