blaty bezowe - 326 przepisów (strona:12/22)

Śliwkowo-orzechowa wariacja 111

masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce mleka. Pod koniec dodajemy orzechy. 2 Ostudzone ciasto przecinamy w pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy połowę masy na wierzch, a nastepnie bezowy blat. Następnie nakładamy pozostałą część masy i druga część ciasta. Wierzch ciasta możemy udekorować polewą czekaoladową lub frużeliną śliwkową. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Malinowa chmurka 212

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne ciasto, które już nieraz gościło na moim stole. Połączenie kruchego ciasta, owoców zatopionych w galaretce, otoczonych śmietanką i przełamanych bezowym blatem to istna delicja.  Ciasto wygląda i smakuje obłędnie, wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.  Serdecznie polecam ;)  Składniki ciasto: 3 żółtka   30 g cukru pudru

Krakowskie smaki Ani
MINI PAVLOVA Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 215

Można go przygotowywać na wiele sposób i nie mówię tu absolutnie o dodatkach. Może być duża, klasyczna, w formie okrągłej bezy. Może być w formie tortu złożona z piętowych bezowych blatów. Albo tak jak te moje dzisiejsze – mini pavlove idealne na deser dla każdej osoby osobno, bez potrzeby porcjowania. Chrupiąca z zewnątrz, klejąca w środku ( czyli idealna! ) wypełniona pysznym

Ostra na Słodko
Rolada bezowa z truskawkami i galaretką 158

misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym  ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część  pokrojonej galaretki,  pokrojone truskawki. Zwijamy roladę zaczynając od szerszego brzegu. Owijamy folią spożywczą lub pergaminem i wkładamy na kilka godzin

Andzia Pichci
Ciasto Puchatek 182

kompotu, który pominęłam bo  za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był to dobry ruch, bo ciasto samo w swoim całokształcie nie jest nazbyt słodkie( najsłodsze są bezowe blaty z ciastem) a agrest nadał by mu jeszcze kwaskowatości. Spośród świątecznych wypieków smakowało mi najbardziej i zachwyciło „puchatą” nomen omen konsystencją. Składniki  na ciasto żółte: 200 g margaryny

Domowe ciasta
Słodkie przeboje na każdą imprezę 143

niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wiśniowa chmurka z amaretto 220

Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.  Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami,   przykryć   upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić   całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
beza z kremem cytrynowym 124

będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 2 części. Blaty bezowe przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce i polać sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort migdałowo-kokosowy 124

kompromisowego - wypieku smacznego, nie porażającego ilością cukru, wykonanego na bazie wartościowych składników - dobrze trafiliście. Ten pyszny tort składa się z mąki ziemniaczanej i niewielkiej ilości cukru kokosowego zamiast zwykłego, bezowych blatów z wiórkami kokosowymi, kremu kokosowo-śmietankowego na bazie sera mascarpone i kremu migdałowego, w którym dominują masło migdałowe i daktyle. Czy potrzeba więcej zachęty

Milion Smaków
Malinowa chmurka z kokosem 956

wlać  cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.  Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami, przykryć  upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić  całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Dacquoise (Dakłas) 228

Studzimy kilka godzin w uchylonym piekarniku. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z mascarpone i kajmakiem, Dodajemy pozostałe orzechy i daktyle, mieszamy. Na jeden bezowy blat wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy cukrem pudrem i kakao. Źródło

Smaki Na Talerzu
Zakręcona truskawkowa rolada bezowa 165

moździerzu na pastę. 2. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Całość: 1. Odwróconą bezę przełóż na pergamin i delikatnie ściągnij z niej ten, na którym się piekła. 2. Posmaruj bezowy blat kremem, zostawiając ok. 1cm wolnego miejsca przy brzegach. 3. Zwijaj delikatnie roladę przy pomocy pergaminu, na którym leży (jak sushi). 4. Schłódź w lodówce. Smacznego! Strawberry ripple meringue roulade

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik bezowy z owocami 171

Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę jeszcze przez 2 godziny. Bita śmietana – Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. – Na upieczony bezowy blat wyłożyć bitą śmietanę. – Na wierzchu położyć owoce, udekorować listkami mięty

To co kocham
Tort Paganini. 224

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini:  na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek

Rozpustne gotowanie
Beza z sosem cytrynowym i bitą śmietaną 136

tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową odstawić do ostudzenia. Bita śmietana • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Na bezowy blat wylać krem cytrynowy, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem. • Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, którą polać resztką

To co kocham
Beza Pavlova z kiwi 170

czym zmiksować z cukrem pudrem. • 2 sztuki kiwi obrać i pokroić w półplasterki. Bita śmietana • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Na upieczony bezowy blat wylać mus z kiwi, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem. • Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, polać

To co kocham
Tort bezowo-kawowy 183

Przez weekend zajadaliśmy się pysznym tortem bezowo-kawowym. Tort robi się dosłownie w 5 min, jeśli oczywiście pójdziecie na łatwiznę i kupicie gotowe blaty bezowe, które są bardzo dobre :) Możecie oczywiście sami upiec krążki bezowe z ubitych białek z cukrem pudrem. Do tej pory zawsze robiłam taki torcik bezowy, ale ten z kremem kawowym również jest pyszny. Składniki: 3 krążki

Aga w kuchni
beza z kremem patissiere i malinami 165

maliny ale niestety to już koniec sezonu. Nie są już tak słodkie jak latem ale w tym wypadku to nie przeszkadza, bo dobrze łączą się ze słodką bezą. Najczęściej bezowe blaty przekładam bitą śmietaną lub kremem z mascarpone ale tym razem postanowiłam na waniliowy krem patissiere. To taki jakby budyń z żółtek. Trochę rzadszy od tradycyjnego ale bardziej kremowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Na Dzień Matki: beza, truskawki i kwiatki 166

cukrem i podlej wodą. 3. Gotuj przez ok. 5-7min. Dodatki: 1. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną. 2. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy, wyłóż połowę pokrojonych truskawek i obsyp płatkami stokrotek oberwanymi z 5 kwiatków. 2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz resztę czynności. 3. Torcik

Kuchnia w Słońcu Skąpana
WIOSENNA PAVLOWA 196

Wiosenna Pavlowa, w nowej odsłonie. Zawsze przygotowywałam ją z dwóch blatów bezowych, tak się u nas przyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś na zdjęciu właśnie w takiej postaci i choć przepis jak się niespodziewanie pojawił, tak i zniknął, to bazując na moich innych tortach bezowych, powstało takie oto cudo... Co tu dużo mówić... wygląda imponująco, smakuje również, chyba

Smaczne Zdrowe
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5518

blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort lodowy z porzeczkami 172

wlewać po trochu skondensowane mleko. Ubijać jeszcze kilka minut. Masa będzie dość gęsta, ale nie sztywna. Na koniec dodać mieszankę mleczno-porzeczkową, zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Blat bezowy ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na bezę przełożyć masę lodową. Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą. Mrozić przez 7-8 godzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki

Pełny talerz
Bezowy torcik 'Red Velvet' 148

uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być w środku mięciutka a z zewnątrz chrupiąca. 3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :) UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę mocno farbują ręce, ścierki, blaty, zlewy i w zasadzie wszystko

My Culinary Art
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 239

niej tężejący krem i wyciskamy do babeczek. Można też nałożyć po prostu łyżeczką. Kremu starcza na conajmniej 20 babeczek. Jeśli  kremu nam zostanie, to można kupić gotowe blaty bezowe i wykorzystać go do bezowej słodkości :) Tym kremem można przełożyć też ciasto biszkoptowe. A jeśli robimy do mniejszej ilości babeczek, to zróbmy go z połowy składników.Pomysł zaczerpnęłam ze starych

Proste Potrawy
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 183

dodawać cukier i cały czas ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie szklista. Na końcu dodajemy mąkę (skrobię) ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy po połowie na każdy z podpieczonych spodów. Rozsmarowujemy równomiernie, obsypujemy rozdrobnionymi orzechami i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu(...)puszystą masę, dodajemy do niej po kilka łyżek wystudzonego budyniu i dokładnie rozkręcamy. Ja dodaję budyń w 3 turach. Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na jednym z upieczonych wcześniej blatów krucho-bezowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem (po wcześniejszym usunięciu papieru) i delikatnie dociskamy. Gdy blaty są dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już

Smaczne Zdrowe
Tort bezowy z musem malinowym 377

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 208

były ptysie  , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa .  Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka

Malinowa Kawiarenka
Owocowa chmurka - kruche ciasto, galaretka, krem i beza 7510

spodzie rozsmarować bezową masę. Piec około 60-75 minut w  140ºC  (aż do wysuszenia i lekkiego zarumienienia bezy). Ostudzić w piekarniku. Gdy beza ostygnie to spód bezowy przełożyć na blat kuchenny (nie odrywając papieru!), a do formy z powrotem przełożyć kruche ciasto.  Następnie przygotować galaretkę : w 4 szklankach wrzącej wody rozpuścić 3 galaretki. Dokładnie wymieszać. Ostudzić(...)ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania, dodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na zastygniętą galaretką. Na sam koniec przełożyć bezową warstwę (delikatnie odrywając ją od papieru do pieczenia). Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień.  Przepis STĄD

Ugotować
Jak zrobić blaty bezowe do tortu 46603

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy. Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm. - bez glutenu - proste i sprawdzone - uniwersalne - chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku Czas przygotowywania:  do 1 h Czas suszenia

AniaGotuje.pl
wykwintny tort czekoladowo-orzechowy 241

kremu odłożyć dwie łyżki, pozostały podzielić na pół. poncz: Kawę osłodzić, dodać spirytus. składanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć blat orzechowo-bezowy, delikatnie rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie naponczować wierzch. Boki posmarować odłożonym kremem, obsypać okruszkami biszkoptu. Czekoladę na polewę roztopić z odrobiną mleka, wylać na wierzch ciasta. Masło zmiksować

6niebo
Tort bezowy z owocami 237

Ostatnio jestem zakochana w bezach. Próbuje różne desery z ich udziałem i każde mnie zaskakuje i zachwyca. Tort bezowy to próba przed wypiekiem, który będę musiała zrobić w Antonówce. Chyba się udało :) Wymyśliłam sobie pieczenie blatów w tortownicy, żeby były równe, przyznam, że całkiem nieźle wyszło :) Pierwotnie tort miał mieć trzy placki bezowe, jednak przy zdejmowaniu papieru jeden się złamał

Cakes By Kejt
Torcik bezowy z czekoladą, granatem i truskawkami 141

kursie z pieczenia Bez mama postanowiła od razu wykorzystać swoją wiedzę i upiekła torcik bezowy. Idealny na 4 duże porcje lub 6 mniejszych. Miał zostać na niedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki(...)części, można na więcej zależy jakie duże porcje chcecie mieć (to duże uproszczenie dzięki temu potem będzie wam łatwiej kroić później tort bezowy i nie będzie się bardzo kruszył). Tak pokrojony blat ułożyłyśmy na masie, na środek dałyśmy resztę masy, udekorowałyśmy pozostałymi truskawkami i polałyśmy pozostałą 1/4 rozpuszczonej czekolady

Lili w kuchni
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 562

dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy

Mania Gotowania
Tort bezowy z kremem cytrynowym i orzechami 237

Tort bezowy, a raczej torcik bezowy, ponieważ nie był ogromnych rozmiarów, został stworzony z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno(...)piekarnika. Bezę piekłam 15 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyłam do 100 stopni i piekłam jeszcze godzinę. Studziłam w zamkniętym piekarniku. Blaty przełożyłam kremem, zostawiając jeszcze trochę na wierzch i przyozdobiłam całość orzechami Wykorzystanie białka Ciasto bezowe Beza z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek 96

mascarpone ze śmietanką, kakao i cukrem pudrem. Wystudzony biszkopt kroję na 2 blaty. Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto przeszło. Smacznego Artykuł Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie

Słodki sentyment
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 162

ocet. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy na nim okrągły (24cm) kształt z piany bezowej. Powinien być zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec blaty orzechowe. Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez

Raj dla Podniebienia
Tort bezowy dacquoise 438

zdecydowanie coś dla Was :)! Jeśli nie jesteście -jak ja- to zróbcie go na jaką uroczystość czy święta jak będzie więcej gości… Wtedy każdy zje kawałeczek ze smakiem Tort bezowy dacquoiseSkładniki:6 białek w temperaturze pokojowej250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka białego octu winnegoszczypta soli250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru(...)masy mascarpone-karmel (nigdy odwrotnie). Do wymieszanej masy delikatnie dodajemy bakalie. 3. Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Smacznego Post Tort bezowy dacquoise pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl