Byle nie czekoladowy! Może... bezowy, ...albo chałwowy? A najlepiej jakby jedno i drugie było!" W związku z tym, pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła 140g cukru(...)łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec całość hurtem i potem przekroić. Czekoladę roztapiamy w naczyniu zanurzonym w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na pianę. Mieszamy mąkę
Moje Pyszne Siódme Nieborzadkim gościem, to od razu wiedziałam co zrobię. Możecie oczywiście zrobić ten bezowy tort z mniejszej ilości białek. Musicie jednak proporcjonalnie zmniejszyć ilość cukru. A do przygotowania mojego tortu bezowego potrzebujemy: 17 białek 500 g cukru szczyptę soli lemon curd z TEGO przepisu 100 g jogurtu naturalnego 1 limonkę Białka wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Praktycznie od samego(...)Pieczemy w temp. 130 stopni, grzałki góra-dół z termoobiegiem przez 3 godziny. Niestety trwa to długo, ale musimy porządnie wysuszyć naszą bezę. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy jeden blat na paterę. Nakładamy krem, czyli lemon curd wymieszany z jogurtem. Nakładamy na wierzch drugą bezę, smarujemy niewielką ilością kremu i ścieramy na nią skórkę z limonki. Schładzamy i przechowujemy
Marder&Marder Manufacturetorebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć. Są wspaniałe. Kruchy spód, krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone(...)kulę, owijamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Foremki na tartaletki smarujemy masłem, około 9-10 sztuk. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kształt nieco większy niż foremką, wyklejamy ciastem formę, brzegi również. Cisto nakłuwamy widelcem i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto na każdej tartaletce przykrywamy papierem
Made By Mom And Sonsama nazwa mówi: to poezja! Zrobiłam je tuż po Świętach na dość ważną okazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne(...)pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Składniki na bezowe wierzchy: 8 białek 200 g cukru 100 g siekanych orzechów włoskich Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do powstania lśniącej masy. Wykonanie ciast z orzechowymi bezami ( do dwóch
Domowe ciastamasę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować(...)cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić. 5. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy. 6. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować. 7. Blaty ciasta przekładać masą kawową. Smacznego. Dodaję do akcji
W mojej kuchniPotrzebujemy: - 50 g przegotowanej wody, - 50 g mąki żytniej razowej, typ 2000. W wyparzonym litrowym słoiku wymieszać mąkę z wodą, przykryć bawełnianym ręcznikiem lub gazą i postawić najlepiej na blacie kuchennym na 24 h. Dzień drugi, trzeci i czwarty Godzina 20:00 Robimy to samo, co dnia poprzedniego przez kolejne dni, czyli dokarmimy zakwas - dodajemy do naszego słoika z zakwasem(...)Ostatni raz dokarmiamy zakwas i po kolejnych 12 godzinach możemy na nim upiec pierwszy chleb. Zakwas na początku będzie miał szarobury kolor, ale z dnia na dzień będzie nabierał beżowej barwy i będzie pachnieć kwaskowato. Będzie zwiększał swoją objętość. Co dalej z zakwasem? A no ostatniego piątego dnia odkładamy 3 łyżki zakwasu do innego słoiczka, przykrywamy ręczniczkiem lub gazą
Delicious Titbitsmojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną Jeżeli piekliście kiedyś Pavlovą z mojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy(...)kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 500 ml śmietany 30 % schłodzonej
moj przepis naDokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :) A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina na krem 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru(...)mąkę i ocet ciągle miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 18 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki
Kuchnia w opałachlodówce, świeżo przełożony tort bardzo ciężko pokroić na ładne kawałki. Polecam Wam także przepisy: – tort wiśniowy – tort bezowy z malinami – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami Przygotowanie : 2 h + chłodzenie Składniki: 3 jajka 150 g mąki pszennej 130 ml oleju 300 g brązowego cukru 60 g kakao lub na pół(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoce do ozdobienia tortu – świeże owoce takie jak truskawki, borówki, jeżyny, kiwi, dodatkowo możesz użyć listków mięty tuż przed podaniem. PRZYGOTOWANIE: Blaty tortu: do miski dodaj jaja, mleko, olej. Za pomocą trzepaczki wymieszaj całość aby roztrzepać jaja i połączyć z pozostałymi składnikami. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier, sodę
nietylkopasta.plkwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta to pychotka ;) PANI WALEWSKA (PYCHOTKA) źródło przepisu: mojewypieki // blacha 25x33cm Kruche blaty: ~500 g mąki pszennej ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 szklanki cukru pudru ~200 g masła ~6 żółtek (białka zostawić do bezy) Wszystkie składniki zagnieść na gładką(...)płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu
chili & sugarpapierem do pieczenia a następnie ciastem wylepić dno blaszki. Piec w temperaturze 190 0 C do momentu zrumienienia, czyli ok 10-15 minut. Przygotowanie bezy wg przepisu na tort bezowy , ale z użyciem erytrolu: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować dno formy, w której pieczone było kruche ciasto. Użyć zimnych białek, które zostały z przygotowywania ciasta kruchego. Erytrol zmielić(...)miąższu czy pestek. Sok dodać powoli do piany i delikatnie wymieszać. W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 150°C (termoobieg). Na przygotowany papier wyłożyć delikatnie masę i uformować płaski blat w odrysowanym od formy miejscu. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120°C i piec bezę przez 1,5 – 2 godziny bez jakiegokolwiek otwierania piekarnika. Po upływie 1,5-2 godzin
Ola la LCHFjuż po przyjęciu komunijnym, do którego strasznie, ale to strasznie się przygotowywałam. Teraz mam wszystko za sobą i w końcu mogę wrzucić choć jeden zaległy post. Pyszny torcik bezowy zrobiłam jakiś czas temu. Okazał się delikatny i wspaniale kruchy. Jedyny defekt to bardzo szybko nabiera wilgoci i nie należny go zbyt wcześnie przekładać bitą śmietaną(...)góry dnem, cała masa zostaje w środku. Na papierze do pieczenia rysuję koło i wypełniam je piana z białek. Do rękawa cukierniczego nakładam trochę piany i na około blatu wyciskam niewielkie kleksiki. Gotowy blat wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 45 min. Najlepsza temperatura to 110'C-120'C, ale wtedy, czas suszenia,się wydłuża. Sprawdzam, dotykając
Ciasteczkowy Potwórsię silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie(...)Reasumując - robot kuchenny MRK-05 cechuje wiele pomysłowych i bardzo przemyślanych rozwiązania, które ułatwiają codzienne prace w każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie :) Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoraz ostu balsamico, to dzięki tym dodatkom wychodzi idealna i leciutko ciągnąca. Polecam Wam także przepisy: – tort wiśniowy – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z malinami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami beza z owocami – pavlova Przygotowanie : ok 4-5 h Składniki: – 5 białek z jajek w rozmiarze M lub 4 z rozmiaru(...)święcącym odcieniu. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet a następnie zmiksuj do połączenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę białkową przełóż na blachę tworząc wysoki blat. Boki wyrównaj łopatką lub łyżką. Piecz przez 30 minut w 120 st C a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz kolejne 3 h. Po upieczeni wyjmij bezę
nietylkopasta.plKruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru(...)dużych jaj 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli Na samym początku należy przygotować kruche ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Na blat wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki (zimne!) masło. Za pomocą noża składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec wsypać szczyptę soli i dodać żółtka. Za pomocą
Ugotować