blaty bezowe - 326 przepisów (strona:10/22)

Tort bezowo- jagodowy 189

jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy- nie pomyślałam jak zaczęłam piec bezowe blaty, że przecież nie przełożę kremem w sobotę, by na niedzielę był gotowy, bo blaty tak nasiąkną, że zrobi się jedna wielka papka. Dlatego krem jest najzwyczajniejszy, na kremówce, z mascarpone(...)zapraszam na przepis i zaręczam, że tort nada się na każdą okazję, więc nie zwlekajcie do przyszłego roku tylko przygotujcie go już teraz. To był mój debiut w tortach bezowych, ale już wiem, że pojawią się kolejne :) Składniki na tort o śr.ok 18cm Bezy: 6 białek 350g drobnego cukru kryształu 2 łyżki soku z limonki 2 płaskie łyżki mąki

Kuchnia w czekoladzie
Drugi przedstawiciel sezonu tortowego 169

gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe (300g) kilka małych bezików masa cytrynowa: 1 szklanka soku z cytryny  skórka z dwóch cytryn 1 1/4 szkl cukru 6 jajek 75 g masła 400 ml śmietany 30% skórka cytrynowa(...)paseczki z cytrynowej skórki i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i delikatnie ściemnieją. Wyciągamy je i rozkładamy na płaskiej powierzchni każdą z osobna, by wystygły. Tort składamy przekładając blaty bezowe masą cytrynową. Dekorujemy skórką cytrynową i bezikami. Warto wstawić tort do lodówki (albo jeszcze lepiej zamrażalnika

Moje Pyszne Siódme Niebo
Wykwintna beza z truskawkami 147

padło pytanie o to, czy owa beza nie jest popularną Bezą Pavlovej - otóż nie. Beza Pavlovej różni się 'wypełnieniem' jest z samej ubitej śmietanki, składa się z jednego pulchnego blatu bezowego. Po prostu, różni się trochę podaniem. Dzisiejsza beza jest równie dobra, a nawet nieskromnie powiem, lepsza!Składnika:6 białek (wielkość M)330 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka(...)lodówki.Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki - rozcinamy na ćwiartki.Na wcześniej przygotowaną i całkowicie ostudzoną bezę nakładamy 1/3 śmietanki wymieszanej z 1/3 pokrojonych truskawek, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na truskawkową śmietankę  nakładamy drugi blat i ponownie smarujemy resztą śmietanki. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto trzymamy w chłodzie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto Pijana Chmurka 742

które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast.  REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę  (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania pół szklanki cukru pudru pół szklanki maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki(...)białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone alkoholem biszkopciki. Na biszkopciki wylewamy tężejącą galaretkę z dodatkiem malin. Całość przykrywamy blatem bezowym i lekko przyciskamy.  Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Jest to ważne, jeżeli chcemy, by beza kroiła się bez kruszenia.  Ogromnie polecam i życzę smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
TORCIK BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I ADVOCATEM 157

Nieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko piankowy środek. Krem, to bita śmietana i usztywniony żelatyną likier advokat.   Bezę i krem przygotowujemy 1 dzień przed planowanym podaniem i przechowujemy w lodówce.  Dekorujemy borówkami lub malinami, polewamy likierem(...)odstawiając z palnika, gdy tylko zrobi się płynna i lekko ciepła. Dodajemy likier jajeczny, mieszamy i wąskim strumieniem dodajemy do ubitej śmietanki. Miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na blat bezowy i na minimum 3 godziny wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy borówkami i likierem jajecznym

cool and minty
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 380

celu ubić śmietanę mikserem a następnie powoli dodawać serek mascarpone cały czas mieszając. Opcjonalnie dodać słodzik i wanilię. Do kremu dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.   Gotowe blaty bezowe przełożyć dowolnym kremem i delikatnie docisnąć górny do dolnego uważjąc by ich nie połamać. Tort udekorować owocami i listkami świeżej mięty a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny

Ola la LCHF
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 301

lada sztuka. Dużo osób zraża się już po samym czytaniu lub słuchaniu opowieści jaka to beza jest kapryśna, wymagająca, że i tak w gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice(...)jest od wielkości bezy. Jeśli pieczecie małe beziki – upieką się zdecydowanie szybciej i już po 1,5 godzinie w piekarniku mogą być gotowe. Większe bezy lub pieczenie kilku grubszych blatów bezowych na jeden raz wymaga dłuższego czasu suszenia.  Stopień wysuszenia łatwo sprawdzić. Wystarczy uchylić piekarnik i wbić patyczek w środek bezy - tam beza piecze się najdłużej – jeśli patyczek jest

maniapieczenia
Śliwkowo-orzechowa wariacja 92

masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce mleka. Pod koniec dodajemy orzechy. 2 Ostudzone ciasto przecinamy w pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy połowę masy na wierzch, a nastepnie bezowy blat. Następnie nakładamy pozostałą część masy i druga część ciasta. Wierzch ciasta możemy udekorować polewą czekaoladową lub frużeliną śliwkową. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Malinowa chmurka 194

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne ciasto, które już nieraz gościło na moim stole. Połączenie kruchego ciasta, owoców zatopionych w galaretce, otoczonych śmietanką i przełamanych bezowym blatem to istna delicja.  Ciasto wygląda i smakuje obłędnie, wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.  Serdecznie polecam ;)  Składniki ciasto: 3 żółtka   30 g cukru pudru

Krakowskie smaki Ani
MINI PAVLOVA Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 193

Można go przygotowywać na wiele sposób i nie mówię tu absolutnie o dodatkach. Może być duża, klasyczna, w formie okrągłej bezy. Może być w formie tortu złożona z piętowych bezowych blatów. Albo tak jak te moje dzisiejsze – mini pavlove idealne na deser dla każdej osoby osobno, bez potrzeby porcjowania. Chrupiąca z zewnątrz, klejąca w środku ( czyli idealna! ) wypełniona pysznym

Ostra na Słodko
Rolada bezowa z truskawkami i galaretką 143

misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym  ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część  pokrojonej galaretki,  pokrojone truskawki. Zwijamy roladę zaczynając od szerszego brzegu. Owijamy folią spożywczą lub pergaminem i wkładamy na kilka godzin

Andzia Pichci
Ciasto Puchatek 161

kompotu, który pominęłam bo  za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był to dobry ruch, bo ciasto samo w swoim całokształcie nie jest nazbyt słodkie( najsłodsze są bezowe blaty z ciastem) a agrest nadał by mu jeszcze kwaskowatości. Spośród świątecznych wypieków smakowało mi najbardziej i zachwyciło „puchatą” nomen omen konsystencją. Składniki  na ciasto żółte: 200 g margaryny

Domowe ciasta
Słodkie przeboje na każdą imprezę 123

niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wiśniowa chmurka z amaretto 205

Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.  Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami,   przykryć   upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić   całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
beza z kremem cytrynowym 106

będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 2 części. Blaty bezowe przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce i polać sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia