blaty bezowe - 326 przepisów (strona:8/22)

Malinowa chmurka na biszkopcie 305

zastygni ę t ą galaretk ę nak ł adamy drugi blat posmarowany drug ą po ł ow ą kremu Smarujemy go reszt ą kremu. Na wierzch k ł adziemy blat bezowy. Nie przykrywa ć ju ż gotowego ciasta, bo beza zmi ę knie i nie b ę dzie chrupi ą ca! Blaty najlepiej upiec dzie ń wcze ś niej. Malin

Takie tam pichcenie
Pavlova 199

dzieciństwa, kiedy Mama na zakupach zawsze mi kupowała takie lody. Fajnie, że ponownie mogłam wrócić do dawnych smaków.  A dzisiaj zapraszam na pyszny torcik Pavlova. Składni ki: 2 blaty bezowe Firmy  MAKO  ( w opakowaniu są 3 szt) bezy cytrynowe  MAKO 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ulubione owoce

Gosia gotuje
Pavlova leśna 206

Miał być tort bezowy, ale zapomniałam o pierwotnej wizji i zamiast trzech bezowych blatów upiekłam jedną większą... Więc skończyło się pavlovą z leśnym, lekko przełamującym słodki smak, akcentem - z malin i jeżyn. Z delikatnym, puszystym kremem, niezbyt słodkim. A nad tortami bezowymi będę musiała popracować, więc może i niedługo zrealizuję tamten plan ;) Składniki Beza 170 ml białek (4 białka

Słodkie inspiracje
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 173

mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa.  Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza  jest mocno słodka. Oto czego potrzebujemy: - 6 białek - 150 g cukru - 100 g cukru pudru - 200 g orzechów laskowych(...)podawać.     Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem, lekko docisnąć, dbając, by go nie pokruszyć. Tort wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oczywiście zdejmujemy obręcz tortownicy, zresztą jej użycie nie jest niezbędne, ponieważ

I tu będę miała takie te
Tort bezowy 200

też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami. Pojedyncze blaty bezowe mają u mnie 16 cm średnicy, urosną nieco przy pieczeniu, dlatego średnica tortu będzie większa. Składniki: 3 duże białka 180 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku

Ciastkozercy
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 249

zawsze lubiliśmy wszystko co bezowe. Od najmłodszych lat urodziny i ważne chwile w życiu świętowaliśmy tortami bezowymi. Dla nas to była zawsze rozkosz dla podniebienia - połączenie różnych tekstur - od delikatnego kremu po cudowną chrupkość  bezy. Choć u nas głównie było to klasyczne połączenie smaków - czekolada czy orzechy, to dziś chcemy zaproponować Wam troszkę inną wariację smaków ;) Do ubitych białek(...)Idealnie słodkie, soczyste i lepiej jak my kupcie dwie sztuki, bo to co nie wykorzystacie do tortu z pewnością zjecie podczas pracy ;) U nas tak właśnie było ;) Składniki na blaty bezowe: 7 białek, szczypta soli, 350 g drobnego cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 50 g wiórek kokosowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić białka

Plate of Joy
Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone 224

Składniki 10 białek 0,5 kg cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej serek mascarpone 0,5 l śmietany kremówki cukier wanilinowy 2 łyżki cukru pudru truskawki Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie blatów bezowych: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (najlepiej łyżką). Pod koniec […] Artykuł Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Dacquoise 241

moim domu powstał mój debiutancki Tort Dacquoise. Na dużej blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy ok 20-22 cm. 2 bezowe blaty: 6 dużych białek szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu ryżowego/jabłkowego 8 suszonych daktyli pokrojonych na drobną kostkę Białka ubijamy na sztywną(...)się on rozpuści. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dolewamy łyżeczkę octu i miksujemy. Na koniec dodajemy daktyle i delikatne mieszamy. Kilkoma szybkimi ruchami rozkładamy masę bezową na wyrysowanych okręgach i delikatnie wyrównujemy ją. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika (opcja góra/dół bez termoobiegu) i pieczemy bezę w takiej temperaturze 5 minut. Następnie zmniejszamy

Emskie Smaki
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 160

coś absolutnie zachwycającego. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – tancerki, dla której został po raz pierwszy przygotowany. Uważa się, że pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii.   Blaty bezowe Jak zrobić bezę opisałem w tym wpisie. Sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną dodajemy pod koniec ubijania. Przeczytaj cały przepis - Pavlova z bitą śmietaną i owocami at AleTorcik

AleTorcik
Tort bezowy Lusette 175

Lusette , wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom wcale nie trudny do wykonania, można torcik  jeszcze polać sosem karmelowym ale uznałam że dość słodyczy! Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm: 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki

Wanilia i Kardamon
Tort bezowy słodko - słony 203

orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać by jeszcze zmniejszyć jego słodkość;)Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kuchni Lidla.Przepis z moimi modyfikacjami:Blaty bezowe:6 białek100 g cukru100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji)50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji)100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki(...)posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc dwa krążki - jeden może być trochę mniejszy. Łyżką strzepimy wierzch krążków. Pieczemy ok 1h. Upieczone blaty studzimy.100ml śmietanki wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto Ponczowy Pląs 156

szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową:   500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski

Domowe ciasta
Torcik bezowy z kremem kawowym 175

piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wszystkie składniki na krem kawowy umieść w misie miksera i ubij do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem podziel na 2 części i przełóż nim  blaty bezowe. Udekoruj świeżymi owocami.  Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
DESER TRUSKAWKOWO-BEZOWY 167

jeszcze wszystko posypane płatkami czekoladowymi- mniam, to musi być pyszne... :-)Składniki:- schłodzona śmietana kremówka 30% (u mnie ok.400ml)- truskawki (ilość dowolna) - najlepiej schłodzone- beza (u mnie ok 1/3 blatu bezowego) lub kupne beziki- płatki czekolady (u mnie słodzone ksylitolem)Śmietanę ubić w misie miksera na sztywno (uważać by nie powstało masło).Bezę połamać na mniejsze kawałki.Truskawki umyć, odszypułkować

Smaczne Zdrowe
Bezy z kremem straciatella i truskawkami 252

zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada

https:KKuchniaMniam