sobotnie przedpołudnie zapraszam na ciasto z alkoholem i bitą śmietaną. To idealny deser do kawy lub herbaty. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa
Tradycyjna kuchnia Kasisztywno a następnie dodaje je do ciasta i np. przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak Jedzeniajednolitą masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej patelni. Na drugą stronę przewracamy wtedy gdy naleśnik pokryje się cały bąbelkami. Podajemy z ulubiona konfiturą, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy syropem klonowym. I to cała filozofia pancakes. Dobre są - nie powiem, że nie. Puszyste, wyrośnięte poduszeczki, w smaku przypominają trochę gofry. Ciekawa odmiana, choć tak szczerze mówiąc
Kuchnia po mojemuDawno nie piekłam babeczek więc trzeba było to szybko zmienić :) Niezawodne kakaowe tym razem w wersji ze zdrowszą bitą śmietaną czyli ubitym mleczkiem kokosowym oraz z truskawkami. Niebo w gębie! 10 szt: 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 70 g cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 190 g jogurtu naturalnego pół
Mienta bloggładkie ciasto. Odstawiamy na ok. 60 min. Po tym czasie dolewamy wodę i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy np. z powidłem śliwkowym, bitą śmietaną i roztopioną czekoladą
Domowy Smak Jedzeniamałymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej
Świat Ciastatrzęsły ;) Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka porcja lodów i jeszcze większa bitej śmietany. Zjadłam do końca, ale przyznam się, że to było już łakomstwo ;) Jedno było pewne: nie zmieścilibyśmy już nic, ani okruszka, ani kropelki. Przyszedł czas płacenia rachunku . Porównując ceny
Codzienna kuchnia niecodziennaposypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną
Mama GotujeNiedawno w ramach prezentu urodzinowego dla koleżanki upiekłam tort z wiśniami oraz masą z bitą śmietaną i chałwą. Tort udekorowałam czekoladą plastyczną i masą cukrową . Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki. Składniki: biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy
Mama Gotujefrancuskim, równomiernie rozkładamy maliny. Obustronnie skrecamy placek. Tniemy w paski 1,5-2 centymetrowe. pionowo układamy na papierze do pieczenia.Formujemy kształt serduszkowy Pieczemy 15-20 minut:D Dekorujemy bita śmietana. ciasteczka można tez poprószyć cukrem pudrem. GOTOWE CIASTKA WALENTYNKOWE
MarciochaKucharzyKakaowe naleśniki z serkiem straciatella z malinami i miętą SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki kakao cukier mleko, woda łyżeczka oleju 2 serki Danio, maliny, mięta, bita śmietana, lody czekoladowe ( tak na dodatek:P ) Do mleka wbić jajka i cukier, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać mąkę, kakao, mleko, olej. Dokładnie wymieszać do uzyskania dobrej konsystencji dodać
MarciochaKucharzyPozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki (na 8-9 sztuk): 100 g czekoladowych herbatników lub markiz 40 g roztopionego masła Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 duże łyżki cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciężko poprzestać na jednym. Według mnie najlepiej smakują same, ale można je podać z dodatkami. Byle te dodatki nie były słodkie więc lepiej przyszykować kwaskowe, świeże owoce czy bitą śmietanę, ale niesłodzoną. Na pewno wielu z Was będzie zdziwionych widząc listę składników a konkretnie ilości masła i cukru. Ale zapewniam, że tak właśnie ma być chociaż jeśli ktoś chce niech
Smaczna Pyzababeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi
Pink EnvelopeOdkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować
Pink Envelope