Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kolorowy Przepisowniksezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn. Składniki: 80 g mąki razowej 40 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Niezły MłynekCoś w sam raz na sezon truskawkowy. Proste i bardzo smaczne. Delikatna ricotta, bita śmietana i truskawki - a wszystko to na kruchej tarcie
Milion Smakówodbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli tort nie zostanie wcześniej
Milion SmakówNajbardziej przekonuje mnie w nim kontrast pomiędzy kwaskowatymi owocami i maślaną warstwą kruszonki. Jest to zdrowsza wersja popularnego crumble, gdyż zamiast cukru zastosowałam ksylitol. Najlepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną
Milion Smakównieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką na torcie
Milion SmakówWaszych ulubionych słodkości również należą truskawki, czekolada i bita śmietana? Jeśli tak to przedstawiam Wam tort Waszych marzeń :) Trzeba co prawda zainwestować w niego nieco czasu ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony trud. Zaczynając od spodu - mocno czekoladowe, wilgotne brownie otulone delikatnym, puchowym wręcz kremem na bazie śmietany. I na koniec najważniejsze - świeże, soczyste truskawki zalane truskawkową galaretką
Milion Smakówcukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki są surowe więc możemy cieszyć się pełnią witamin. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony www.mynewroots.org. Czas podany
Milion Smakówgorący budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 190ºC. Można podawać zarówno na ciepło z lodami i bitą śmietaną jak i na zimno. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychDeser, w którym zakochacie się od pierwszej łyżeczki :) Pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki. Brzmi pysznie, prawda? ;) Równie dobrze smakuje z borówkami czy jagodami. Ach, rozkosz dla podniebienia :) Smacznego! Składniki: 300 g truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki kilka bez Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odłożyć. Śmietanę ubić na gęsto. Bezy
Domowa cukiernia Ewymleka używane są jako kluczowe składniki smaku i tekstury ciasta. Kiedy dobrze wykonane, tres leches jest kremowe, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Najczęściej ciasto podawane jest z bitą śmietaną i truskawkami. Bez żadnych dodatków, może się szybko znudzić i zamdlić na śmierć. Nieczęsto pozwalam sobie na tres leches ze względu na kosmiczną zawartość kalorii. Z tego też powodu
Jem więc JestemGalaretkę z porzeczki szczególnie lubię na świeżo, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany. Celowo nie oddzielam skórki, czy pestek od soku, zostawiam wszystko jak leci, dzięki temu smak jest głębszy. Składniki 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Sposób Porzeczki oddzielamy od łodyżki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie miksujemy je razem z cukrem za pomocą blendera. Gotową galaretę rozkładamy
Kuchenne aromatyByły już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z kremem waniliowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceksiążki Gordona Ramsay’a „JUST DESSERTS”. Książkę z osobistą dedykacją od Gordona dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Crepes (naleśniki) z domowym dżemem truskawkowym i bitą śmietaną pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPomyślałem że tą ciekawą czekoladę po prostu USMAŻYMY :). Podstawą będzie ciasto które rozbuja aromaty z czekolady i przebije jej słodycz, nie zabraknie też kwaskowatego kiwi i lekkiej chmurki z bitej śmietany. Będzie szafran, będzie skórka cytryny a także mięta. Gotowi na niebo w gębie? :] Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 1/3 szklanki mleka 1 jajko
Kuchnia PROzdrowotna