boczek suszony - 1000 przepisów (strona:38/67)

Bigos ze słodkiej młodej kapusty 129

grilla i nie tylko.. . SKŁADNIKI: 1 duża główka kapusty około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru

Kuchnia Beaty
Barszczyk czerwony na wędzonce 134

który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale.SKŁADNIKI1 kg buraków20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej 20 dag szynki20 dag boczku pęczek włoszczyzny1 listek laurowy3 ziela angielskiesól , pieprz do smakudwa ząbki czosnkukilka suszonych grzybów1, 5 litra wody1/2 litra zakwasu buraczanego  (jak nie mamy zakwaszamy winnym octem)  WYKONANIEDo wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 174

miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy(...)CEBULI:Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła do smażeniaCebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos 208

potrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino(...)kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego

Kulinarna Pokusa
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 207

oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka pizza na cieście francuskim 488

cieście francuskim  - 1 opakowanie ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki(...)Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce.  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto.  4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy do piekarnika.  Zapiekamy przez 12 minut w 220 stopniach

Sajkofanka smaku
Kartacze 161

łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony do okraszenia cebula - 1 szt  PRZYGOTOWANIE: FARSZ   Mięso zemleć w maszynce.  Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie(...)ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól.  Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić.  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski.  Gotować w osolonej wodzie

Kuchnia Danusi
Bourguignon z kurczaka 349

mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać.Składniki:80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry250g pieczarek małych lub średnich pieczarek125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę16 szalotek2 zmiażdżone  ząbki czosnku2/3 szklanki białego burgundzkiego wina2/3 bulionu drobiowegobouquet garni (zastąpiłam(...)łyżka suszonej mięty)mąka i oliwado podania polecane:grzanki (kromki) i zestaw gotowanych warzywOsobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek

W kuchni wieczorem
Pasztet z królika 177

obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika   i udka(...)włoszczyznę,  ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz   drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce

W kuchennym oknie Ewy
Risotto ze szparagami 143

bulionu, wina, parmezanu i cierpliwości. Mamy sezon na szparagi, które wszędzie pojawiają się na dwa sposoby – pieczone z boczkiem lub podawane z sosem holenderskim. Owszem, to jest fajne i dobre, ale zróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około

ladykitchen
Zimowa pizza 157

śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku i łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz dodatkowo: 1 duży burak 150 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 150 g wędzonego boczku 1,5 czerwonej cebuli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1025

chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki

Słodkie okruszki
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 231

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy

Kuchnia co dnia
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 183

łopatką, ale można użyć dowolne mięso) - 2-3 plastry chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 2-3 ząbki czosnku - 2 słoiczki po 400g domowej passaty - 220g włoszczyzny w słupki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 2 szczypty suszonego oregano lub bazylii (lub dowolnych ziół), można pominąć - sól i świeżo mielony pieprz(...)mnie orkiszowe świderki) - starty na tarce lub pokrojony w wiórki parmezan lub inny ser dojrzewający np.grana padano Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, dorzucić pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć (do miękkości cebuli). Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zamieszać. Do garnka dodać mielone mięso i co jakiś czas mieszając

Smaczne Zdrowe
Pasztet tradycyjny 176

Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek

Pełny talerz