boczek suszony - 1000 przepisów (strona:45/67)

Fasolka po bretońsku 132

zielem angielskim gotować na małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne

Di gotuje
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 201

kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, seler, por, cebula) 40 g suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka ok 60  g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć

Stare Gary
ROZGRZEWAJĄCY DESER 109

dzień czekolady warto więc go uczcić, no bo w końcu dzisiaj w boczki nie pójdzie :) Świętujecie ? Ja tak. Po plotkach z koleżanką i spacerze w deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka pomarańczowa

Kuchnia w opałach
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 151

TMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie(...)klasyczny lager też mógłby pasować, ale ja nie jestem znawcą piwa :) Składniki na 6 sztuk: Kruche ciasto 160 g mąki 120 g zimnego masła ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie

Pełny talerz
Penne arrabiata 154

Składniki: 300 g makaronu penne  100 g coppy lub boczku wędzonego surowego (można pominąć, albo zastąpić kurczakiem) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku  500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki  pieprz cayenne do smaku szczypta cukru sól kilka listków świeżej bazylii / suszona bazylia 70 g parmezanu  Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją

Malinowo w kuchni
Kapuśniaczek z młodej kapusty. 149

mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku koperek dla smakoszy, ale niekoniecznie kawałek żeberek, 3 plastry boczku wędzonego pokrojonego w kostkę vegeta, sól, pieprz, odrobinę octu, ale niekoniecznie ziele angielskie

Kuchnia Beaty
Włoskie śniadanie 348

również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek czosnku2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasysos1/4 małej cebuli2 ząbki czosnkupuszka pomidorówszczypta rozmarynułyżka suszonej bazylii150ml  wywaru z warzyw pół łyżeczki masła do podsmażenia cebuli i czosnku dodatkiświeże

W kuchni wieczorem
Szynka gotowana pikantna 364

innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny bigos staropolski . 557

wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej kiełbasy  2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku  1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od  Eco Blik   1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od  Eco Blik   2 łyżki oregano od Skworcu 2 łyżki(...)jałowca  3 liście laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki   1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku  5 suszonych grzybów  Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy

Sama słodycz i szczypta chili
Duszona słodka kapusta 229

wytopienia się tłuszczu. Podsmażone boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty na ok. 10 minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny). Uwagi Jeśli nie mamy świeżego (lub mrożonego) lubczyku, możemy użyć 1/2 łyżeczki suszonego, dodając(...)gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym 200

sosie pomidorowym - przepis: Składniki: 1 długa laska ulubionej kiełbasy (+ kawałek boczku pokrojonego w kostkę - opcjonalnie) puszka ciecierzycy 1 średniej wielkości cebula średniej wielkości cukinia 1 puszka pomidorów sól (do smaku) pieprz cytrynowy (do smaku) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego posiekana natka pietruszki do posypania 1-2 łyżki oliwy

Moje Qulinaria
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 241

regionie Polski gotuje się go i podaje trochę inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy, w śląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków

Karo in the Kitchen
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 148

drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach

Kulinarny karnet Christophera
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 217

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w centymetrowe kawałki. Bakłażana w kostkę, około centymetrową. Szpinak kroimy na drobniejsze, 2 cm kawałki, bez łodyżek. W mniejsze kawałki kroimy wędlinę, boczek, a jeśli używacie kiełbasy – pokrójcie ją w półcentymetrowe plasterki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy wędliny, czekamy chwilę mieszając, aż zdążą się lekko podrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy(...)papryczka chili lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka soli 1 szklanka szpinaku (baby, lub szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej

Karo in the Kitchen
Pasztet wieprzowy z grzybami 126

wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania