boczek suszony - 1000 przepisów (strona:47/67)

Quiche ze szpinakiem 179

masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną. Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło. Quiche nigdy nie jest słodkie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 g maki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu

W kuchennym oknie Ewy
Pieczony Boczek w Piwie 106

Składniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka masełka czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia

ClauditteMissCooking
Ktoś nam podłożył świnię! …. 186

Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) –  moje żeberka glazurowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 181

wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić mleczko i mąkę kokosową z wiórków kokosowych. 183

temperatury 80 stopni C i suszymy w nim wiórki otwierając co 15 minut drzwiczki i delikatnie mieszając. Po około 45 minutach mąka jest gotowa.      Na wierzchu schłodzonego mleka utworzy się twardy, biały tłuszcz, wyglądem przypominający smalec, to jest właśnie olej kokosowy, bardzo zdrowy, jedyny, który nie odkłada się "w boczkach". Ostrożnie go zdejmujemy i przechowujemy

Rozpustne gotowanie
Zupa krem z cukinii 232

ptysiowym  lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków   30 dag zielonych szparagów  masło klarowane przyprawy, ilość wg gustu: pieprz bałkański zioła prowansalskie pieprz cytrynowy imbir papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią kostka

Takie tam pichcenie
Pascha w wersji light 167

wielkanocny deser, który nie pójdzie w boczki;) Składniki: 250 g twarogu chudego (zmielonego) 250 twarogu półtłustego (zmielonego) szklanka mleka 2% 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki ksylitolu laska wanilii pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej podprażyć je wcześniej w piekarniku i pozbawić skórki) pół szklanki orzechów włoskich 2 łyżki wiśni suszonych - jeśli nie pilnujecie kalorii i cukru może

Kulinarne Inspiracje
Maślany bigos z młodej kapusty 295

przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 szt. * masło- 200 g * oliwa z oliwek- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * ziele angielskie

Kraina Miodem Płynąca
Grillowanie 101

kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych przez praskę) oregano suszone bazylia suszona musztarda Ilość składników dobieramy

ClauditteMissCooking
parzona domowa kiełbasa krakowska 242

zacznę od jednego z moich ulubionych. Od kiełbasy krakowskiej. składniki  1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( np. kawałki pozostałe z wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) mieszanka peklująca   ( ilość podana całość) sól kamienna(...)mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas.  cukier brązowy 8 g ziele angielskie 2 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny 4-5 ziaren 1 łyżeczka czosnku suszonego  sposób wykonania  mięsa  myjemy i wkładamy do  naczyń, przy czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w oddzielnym naczyniu. Do moździerza wkładamy  ziarno ziela angielskiego, gorczycę

Miód i pieprz
wiejska podsuszana kiełbasa 166

łyżka białej gorczycy 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( ewentualnie inne przyprawy lecz należny zachować umiar) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę

Miód i pieprz
Zupa musztardowa holenderska 206

dobrze podana (z grzankami, boczkiem// wędzonką, serem etc) jest wykwintna i na pewno niezwykła. Warto wiedzieć, że już starożytni Rzymianie przypisywali musztardzie właściwości lecznicze, a papież Klemens VII lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem”. Oprócz holenderskiej odmiany zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać

Pociąg Do Kuchni
Drożdżowa tarta ze szparagami. 167

krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około 1,5 szklanki ciepłego mleka

ladykitchen
ala-Mortadela ze słoniną 176

uznania ja dałem ten pierwszy -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3 g do całości -pieprz czarny 3 gr do całości -papryka czerwona słodka wędzona do osypania słoniny pokrojonej w kostkę, wypadku gdy będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi może dać ostrą Mięso: -szynka 800 g -boczek 400 g -słonina 300 g Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi ruskie 203

suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2  średnie cebule sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania